"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2021. február 4., csütörtök

1.Móz 40,1 - 41,57

 

Isten embereivel gyakran megesik ez: „galádul raboltak el engemet a héberek földjéről, és itt sem csináltam semmi rosszat, mégis tömlöcbe vetettek.” De Isten elkészíti a szabadítás útját, mégha nem várt módon is érkezik, mert Isten útjai kifürkészhetetlenek.

A pogány fáraó ellen vétettek az ő pogány magasrendű szolgái, akiket ezért őrizetbe tétetett. Egy napon mind a ketten álmot láttak. József észrevette másnap búskomorságukat és rákérdezett, hogy miért szomorúak. Azért mert álmot láttak, de nincs, aki megfejtse. József itt azt mondja, Isten az, aki meg tudja fejteni az álmokat. Ővé a titkok és a kijelentések. Isten a Látás Istene. Az álom magyarázása Isten kegyelmi ajándéka, ezzel rendelkezett József. Elmondták neki az álmukat és ő megfejtette, úgy ahogy az később be is teljesedett. József tehát használta Isten kegyelmi ajándékainak sokaságát, a méltatlan és igaztalan rabsága idején. De Józsefről elfeledkezett, a főpohárnok. Úgy tűnik, hiábavaló volt Isten kegyelmi ajándékait használnia. 

József még két évig rab marad. Milyen érdekes, hogy Isten ad álmokat, olyan embereknek is, akik nem az Ő Útján járnak. Isten az egész világot felhasználja tervének megvalósulásához. Főképp pedig a /pogány/ országok, birodalmak vezetőinek ad álmot. Megmutatja nekik a jövendőt. A fáraó is álmot látott. Nyugtalan lett. Egyiptom minden jövendőmondója és bölcse se tudta megfejteni. Amikor a főpohárnoknak eszébejutott, hogy az ő álmát ki fejtette meg, annak idején. Hiteles tanú volt arra, hogy az az ember ott a börtönben igaz módon fejti meg az álmokat. Ezért a fáraó hozatta Józsefet. József megfejti az álmot és mivel jó gazdálkodó volt, gyakorolta már ezt évekig, ezért rögtön megoldási javaslatai is lesznek. Mivel tetszett a fáraónak a beszéd, és lenne-e más, akiben ilyen isteni lélek van, házának gondviselőjévé tette Józsefet. A fáraó elnevezte Józsefet Cáfenat-Panéahnak, minden magas tisztséget megkapott az államvezetéshez, sőt hozzá adta feleségül a pap leányát, amivel József még bizonyos papi tisztséget is kapott. Tehát Isten ajándékait mindig jól használni, nem elvesztegetett idő. Ekkor József 30 éves volt. A kútba vetésétől 13 év telt el. Gyermekeinek névválasztásában Isten és a múltja közötti kapcsolatára világít rá. Ezzel is rendelkezett, hogy még évtizedekig emlékezzenek utódai, hogy milyen gyötrelmeken ment át, de elfeledtette vele Isten, és megszaporította őt nyomorúsága földjén. Isten azáltal szabadította meg Józsefet, és tette gazdaggá, ami által bajba került: az álmok által. Istennek emígyen van humora, revánsa és bölcsessége a dolgokban. Mindig Isten a győztes.

És az álommagyarázata ismét igaznak bizonyult, hét év múlva eljött az éhség.




Nincsenek megjegyzések: