"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2011. május 26., csütörtök

Isten a frigyláda által nyilvánítja ki hatalmát - 24. rész

   Bármily csodálatosak is a frigyláda mozgásai és hatalmának megnyilvánulásai, mégsem lehet összehasonlítani azokat az Úr teljhatalmával és csodálatos erejével, akit ábrázol. A láda jelenléte egyszerűen mindent jelentett Izráelnek.

   A láda menedék volt a megalázkodottak számára /Józs 7,6/. Izráel bűne miatt nagy vereséget szenvedett, és ez nehéz helyzetbe hozta Józsuét. Mi más tehetett, leborult a láda elé. Az ilyen élmények Isten minden igazi szolgáját nehéz belső szükségbe viszik. Hogyan szenvedhetett Péter is Anániás és Safira bűne miatt /Csel 5,1-11/. Ugyanez történt vele és Fülöppel Samáriában, amikor Simon, a varázsló pénzért akarta tőlük a Szent Szellem ajándékát megvásárolni /Csel 8,18-25/. Akit a bűn a gyülekezetben nem aláz meg mélyen, az igazán nem Isten embere.

   Egyszer át kellett élnem azt, amikor egy asszony azon örült, hogy valamilyen súlyos bűn a hívők között nem az Ő közösségében jött elő. Ezt az asszonyt nagyon komolyan fel kellett világosítanom arról, hogy a bűnök, amelyek más közösségben fordulnak elő, ugyanúgy vonatkoznak ránk is, mint amelyek a saját közösségünkben történnek, és hogy bánkódnunk kell fölöttük, és hordoznunk kell miattuk a szenvedést is. Bár vezetne minket is a bűn a gyülekezetben úgy bűnbánatra, ahogy Józsuét vagy Dánielt, akkor hasonló mértékben élnénk át Isten irgalmát és erejét, mint ők.

   Isten ládájának jelenléte Izráel dicsősége volt. Az 1Sámuel 4,22 és a Zsoltár 78,61 ezt negatív értelemben igazolja. A nép a frigyláda nélkül olyan volt, mint pásztor nélküli nyáj. Amikor a filiszteusok elrabolták a ládát, mély bánata volt a népnek, és Izráel így kiáltott föl: "Ikábód", azaz: oda van az Úr dicsősége. Hogy milyen nyomorult Krisztusnak egy elbukott követője, azt elrettentő példaként látjuk Sámsonnál: a dicsőséget, és így az erőt és győzelmet is eltékozolta a bűnnel való játszadozás által /Bír 16/. Mindenütt, ahol az Úr kijelentheti magát, ott van dicsőség, és ott diadalmaskodik Isten hatalma. A gyülekezet, éppen úgy, mint az egyes személy, csak akkor fog győzni, ha az Úr jelen van, egyébként hiányzik a dicsőség, és így a hatalom is a győzelemhez.

   A láda jelenléte összetöri a pogányok bálványait.

A Dágon bálvány, amelyre a filiszteusok olyan büszkék voltak, a láda elé esett és összetört /1Sám 5,4/. Izráel ellensége egy pillanatig örülhetett a győzelem fölött, és különösen afölött, hogy a frigyládát zsákmányul ejtette. A győzelem azonban csakhamar rémületre és vereségre fordult. Isten előtt minden erődítmény leomlik. Isten előtt minden térdnek meg kell hajolnia /Zsolt 22,30; Róm 14,11/. Minden nyelvnek meg kell vallania, hogy egyedül Ő az Úr /Fil 2,11/. Az egyiptomiak, jóllehet egy Józsefet ártatlanul fogságba vethetnek, de a fáraónak mégis ki kell szabadítania őt, majd királyi megtiszteltetésben részesítenie, és kikiáltania az ország atyjának. Gyakran történik olyan is, mint például Gedeon esetében, hogy a bálványokat saját kezűleg kell összetörni /Bír 6,27/. Illés könyörtelenül megragadta a Baál papokat, és megölte őket /1Kir 18,40; vö. 5Móz 13,7-18/. A bálványokat, mint pl. gőgösség, erkölcstelenség, fösvénység, stb., ki kell irtani. Ha egyedül nem bírsz azokkal, mint Gedeon, végy magad mellé tíz férfit, ahogyan ő tette ezt.

   A frigyláda jelenléte bajba sodorta az ellenséget /1Sám 5,8/. A büntetés láttán, amelyet a filiszteusok a láda miatt elszenvedtek, azt kérdezték maguktól: Mit csináljunk a ládával?

   Pilátus is hasonló helyzetbe jutott, akinek felesége sokat szenvedett álmában Jézus Krisztus miatt. Azt kérdezte: Mit tegyek Jézussal? A gadarénusok az Úr Jézust elküldték határaikból, jobban szerették a disznókat, mint az Urat. Jelenléte megakadályozta őket a törvénytelen sertéstenyésztésben. Ahol maga az Úr, mint az igazi frigyláda, Isten és ember között megjelenik, rémületet hoz az istentelenekre, de áldásokat és örömöket az engedelmesek számára.

   A láda jelenléte büntethet is. Ezt élték át a bét-semesi férfiak, akik kíváncsian és tiszteletlenül beletekintettek a ládába, és meghaltak /1Sám 6,19; vö. 1Kor 11,27/. Az engesztelés fedelének leemlése a ládáról azt jelentette, hogy az illető védtelenül áll a törvény ítélete előtt. Ennek egyetlen lehetséges következménye a halál volt. Ma is meghalnak mindazok, akik csak a törvényt nézik, ahelyett hogy Krisztus engesztelő vérére tekintenének /1Jn 2,2/.

Uzza kinyújtotta kezét a láda felé, és Isten megverte őt, meghalt, holott a ládát akarta megóvni a bajtól /2Sám 6,6-7/. Megvetette a 4Mózes 4,15-ben leírt figyelmeztetést. A láda, mely Isten erejének képe, semmiképpen nem szorul a mi támogatásunkra vagy védelmünkre. Sokan akarják mintegy az Urat menteni, ahelyett, hogy magukat engednék  általa megmenteni. Legszívesebben mentőövet dobnának annak, aki a vizen járt, hogy meg ne fulladjon. Az Úr mondta: "Ne engem sirassatok, hanem magatokat és gyermekeiteket sirassátok" /Lk 23,28/.



   A láda jelenléte örömöt okoz Isten népének /2Sám 6,13-15/. Amikor a láda bevonult Jeruzsálembe, Dávid, az Isten szíve szerint való férfi táncolt örömében. De azokban, akik test szerint gondolkoztak, mint Mikál, Saul leánya, megvetést munkált /2Sám 6,16/. Amikor Samária befogadta az igét, nagy öröm volt a városban /Csel 8,8/. Nem így van ez napjainkban is? Amikor az Úr megnyilvánítja a jelenlétét, a hívők boldogok. Engedjük a ládát, mint Dávid, a mi Jeruzsálemünkbe hozni, akkor ismét hallhatóvá válik a dicsőítő ének.  Mi is szinte táncolni fogunk az örömtől, mint ő, de ugyanakkor kicsinyek is leszünk a saját szemünkben.

   A láda távolléte a szolgálatban vereséget jelent /4Móz 14,44/. Ezt kellett Izráelnek megtapasztalnia, amikor láda nélkül ment harcba az ellenséggel szemben. Vereséget szenvedett.

Láda nélkül egész éjszaka halászhatsz, és nem fogsz semmit, de ha a láda veled van, szakadozik a háló a halak sokaságától /Lk 5,1-11/. Mózes bölcsen cselekedett, amikor azt mondta: "Fel ne menjetek, mert nem lesz közöttetek az Úr."

   Hadd vonuljon a láda minden utadon előtted, akkor tied a győzelem és az áldás.

Georg R. Brinke

Nincsenek megjegyzések: