"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2021. január 25., hétfő

1.Móz 18,1 - 19,38

 

Még mielőtt Izsák megszületne, mi történik abban az egy évben Ábrahámmal?

Megjelent előtte az ÚR, három férfi állt előtte. Eléjük futott, földre borult és kérlelte őket, hogy maradjanak. 

Vajon milyen lehettek megjelenésükben, hogy ilyen reakciót váltott ki, egy idős férfiból? Vendéglátást készített nekik.

Az egyik férfi azt mondta: Egy év múlva visszatérek hozzád, és Sárának fia lesz. – Sára ott hallgatódzott a háta mögött a sátor bejáratánál és nevetett.

Van-e valami lehetetlen az ÚR számára?

Ezt a kérdéses kijelentő mondatot a mai világunkban lépten-nyomon kiplakátoznám. Hogy mindenhol, mindenkit, mindig szembesítsen ezzel a kérdéssel.

Az ÚR így szólt: De bizony nevettél! – késő tagadni.  Van-e valami lehetetlen az ÚR számára? – Késő már: nevettél. Hitetlenség egy hívőben.

Szükséges volt-e megjelenni ennek a három mennybeli lénynek Ábrahámnak? A szövetség már megköttetett. Sára így is úgy is szült volna. A szembesítés miatt igen. Isten Ábrahámot választotta ki arra, hogy megparancsolja fiainak és háza népének is, hogy őrizzék meg az ÚR útját, cselekedjenek az igazságnak és jognak megfelelően, hogy az ÚR is beteljesítse, amit megígért Ábrahámnak.

Igazság és jog. Sodomában éppen nem ez volt. Sok jajkiáltás hatott fel az égig, a jogtalanság miatt. Az Úr lejött, hogy megnézze így van-e. Vajon az egész föld bírája nem tenne-e igaz ítéletet? Ábrahám közben jár az igazakért, hátha van abban a romlott városban 50 igaz? Hátha van 45? Hátha 40? Hátha 30? Hátha 20? Hátha 10? Ha csak 10 igazat talált volna ott az ÚR, nem pusztította volna el.

Lót hasonló lelkülettel fogadta a két angyalt, mint Ábrahám. De a sodomai férfiak már nem. Már éppen Lót is nagy bajba került, amikor a két angyal vaksággal verte meg a kint álló sodomi férfiakat. Lótnak mondták mentse meg mindazt, ami itt az ővé, vőit, lányait, feleségét, mert elpusztítják a várost. Lót így is cselekedett, de a vői nem akartak vele menni. Még Lót is tétovázott, amikor az angyalok vezették ki őket a városon kívülre. Cóarba menekült Lót. Sodoma és Gomorára napfelkeltekor kénköves tüzes eső esett. Így pusztította el az ÚR azokat a városokat, a környéket, a lakosságot és a növényzetet is. Lót felesége viszont hátratekintett és sóbálvánnyá lett.

Mikor reggel fölkelt Ábrahám, elnézett arra és látta, hogy már csak füst szállt a föld felett. De nem feledkezett meg Isten Ábrahámról, kivezette Lótot. Nem 10 igazat, mert annyi nem volt, csak 1-et. Végtére is Lót félt Coárban lakni, nem tudni miért, és felment leányaival a hegyre, egy barlangban laktak. Ott a lányai két éjszaka leitatták, az egyik éjjel a nagyobbik, aztán a kisebbik és vele hált. Móáb és Ammón fiainak az ősatyja származik tőle. Lót pedig mit sem tudott erről.

Később a móábita Ruth fog szerepelni Jézus Krisztus leszármazási vonalában. Annak ellenére, hogy a móábitákat Isten súlyosan megátkozta. Isten Ruth történetében is megmutatja, hogy minden embernek a szívét nézi, nem egész népekkel (azok bűneivel) együtt ítéli el az embereket. Személyre szólóan van Nála a kegyelem. És kollektíve van nála az áldás: Általa nyer áldást a föld minden népe. 18,18


Nincsenek megjegyzések: