"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2021. január 28., csütörtök

1.Móz 25,1 - 26,35

 

Izsák menekül az éhség elől, mint annak idején atyja, de ő nem úgy lesz áldott, hogy nem derül ki a turpissága, hanem mivel kiderül, ezért nem lesznek átkozottak befogadói, hanem, nyilvánvalóvá lesz, minden és ezért lesz áldott. Sőt 100 szoros termése lesz ezek után. A filiszteusok irigyek lesznek. A filiszteusok félni kezdenek tőle, nehogy föléjük kerekedjen. Izsák kutakat ás. Előássa Ábrahám kutjait is. Amiket a filiszteusok betömtek. Milyen fontos a víz. Milyen sokat kell ásni egy kútért. Mélyen. És ha nem sikerül éppen ott? Újrakezdeni. Ha újra tudja kezdeni, és újra tudta, milyen gazdag! Közben pedig szövetséget köt ellenségeivel, akik megkeresik őt, mert látják áldott. Vele van az Úr, félnek tőle. De Izsáknak ki kell ásnia a kutakat, amiket ellenségei betömtek. Hozzá kell férnie a vízhez.

Jézus az utolsó vacsora előtti igerészében, úgy van írva: Júdás, aki a 12 apostol közül való volt. Pedig szólhatott volna úgyis az Ige: Júdás, aki az ellenség közül való volt, és Jézus mégis kiválasztotta. Ezután pedig azt írja az ige, lesz egy ember, aki a fején korsót visz vízzel, azt kövessék, hogy megtalálják a szállást. A föld ahová megyünk, bár jövevények vagyunk, sátort húzunk, vizet keresünk, letelepszünk és segítségül hívjuk ott az ÚR nevét. Ez az elhivatottság. Közben néha, szövetséget kötünk az ellenséggel is, hogy küldetésünk bevégezzük.

Izsák 20 évig imádkozik feleségéért, hogy gyermeke legyen. Ikrek lesznek, mire Rebeka belekeseredik már a terhességébe is. Két nép fog születni belőle. Ézsau depressziós lesz, mert azt hiszi meg fog halni, ezért eladja elsőszülöttségi jogát, - minek az neki? - így gondolja. Jákób, aki elméletileg sátorlakó, szelíd ember csaló lesz, mert mindvégig többet akar. 

Jézus azt mondja, aki benne hisz annak belsejéből élő vizek folyamai ömlenek.




Nincsenek megjegyzések: