"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2020. december 6., vasárnap

Márk 8,1-9,1

Kérdez Jézus: Mit gondolnak rólam az emberek? Egy prófétát.

És mit gondoltok ti rólam, akik sokat hallgattok, mindig velem vagytok? Te vagy a Krisztus.

A Sátán az emberek szerint gondolkodik. Nekem az emberek szerint való gondolkodás mindig a pénzt jelenti. Mindent érdekből csinálnak. A jó dolgokat is. A segítést is. A munkát is. Nincs hivatás, nincs szeretet, csak a még több pénz. Először gondoltam, hogy a dicsőségéért is megéri az embereknek, de mostani életkoromra megértettem az emberek előtti tetszelgésük is csak azt a célt szolgálja, hogy még több javuk, pénzük legyen, hiszen önmagukban is tudják, hogy semmirekellő emberek. Először gondoltam, hogy félelemből teszik, hogy öregkorúkra pénzt halmoznak, hogy legyen pénzük fogászra, orvosra, talán félnek az elmúlástól. Ma már tudom, megoldanák másképp, mert céljuk mindenképp a kényelem. Ehhez képest Jézus kijelentése, hogy sokat kell szenvednie és megölik, felért egy lórúgással. Jézus mégis nyíltan beszélt arról, hogy fel is fog támadni. Ezt már ugyanúgy nem hallották meg a tanítványai, mint ahogy a kenyerek szaporítását se értették meg.

Ugyanolyan keményszívűek voltak, mint a farizeusok, akik mennyei jelt követeltek Jézustól. Jézus épp megtette a csodáit, vakot gyógyított, kenyeret szaporított, mi lenne hát ennél nagyobb mennyei jel? Ez már pedig kevés volt. Sosem lehetséges kielégíteni a gonosz szívű emberek igényeit. Nincs az az Isten. A megtérés számukra elengedhetetlen. Mit jelent Jézust követni? Hogyan kell? Jézus a lemondásról beszél. A világról, amely habzsolni és bővölködni, halmozni kíván, és fog is, - csalás, rablás, hazugságok eszközeivel - és magáról és a követőiről, akik nem. Mert hát a test jóléte csak még megoldható pénzből, de a lélek váltsága, amit Isten előtt adni kell? Jézus (ezt) a világot parázna és bűnös nemzedéknek mondja. Joggal.

Jézus a követésére hív fel minket, mert azt mondja, az örök életben majd Ő mindent megad nekünk, amiről itt le kellett mondanunk. Sőt! már itt megadja, 100x annyit, mennyei kincsekben. Csak keressük Őt és az Ő országát.



Nincsenek megjegyzések: