"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2020. december 1., kedd

Márk 4,35-5,20


Jézus egy hajóban volt,  „Más hajók is voltak a nyomában”. A tenger lecsendesítése, nem csak azokat érintette, akik Vele együtt egy hajóban voltak, hanem azokat is, akik más hajóban követték. Nekem erről az ökumenizmus jutott eszembe. A különféle keresztény egyházak, mint hajók. Egymás mellett mennek a viharos tengeren.

Izrael földjén Jézus idejében azok a csapások valósultak meg, ami egyiptomiakra szálltak átokként. Isten azt mondta, ha nem követik az Ő parancsait, Isten népe, akkor nem áldás, hanem átok alatt lesznek. Jézus odaszületett, arra a vidékre, ahol a legnagyobb sötétség volt. Az a föld látott nagy világosságot, ahol és amikor a legnagyobb volt a sötétség. Igen tragikus állapotban volt Izrael a választott nemzetség. Jézus volt az áldás, és a remény, hogy Izrael elpártolásából eredő következményekből megszabadulhatnak. Zsidók számára tilos volt, disznót enni, mégis itt azt olvassuk, hogy disznó nyájat legeltettek. Amit persze tehetett más nemzetiségű ott élő is, de mutatja, hogy ezek az emberek képesek voltak annak a környéknek a lakosait felbuzdítani arra, hogy küldjék el Jézust, mert talán azt mondták, hogy a gazdaságuknak ez nem fog jót tenni. Voltak tehát, akik a szabadulás, gyógyulás, és az áldás - vagyis Jézus, az igazi gazdagság - helyett, a földi gazdagságot választották. Jézus tehát elment onnan. A megszabadított embert pedig továbbküldte, hogy menjen el és tegyen bizonyságot a saját szülővárosában a vele történt csodálatos csodáról.

Nincsenek megjegyzések: