"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2020. december 5., szombat

Márk 7,24-7,37

 Azt akarta Jézus, hogy senki se tudja meg az ottlétét, hogy titokban maradjon. Mégis egy görög származású asszony megkereste, aki kérte, hogy a tisztátalan lelket űzze ki a lányából. A görögök filozofikus nép. Az értelem és a sok istenhit hívei. Itt is arról lehet szó, hogy az asszony már jó sok tudóst, orvost felkereshetett a segítségért, ha már egy másik nép, más Istenében hívőhöz járul segítségért. Sőt leborul előtte.

Itt lezajlik egy párbeszéd, ami arról szól, hogy Izrael, Isten népe kap először Isten ajándékából. Az asszony mivel ezt látta, hogy így van, folyamatában van ez a dolog, hogy Izrael népe felé szolgál az Isten most, ezért azt mondta, hogy az éppen asztalnál étkező családnál is hullnak morzsák le, azt a kutyák eszik meg. Tehát szó nincs arról a megkülönböztetésről, hogy nem zsidó származású az kutya lenne, hanem arról, hogy Jézus Izrael népéhez jött, először feléjük szolgált. Ezt a görög asszony megértette, hogy hamarabb kéri, mint erre az idő eljött volna, talán pont azért értette meg ilyen jól, Jézus válaszát, mert görög volt a filozofikus gondolkodásából, de mindenképpen mert hite volt.  Jézusba vetett hite, hogy Ő Istentől küldött, válaszolta, hogy „de a kutyák is esznek az asztal alatt a gyermekek morzsáiból.” Jézus ezt mondta: „Ezért a szóért mondom: menj el, leányodból kiment az ördög.” 

Az első eset, amit ír a Biblia, hogy Jézus a távolba gyógyított, mire az asszony hazaért, a lánya gyógyultan volt az ágyon.


Nincsenek megjegyzések: