"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2021. január 14., csütörtök

50. zsoltár

 

A helyes Isten-tisztelet a helyes Isten látásmódból ered. A zsoltáros arról beszél, a jó és a gonosz emberek is rosszul látják Istent. Ezt a két utat hasonlítja össze. A jók, azt hiszik valamivel tartoznak Istennek, a gonoszak pedig azt, hogy semmivel sem. Mindketten téves látásmódban vannak. Nem ismerik eléggé Istent. Ez így volt az ószövetségben és így van az Újszövetség idején is sok hívővel és nem hívővel.

Isten az Isten tiszteletünk helyességére hívja föl a figyelmet. Nem az áldozataink miatt hallgat meg, nem azért mert gyenge Isten lenne, akinek szüksége van a mi tiszteletünkre. Mint annak idején az Ószövetség idején sem azért rendelte az állatáldozatokat. A helyes áldozat, szívből jövő Isten keresés. A Vele való szövetségről való helyes tisztelettel való elmélkedés. Jézus Krisztusban megszabadított minket a halál fogságából, ez a zsoltár már előre kijelenti, hogy Isten megszabadít, és hálával fogunk áldozni. Ez ószövetségi áldozatok helyett az Istentiszteletünk igaz dicsőítés.

A zsoltáros kettéosztotta az embereket, azokra, akik ilyen őszinte szívvel vannak és azokra, akik bűnösök, de Isten rendelkezéseiről beszélnek.

Az a jó út tehát, ha hálaadással vagyunk Isten felé. A nyomorúság idején, és akkor megmutatja szabadítását. Nem szükséges a nyomorúság idején pogány módon közeledni Istenhez, hogy segítsen.



Nincsenek megjegyzések: