"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2012. július 6., péntek

Új korszak - 1. rész


M. Basilea Schlink:

"ÚJ KORSZAK"
(NEW AGE)

- a Biblia szemszögéből



Gyógyulás a világ számára?

New Age - egy új kor. Ez a címszó egyre többet hallat magáról. Folyóiratokban és magazinokban, TV-adásokban és konferenciákon. Egy új kor?

    Na igen, ezután vágyódnak az emberek, mivel a "régi", amelyben élünk, mind sötétebbnek mutatkozik.

    1986 decemberének végén egy újság került a kezembe, amelynek címe "Meditáció a világ gyógyulásáról" volt. Ez az, ami után mindenki vágyik, a gyógyulása gyógyíthatatlan világunknak?

    Mi keresztények természetesen tudjuk, hogy a gyógyulás csak egy helyről jöhet, csak magától Istentől, Aki a világot teremtette és Fián keresztül megváltotta. Látszólag ez a meditáció is összhangban van a Bibliával:

    "Kezdetben. Kezdetben volt az Isten. Kezdetben teremtette Isten az eget és a Földet és Isten mondta: Legyen világosság, és lett világosság."

    De aztán így folytatódik:

    "Most van itt az ideje az új kezdetnek... Az emberiség újra Isten gyermeke lesz, ...a gyógyulás megtörtént, és a világ ismét rendben van. Ez a kezdete a békének a földön és a jóakaratnak mindenkivel szemben; mert szeretet folyik minden szívből, minden szívben megbocsájtás van, minden szív és értelem egy, egy teljes megértésben. Ez történt. És ez van."

    A meditációhoz tartozó kísérőlevélben többek közt ez állt: "Micsoda lehetőségek! Milyen csodálatos, világszerte egység: fény - szeretet - békegondolatok a világban, mindent és mindenkit elérnek, amik Istenben vannak." Ezt folytatva: "Kérjük Önöket, hogy imádkozzanak velünk azért, hogy Jézus Krisztus Szelleme segítsen!"

    Ez valóban olyasmi, amelyben Jézus Krisztus Szentlelke segíthet? Mi húzódik meg e mögött? Ez a meditáció (elmélkedés) szilveszterkor az éjféli órában úgynevezett "Azonnali Világ-akció" (World Instant of Cooperation) világszerte minden New Age-centrumban és -csoportban egyszerre lett végrehajtva, hogy az "Erőföldet" megerősítsék.

    Az elmélkedő többek közt ezt vallja: "Társ-teremtő vagyok Istennel és új ég lesz, mivel Isten jóakarata rajtam keresztül jut kifejezésre... Ez igaz, hogy én vagyok Isten Krisztusa,... mivel Isten minden és minden Isten... ez a tiszta lényege a feltétel nélküli szeretetnek... Látom azt, mint arany fényt létem centrumából kisugározni... Én vagyok a világ világossága... Látom a bolygó megmentését szemeim előtt, mivel minden téves hitelképzelés és őrült gondolati kép meg van fejtve..."

    Már ez a rövid New Age-szövegrészlet egyértelműen mutatja nekünk, micsoda félrevezetés van készülőben.


Mi is az a New Age?

New Age - 1984 óta mind gyakrabban találkozom ezzel a fogalommal. Foglalkoztam vele, mert éreztem: itt az utolsó időknek egy nagyszabású félrevezetésről van szó. Már 1986-87 évfordulója óta foglalkoztat ez engem, hogy ennek most még jobban utána járjak, mert ez a félrevezetési hadjárat hatalmas léptekkel halad. Állandóan új hírek érnek el ezzel kapcsolatban különböző országokból, amelyekben ágaink, külföldön szolgáló Nővéreink vannak. De a New Age-mozgalom "hálója" olyan kiterjedt, hogy csak a leglényegesebb pontokat tudjuk megragadni. A "félrevezetés" (The Hidden Dangers of the Rainbow) című könyvében Constance Cumbey pontos információkat ad a New Age-mozgalom veszélyéről és hátteréről, amely könyvre a továbbiakban hivatkozni fogok.


A New Age-mozgalom lényege

A New Age-mozgalom hatalmasan kiterjedt; Németországban máris mintegy 500 000 tagja van. És még számosan, akik közel állnak hozzá. Kooperáló szervezetek ezreiből áll, amelyek a Földet hálószerűen körülszövik. Fő céljuk és elvüknek az "egység a sokféleségben" a titka, illetve a lényege egy új Világrend megteremtése, amelyre a csoportöntudatnak és az együttműködésnek kell jellemzőnek lennie.


Rendszerük alapjához tartozik a hit, bolygónk egyfajta "belső kormányzásában" szellemiségeknek vagy a "bölcsesség mestereinek" hierarchiáján keresztül, amelyek a valóságban démoni lelkek. A New Age-mozgalomban egy szintézis megy végbe a keleti vallásoknak és a spiritizmusnak, amelyek titkos tanításokon alapulnak, melyeket démoni szellemiségek közölnek.

    Ebből következik, hogy ezek az okkultizmus minden variációját magukba foglalják: a jóslást, az asztrológiát, a hipnózist, az ufológiát, a jóga praktikáit, ide tartozik az újjáéledt boszorkányhit, az újramegtestesülés - a reinkarnáció - tana, a germán misztikus-panteisztikus elképzelések. Így a New Age tervezett új világrendjében a keresztények Istene számára nincs már hely; Őhelyette Lucifert akarják trónra emelni. A mozgatórugója a New Age-mozgalomnak végül is nem más mint Lucifer, az a kívánsága, hogy magát imádtassa.



A New Age-mozgalom történetéből

A New Age-mozgalom gyökerei 1875-ig, az orosz Helena Petrovna Blavatsky által megalapított Teozófikus Társaságig (New York) nyúlnak vissza.


    A teozófikus tanítások egyike azt mondja, hogy minden vallás tartalmaz "közös igazságokat", amelyek a különbségeket elmossák. A Teozófikus Társaság tagjai hittek a "Mester" létezésében; ezek valami szellemi lények, vagy a sors által különösen kedvelt emberek voltak, akik "fejlettebbek" voltak,(1) mint a széles tömegek, azaz különösen megvilágosodottak.

                                                           Teozófia: 
                                                            az emberi léleknek az istenséggel való
                                                            egységéről szóló misztikus vallási elmélete, 
                                                             amely szerint a kiválasztottak közvetlen
                                                             kapcsolatba juthatnak a túlvilággal.


    A harmadik elnöknő, Alice Bailey (1880-1949), egy USA-ba bevándorolt angol nő, fogalmazta meg tulajdonképpen a New Age-mozgalom alapelveit és ő lett a főpapnője is. Mint spiritiszta médium fogadta a küldetést az úgynevezett bölcsesség mesterétől, a tibeti Djawal Khultól. Ezt a küldetést, amelyet neki egy démoni lélek automatikus írással adott át, ő számtalan iratban mint titkos tanítást örökített meg, mint "tervet", amely máig meghatározó és kötelező a New Age-mozgalomban.


A nyilvánosság elé lépve

A titkos utasításnak megfelelően a mozgalom munkáját egészen 1975-ig nem lehetett napvilágra hozni. De attól kezdve megbízásukat, a "tervet" az új világrendet illetően, és annak sajátságait nyilvánosságra hozták. A tant az "Új Kor"-ról most már terjeszteni kell, az "új kor Krisztusát" minden rendelkezésre álló eszközzel világszerte propagálni kell. És ez meg is történt.

    Az első taktikai lépés abban állt, hogy pacifista, antimilitarista aktivistákon keresztül szimpatizánsok nagy körét nyerték meg - a következő fázis aztán romboló és szkeptikus kritikája volt azoknak a vallásoknak, amelyek az egyéni halhatatlanság gondolatait képviselték.(2)

    A New Age-csoportok programjai, melyeknek alapvető témája gyakran az egészséges élet-vezetés, bejutnak a gazdaságba, a különböző társadalmi rétegekbe, sőt a keresztény körökbe is.

    Többnyire az alábbi pontokat tartalmazzák, amelyek a keleti okkult technikák különböző formái: meditáció - jóga és feszültségoldó terápiák - hipnózis - természetfeletti gyógyítási módszerek - látások - és az úgynevezett "pozitív gondolkodás".


A két utolsóként említett abból indul ki, hogy az ember átéli, amit gondol, vagyis hogy a tudatalatti ülteti át gondolatainkat és kívánságainkat a valóságba. Különösen a "pozitív gondolkodás" alkalmaz gyakran bibliai verseket és mint "hitet" jelöli meg.

A sokoldalú New Age-ajánlat még más forrásokból is táplálkozik. Különösen a nevelésről, az emberek vezetéséről van szó, vagy Rudolf Steiner antropozófiájáról.

                                                       Antropozófia:
                                                       A teozófia egyik fajtája; e tan szerint
                                                        az ember szellemisége a világmindenség
                                                        szellemiségéhez vezet, s az ember testében
                                                        egy éteri és egy asztráltest van.

    A New Age-mozgalomnak sikerül mindig valami újat bedobni a köztudatba és azt társadalmunk szisztematikus átitatására felhasználni, pl. a "tökéletes" nevelés a pszichotréning és a meditáció minden árnyalata, a bio-boltok, ökológia, ezen belül a környezet- és állatvédelem, leszerelési kampányok, egy új management-tan kurzusai az ipari vezetőerők és a gazdaságot irányítók számára, tervek az éhség felszámolására és más jótékony célok. A nyilvánosságba való betörést a New Age-gondolatok főleg Marilyn Ferguson "A Vízöntő összeesküvés" (The Aquarian Conspiracy) című könyvének köszönhetik, amely jelenleg a New Age-mozgalom kultuszkönyvének tekinthető. A könyv lelkesen hirdeti és világszerte propagálja a "megígért kort" minden örömével és a "megváltozott tudatot".

    További programiratai a New Age-mozgalomnak a Kaliforniában élő osztrák fizikusnak, Fritjof Caprának a könyvei, különösen az 1982-ben megjelent könyv, a "Fordulat ideje, alapkövek egy új világképhez".

    A "fantázia"-hullám, a filmek, videokazetták, kazetták, komikus füzetek, könyvek, társasjátékok és játékok fogadtatják el a gyerekekkel és a fiatalokkal a New Age-t. A filmtörténet tíz legsikeresebb filmje közül hét a "fantázia-filmek" csoportjába tartozik. Ezek közül a 80-as években az első helyen az "E.T." állt, amelynek egész kultusza van a fiatalok között. A második helyett a "Csillagok háborúja" foglalta el.


Nos, a leglátogatottabb mozifilmek kétharmada márkás fantázia filmek. A fantázia könyvek nagy sikernek örvendenek és milliós kiadásokat érnek meg. A "fantázia" területén a címek százainak, de csaknem mindegyikben előfordul, köze van az okkultizmushoz; halottidézés, szellemidézés, jóslás, telepátia, tárgyak mozgatása gondolati erőn keresztül stb.; varázslók, boszorkányok, a mágia játszanak nagy szerepet.

    A könyvkereskedések okkult könyveket kínálnak, amelyek pontos utasítást adnak arról, hogyan lehet természetfölötti erőkkel kapcsolatba lépni. Sőt, városunk legtöbb pszichocentrumában ezeket a tippeket az ember gyakorolhatja is, felügyelet mellett. (3) Magától értetődik, hogy a New Age-mozgalom egyik, a tömegeket leghatásosabban befolyásoló eszköze a zene.


    Alice Bailey is ad útmutatást a "zene-terápiára" vonatkozóan, amely része az "új kor"-ra való felkészülésnek. Ez már mint a szórakoztató zene új stílusa, máris meghódította a lemezpiacot. 

    Jelentős, világszerte tevékeny szervezetek vannak kapcsolatban a New Age-mozgalommal, pl. az ENSZ, az UNESCO, a Római Klub, a Rockefeller Alapítvány, a Trilaterális Bizottság és a Szabadkőművesek, a legtetején pedig az Illuminátusok. Vezető személyiségek - mint Robert Müller, az ENSZ gazdasági és szociális ügyeket intéző főtitkárának helyettese - a New Age célokért igen tevékeny.

                                                      Illuminátusok:
                                                       tört. felvilágosultak, megvilágosultak;
                                                       a felvilágosodást terjesztő, 
                                                       a szabadkőművességhez hasonló
                                                       különféle európai titkos társaságok
                                                        tagjai a 16-18. században.


folyt.köv.



Nincsenek megjegyzések: