"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2021. január 23., szombat

1.Móz 15,1 - 16,16

 

Tudd meg, mondta az ÚR Abrámnak: Jövevények lesznek az utódaid. – 1. Ezt érti, hogy a zsidó nép Egyiptom földjén, 2. de érti a mai napjainkra is. Jövevények voltak Egyiptom földjén – kifejezés oly sokszor fordul elő a Bibliában értve a zsidó népre, visszautalva, honnan jöttek ki, a szolgaság földjéről, de így is szól az Ige: „Ezért tehát nem vagytok többé idegenek és jövevények, hanem polgártársai a szenteknek és háza népe Istennek.” Ef 2,19 Szól mindazokhoz, akik hittek Jézus váltságáldozatában. Mert ahogy az Efezusi levél taglalja a szövetségen kívüli volt minden nép Krisztusig. Azonban Krisztus által belekeresztelkedtünk Isten és Abrám szövetségébe is.

Isten itt ugyanis, szövetséget köt Abrámmal, amikor Abrám az utódja felől érdeklődik. Nem volt saját fia még. Itt hangzik el az a fontos mondat: Az lesz az örökösöd, aki tőled fog származni. – Ezt érti Izsákra, de Jézus Krisztusra is, akit nemzetségtáblázatában felsorolva látjuk. És értjük alatta mindazokat, akik hittek, és hit által lettek Ábrahám utódai. Jézus Krisztusban. Ezen a napon kötött az ÚR szövetséget Ábrámmal, a terület nagyságára is: Egyiptom folyójától az Eufráteszig. Ez a hatalmas terület, a Jelenések könyvében is Jézus új földi sátorának (szent Jeruzsálem) adataival is méretileg megegyezik. (21,10-)

És itt szó van még egy fiúról, Izmaelről, Hágártól. Ő Abrám leszármazottja. Száraj, Abrám felesége küldte be férjének szolgálóját, hogy szüljön helyette, mert ő meddő volt. De később Száraj megbánta ezt, és üldözte a terhes Hágárt. Hágárnak Isten angyala jelenik meg menekülésében. 

Aki így nevezte el az Urat: a látás Istene. – megjegyzem: Milyen érdekes, hogy későbbiekben Allah egyik ábrázolási formája a szem is.

Itt Izmaelre elhangzik egy jövendölés: Kezet emel mindenkire, de rá is mindenki, kárt tesz testvéreinek, ahol csak tanyázik.

Isten óvva tekint a terhes anyákra. Minden gyermek számít neki. Mégha rossz elgondolásból is jönnek az ember cselekedetei, megengedi, és mégha rossz származik is belőle, megengedi. Istent semmi emberi döntés, sem jó, sem rossz nem akadályozza abban, hogy az Ő akarata beteljesüljön.

Visszatérve a jövevény szóra, ez a kifejezés még mást is hordoz: „Tudd meg, hogy a te utódaid jövevények lesznek egy olyan országban, amely nem az övék: rabszolgákká teszik” – Ez pedig még a mai napig, Krisztusban minden Ábrahám leszármazottjára igaz, Isten gyermekeire, amíg ezen a Földön Krisztus, mint Király nem jön vissza uralkodni, rabszolgák vagyunk, jövevények. Tovább mutat, előre, vigasztalás nekünk is, hogy lesz Országunk, ami a miénk. Nem leszünk mindig rabszolgák, hanem szabadok, Krisztus felszabadítottjai, az Ő dicsőséges országában.



Nincsenek megjegyzések: