"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2021. január 30., szombat

1.Móz 28,10 - 29,30

 

Tehát Jákób engedelmeskedett apjának és elment Paddan Arámba, hogy onnan feleséget vegyen magának. Ézsau ezt az engedelmességet látja, ezért elindul ő is a megigazulás útján, hogy az engedelmesség útjára lépjen.

Nem más ez, mint Isten háza és a menny kapuja. – amikor Jákób álmot lát ezt a megállapítást teszi. Ahogy annak idején az ókori emberek piramisokkal igyekeztek ezt a kaput elérni, Jákóbnak egyszer csak ott van egy létra formájában, annak tetején az ÚR állt, aki maga ad áldást Jákóbnak, hasonlót, mint Ábrahámnak.

Jákób részéről történik egy fogadalom, mint ami rárímel Jézusnak: ne aggódjatok mit egyetek, mibe öltözködjetek, mert az Úrnak gondja van erre, hanem keressétek először Isten országát. Jákób fordítva teszi, ha látja, hogy lesz neki, akkor az ÚR lesz az én Istenem. A kőből, amin aludt oszlopot állít, a helyet elnevezi Bételnek. Itt történik a tized másodszori megemlítése a Bibliában. Ábrahám Melkisédeknek ad tizedet. Jákób Istennek fog, ez a kő pedig, amit lehelyez: Isten temploma lesz. Jézus tehát az a kő. Ennek alapját Jákób helyezi el Bételben. Jákób aztán Háránba ér, ott a kútnál találkozik a későbbi feleségével. Részletes leírásban láthatjuk megismerkedésüket. Úgy tűnik ez a régi időkben fontos volt az embereknek, elmondani, hogyan találkozott össze a házaspár.

Az ősi hagyományok tisztességesek, ha még rokonom is vagy, nem akarom, hogy ingyen szolgálj nekem, mondd meg a béred – kérte Lábán Jákóbot. Jákób Ráhelt kéri feleségének 7 év szolgálataiért. Mire itt történik egy csere, és először a nagyobbikat kapja meg, és újabb 7 év után Ráhelt. Hogy tisztességes volt-e ez, az kérdés, de mivel Jákób elfogadta a feltételeket, úgy tűnik ez is elfogadott volt az ősi világban. Úgy tűnik voltak olyan törvényes csalások, amik mindkét fél számára eredményességük miatt elfogadottak voltak, mai világunkban ez elképzelhetetlen: erőszak, agresszió, bíróság után kiált rögtön minden jogtalanság, vagy jogtalanságnak tűnő dolog, hiszen nem kölcsönös, hanem egyoldalú kihasználás történik. Rokonok pedig előszeretettel semmizik ki egymást. Itt láthatunk a mai világunktól teljesen elütő gyakorlatot és moralitást.




Nincsenek megjegyzések: