"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2022. január 26., szerda

Hírmustra

 

Azért azt érdekesnek tartom, amikor teológusok nem buknak ki az oltás diszkriminatív voltán, ugyanilyen hévvel és jó érveléssel. :) 

Egy jó beszélgetés a magyar egyházaink közös decemberi nyilatkozatáról.

https://www.youtube.com/watch?v=qIqQGiq7Pyc

 Én is kiakadtam (ld majd alul bemásoltam) a nyilatkozaton, de megmaradtam a személyes face oldalamon a véleményemmel. Igazából  már nem nagyon hat meg, hogy az egyházak mit művelnek Ahogy az se, hogy a politikusok. Lehetséges, hogy a fájdalom és az emberi extrém hülyeség lassan teljesen transzperszonális filozófussá tesz.

Gondolkodásnak viszont jó és kell a téma és az emberi hülyeség is.

E témában még egy jó cikk: https://merce.hu/2022/01/04/kirekeszto-nyilatkozatot-irtak-ala-karacsonyra-a-tortenelmi-egyhazaink-mindenki-hallgat/

És az én kis véleményem:

Azért bánt ez az egész, mert vajon a keresztény egyházak előre viszik-e ezzel a Krisztus ügyét? Nem újabb megbotránkozást gerjesztenek a nép között, újra és újra? Hátráltatva Krisztusnak evangéliumát? 🙁Az emberi méltóság eredendő elidegeníthetetlen emberi jog, ami mindentől független. Akkor is, ha nem adják meg. Felháborítónak tartom, hogy az egyházak, de különösen a keresztények, különösen a baptisták idekeverték nyilatkozatukba a méltóság szót. Hála Istennek, hogy az emberekről úgy általában már leperegnek az egyházi szólamok. De akkor hová menjenek, ha Isten után érdeklődnek? Ha már a templomkapuban fejbe vágják egy ilyennel? Lehetséges, hogy nem is méltó, hogy Istenhez jöjjön? De jobb is ez így, látom én milyen élelmesek az emberek. Nem őértük aggódom igazán, hanem az egyházakban lévők lelkéért.

Azt hiszik az egyházak, hogy a látszatot fenn tudják tartani? De vajon meddig? Ha már nem áll mögöttük a nép ténylegesen? Csak a hatalom látszata? Puszta politika maradt a zsebükben, nem a pénz. Sokra mennek majd vele. Állandó kifacsart gerinccel élve, rájuk illik majd Jézus példázata, mire való, ha megízetlenül, semmire, csak hogy kidobják az emberek és megtapossák. Nagyon sajnálatos ez. A kincsekre vigyázni kellene. Van helyzet, amikor jobb lett volna nem szólni. Ez a nyilatkozat ilyen. Egy bekezdést se tudnak tele ellentmondás nélkül kiböfögni. Ez az újmagyarnyelv? Pedig szerintem is, a házasság szent dolog, de semmi köze a méltósághoz. Hacsak az nem, hogy elég méltatlan volt a kereszténységhez, a magyar Alaptörvény alkotójának ereszes csúszása. Bármit is mondanak, bárhogy is fényezik, értelmetlenség értelmetlenség marad, a bűn, bűn. "Hiszen jól tudjátok, hogy egyetlen paráznának, tisztátalannak vagy nyerészkedőnek, azaz bálványimádónak sincs öröksége a Krisztus és az Isten országában." Ef5,5

Tele van az ország botránnyal és képmutatással. Kár, hogy ehhez asszisztálnak az egyházak, valami könyöradomány gyanánt. A félelem, vagy a hiúság vezeti őket? Miért nem lehet a lélek, lelki? A méltóságnak pedig ott, ahol lennie kell, az embereknél? Miért kell úgy tenni mintha bármi lenne az egyházak kezében, ami Istentől való? Miért kell belerángatni a politika mocskába, ami nem odavaló? Miért nem lehet rendíthetetlenül állni a hitben? Ez a nyilatkozat nem az, amiért Krisztus kiküldte tanítványait a világba. Az emberi méltóság mindenkinek jár. Az Isten Igéje is, Krisztus is.

--


Riport Irvin D. Yalom-mal. Olvastam tőle, és még fogok. Érdekelt. A halál-élet kérdése. Nincs semmi különös e cikkben, ki hogy szereti a feleségét (oh ezt nekem mustrálni mindig nagyon kedves - a férfi szerelme), ki hogy látja a világot, ki hogy kapcsolja ki magát belőle (mert ki kell, az biztos):

https://magyarnarancs.hu/sorkoz/halas-lennek-ha-igy-vethetnek-veget-az-eletemnek-245330






Nincsenek megjegyzések: