"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2012. november 8., csütörtök

Ószövetségi áldozatok



Az áldozatok


     A Sínai-hegynél kapott áldozati törvények és rendelkezések semmiképpen sem jelentik azt, hogy a nép korábban nem áldozott. Az vitatható, hogy ismerték-e korábban a különféle áldozatokat ill. különbséget tudtak-e közöttük tenni, de ahhoz alig fér kétség, hogy az áldozatok bemutatásának a gyakorlata nem volt idegen nekik. Kain, Ábel, Nóé és az ősatyák előttük is ismertek voltak.


Nóé áldozat bemutatása


     Amikor Mózes a fáraótól Izráel elbocsátását kérte, arra hivatkozott, hogy áldozatot akarnak bemutatni az Úrnak. Ezt meg is tették Egyiptom elhagyása után (2Móz 5,1-3; 18,12 és 24,5).

     Most, hogy Izráel szabad nemzetként Isten szövetségese lett, részletes utasításokat kapott a különféle áldozatokra nézve. Az előírt áldozatok bemutatása által megnyílt előttük a lehetőség, hogy jótetszést találjanak Isten előtt (3Móz 1-7).



Izrael népe a Sínai hegyen kapta
az áldozatokról szóló rendelkezéseket

     Négyfajta véres áldozat volt: az égőáldozat, a békeáldozat, a vétekáldozat és a jóvátételi áldozat. Az áldozásra szánt állatok tiszta háziállatok voltak, amelyeknek a húsát meg lehetett enni, mint pl. bárány, kos, vagy bika. Az állat lehetett fiatal vagy öreg, hím vagy nőstény egyaránt. Nagy szegénység esetén megengedett volt a galambáldozat.

     Az áldozás általános szabályai a következők voltak:

1.   az állat bemutatása az oltárnál

2.   az áldozó a kezét az áldozatra helyezte

3.   az állatot megölték

4.   a vért az oltárra hintették

5.   az áldozatot elégették

     A népért való áldozat bemutatását a papnak kellett végeznie. Amikor valaki magáért mutatott be áldozatot, a pap elé vitte az állatot, ráhelyezte a kezét és megölte azt. A pap végezte a vérrel való meghintést és az állat megégetését. Az áldozatot bemutató csak a békeáldozat esetében részesült az áldozat húsából. Amikor több áldozatot mutattak be egyidőben, a vétekért való áldozat megelőzte az égő- és békeáldozatot.

(Részlet Samuel J. Schultz Üzen az Ószövetség című könyvből 69. old)

Az áldozatok fajtái:

                                Égőáldozat
                                Békeáldozat
                                Vétekáldozat
                                Jóvátételi áldozat
                                Ételáldozat (Gabonaáldozat)


Nincsenek megjegyzések: