"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2020. december 3., csütörtök

Márk 6,7-6,52

Jézus elég korán kiküldi a tanítványait, hogy hasonlóan cselekedjenek, mint Ő. Megbízza őket az Ige hirdetésével, és felkészíti őket azzal, hogy ahol nem fogadják be őket, onnan menjenek is tovább. Egyetlen egy vándorbotot vigyenek magukkal. Mint Mózes, amikor megszabadította Izrael népét Egyiptomból.

„Jézus neve közismertté vált.” Már a király is hallott róla. Milyen érdekes, hogy ez a király már egyszer védelembe vett egy szent embert, Keresztelő Szent Jánost. A saját családja ellen kellett megmentenie, de csapdába ejtették, és lefejeztette azt az embert, akitől félt is, akit szívesen hallgatott is, akit védelmezni is akart. Ennyire szabad csak bízni a világi királyokban. Könnyelműek. Világi csábításoknak jobban és azonnal engednek, mint Isten Szent Szavának. („azonnal elküldte a hóhért”)

Az emberek minden városból összefutottak Jézushoz, hogy hallgassák Őt. Itt azt írja az Ige, hogy amikor Jézus meglátta a sokaságot, megszánta őket, mert olyanok voltak, mint a pásztor nélkül való juhok, és kezdte őket sok mindenre tanítani. Azért tanított Jézus, hogy az Ő népét minden Igazságra megtanítsa, hogy éljenek azok által. Azért tanított Jézus, hogy egy felkészített népet állítson Isten elé.

Lakatlan hely volt ez, ahol nem volt élelem. 5.000 ember (csak a férfiak száma) volt egy helyen. A tanítványok, 200 dénárért gondoltak ennyi embernek kenyeret venni. Egyszer kiszámoltam, a dénár értékét a kenyérből, a mai árfolyamra, és azt a szomorú igazságot láttam meg, hogy a jelenlegi Magyarországon annyi az átlagjövedelem, mint az akkori egyiptomi csapásokkal sújtott Izraelben. Ebből megértettem, hogy Magyarország jelenleg abban az állapotában van, mint amikor megjelent Izraelnek Jézus. Nagyon rossz, szomorú gazdasági állapotban, ami hozza magával, a nagyon rossz szellemi és egészségi állapotot. 

Öt kenyerük és két haluk volt, amit Jézus keze által, megszaporodott, és azt szétosztották a tömegben, úgy, hogy még 12 tele kosárral maradt.

Azt hiszem, ilyen hittel kell Jézushoz mennünk, nekünk tanítványainak, bízni és hinni minden szavában, minden körülmények között.

Jézus a tengeren jár. A hajó az éjszaka közepén, tanítványok küszködnek az ellenszéllel. Jézus el akart menni mellettük. Milyen érdekes. Miközben küszködünk, észre se vesszük, hogy körülöttünk Jézus 'járkál'. Nem jön hozzánk, nem akar beszélni, csak körbejárja a hajónkat. Amikor észrevették, hogy jár körülöttük valaki, szellemet hittek. Jézus azt mondta nekik: bízzatok, én vagyok, ne féljetek! Nem szellem jár körülöttetek. A tanítványok nem okultak a kenyér szaporításból, még nem hittek, kemény volt a szívük. Viszont szerfölött csodálkoztak magukban.


Nincsenek megjegyzések: