"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2021. január 20., szerda

Olvassunk

 

Olvasom Hannah Arendt könyveit. Nem is értem, hogy miért nem kerültek hamarabb a kezembe. Ezek olyan könyvek, amelyeket Magyarországon minden utcasarkon ingyen kellene osztogatni. Az emberek hirtelenjében tisztábban látnák a mai politikai közállapotok mibenlétét. Felismernék a párhuzamokat az orbanizmus és a nemzetiszocializmus között. Megértenék, hogy a nálunk nyugatabbra lévő európai országok, de még Amerika is, miért és mit kritizál Orbán Viktor vezetésében. Feltárulnak előttük a konteok és a szélsőjobboldal közötti összefüggés. Az állampolgárok tudatos döntést tudnának hozni szavazataik előtt, hogy mit szeretnének, merre menjen az ország ideológiája. Sőt, a demokrata eszmék iránt elkötelezettek sokkal aktívabbak lennének a politikai tevékenységben és nem várnák, hogy a megoldás a szájukba repüljön. És így tennének is az ellen, ami jogosan aláássa emberi méltóságukat és nemcsak gazdaságilag fosztja ki az országot, hanem kollektív bűnbe sodorja az egész nemzetet.

Amikor évekkel ezelőtt először hallottam meg Orbán Viktortól, hogy „mi magyarok”, akkor szó szerint megállt bennem a levegő. Se köpni, se nyelni nem tudtam, a hányás fogott el. Azt még valahogy lenyeltem, „hogy a haza nem lehet ellenzékben”. De azt, hogy „mi magyarok” nemcsak előttünk szavazók előtt, akiket mindenáron és mindig megosztani és összeugrasztani igyekezett már külföldi országok képviselői előtt is hangoztatta. Sikerrel. Később még sok hasonló kifejezéssel összemosta, szándékosan negligálta, sőt megsemmisítette az ellene protestálókat. Nem minden magyar szavazott rá. Sőt, sokkal többen nem szavaztak rá. A közéletben nem véletlenül használják egymás között az emberek a NER rezsim kifejezést, nagyon helyesen összecsengően a náci rezsimmel.

Én azt javaslom, az engem olvasókat, hogy politikai kérdésekben ne engem olvassanak, hanem Arendt könyveit. Van, ami az interneten ingyen elérhető, többek között a leghíresebb műve: A totalitarizmus gyökerei. Azért őt olvassátok el, mert semmiképpen nem vádolható, hogy „mi magyarok” ellen írta volna könyveit és Orbán Viktor legnagyobb kritikusa lett volna, hiszen 1975. december 04-én meghalt. Viszont kíméletlenül leplezi le a mostani magyar fejekben begyöpösödött téveszméket és a nyilvánvalóan tudatosan választott utak kárhozatba tartó eszmeiségét. A párhuzam és a megvilágosító tudomány olyan döbbenetesen erős, hogy egyetlen egy olvasó se fog legyintve elmenni mellette, még egy magát vérfideszesnek tartó sem. Mindenekelőtt pedig azoknak a kortárs teológusoknak javaslom, akik azt gondolják magukról, hogy Orbán mellett kell kiállniuk, és még így is kereszténynek mondhatják magukat.

Bevezetésnek, a mai helyzetről lásd ezt a videot.




Arendt könyvei (amit magyarul találtam, a többi németül és angolul):

A totalitarizmus gyökerei interneten. Ezt mindenképpen javaslom elolvasni:











Nincsenek megjegyzések: