"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2011. augusztus 31., szerda

A keresztény törvények


Mit jelent egy Krisztus követőnek az örökérvényű - tíz - parancsolatok megtartása?
Na már most, tételezzük fel, hogy Isten, az Ő kegyelme által, - az idők kezdete előtt - kiválasztott engem, hogy az Ő gyermeke legyek. Ez ugye nem is tételezés, hanem igaz, mivelhogy miután hallottam Isten Igéjét, felfogtam és megértettem Isten létezését, szívemmel hittem, értelmemmel befogadtam hit által beteljesítettem az eredendő kiválasztottságomat. ("mert mindnyájan Isten fiai vagytok a Krisztus Jézusban való hit által." Gal 3,26)
Isten sok embert választott ki magának, hogy az Ő dicsőségére legyenek. Nyilvánvaló, kezdetben Ábrahámot választotta ki, az ő hite miatt, és tett ígéretet, hogy Ábrahám utódai mind öröklik Isten ígéreteit. De az is nyilvánvaló, hogy ezekből az utódokból sokan elhajoltak Isten szövetségétől, nem váltak méltóvá az ígéretekre, ezért Isten egy jobb szövetséget hozott Jézus Krisztus által. Nem azért, hogy az elhajolt utódok szövetségi kötelezettségeit megkönnyítse, hanem, hogy féltékennyé tegye őket, olyan néppel, akik test szerint nem Ábrahám utódai.
Mi is lett a teendő, ha már az Ő népének tagja lettem?
"Éljetek méltón ahhoz az elhívatáshoz, amellyel elhívattatok" Ef. 4,1
Mit jelent méltón élni?
Tehát Isten elrendelt akarata, hogy Ábrahám utódai közé számíttassak. És mivel hallottam ezt, elfogadtam és megtértem, Jézus Krisztus által nyilvánvaló valami kötelezettségeim is keletkeztek, hogy most már Isten szent elhívott népében élhetek.
"Akik Krisztusba keresztelkedtetek meg, Krisztust öltöttétek magatokra. Krisztusban tehát nincs zsidó, sem görög, nincs szolga, sem szabad, nincs férfi, sem nő, mert ti mindnyájan egyek vagytok a Krisztus Jézusban. Ha pedig Krisztuséi vagytok, akkor Ábrahám utódai vagytok, és ígéret szerint örökösök." Gal 3,27-29
Ha pedig örökös, nyilván az Isten által adott ígéreteknek megfelelően minden örökösödés minden java, de kötelezettsége is megillet.
Ha ez így van, akkor ha már belekereszteltettem Krisztus Testébe, az Úr népébe, akkor rám is vonatkoznak a kiválasztott néphez szóló parancsolatok. De milyen parancsolatok? A zsidó néphez tartozó parancsolatok?
Mivel Krisztusban, Krisztusba keresztelkedtünk meg, a parancsolatok, nem a mózesi parancsolatok, hanem Jézus Krisztus Urunk új parancsolatai. Ez pedig, röviden összefoglalva: Szeresd az Istent, és szeresd felebarátaidat. (Jézus mondta: "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és a nagy parancsolat. A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat. E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták." Mt 22,37-39)
Ámde az is igaz, az Úr Jézus nem tette érvénytelenné Isten egyetlen parancsolatát sem, mindannyian tudjuk, betöltötte.
A tíz parancsolat (sőt, az ószövetség valamennyi parancsolata) a mai napig érvényben van, minden egyes tétele. Hogyan lehet megtartani a parancsolatokat? Azért teszem fel így a kérdést, mert nyilvánvaló, ha örökös vagyok, minden tekintetben egyenjogú minden más örökössel. Az ítélet mércéje, mégis csak valami, ami arra a kérdésre válaszol, hogyan? Ha örökös vagyok, ez tény, de a parancsolatok megtartása alól még sem mentesít, mivel Isten parancsolatai örökérvényűek.
Azért feszegetem más részről is így ezt a kérdést, mert az is nyilvánvaló mindannyiunk előtt, hogy Jézus Krisztus egyedül állt az Atya elé. Az én bűneimet, a törvény be nem tartásaimat, amit már megtért, megszentelt életemben követtem el, vagy követek még majd el, odaszegezte a keresztfára. A kérdés további taglalása, tehát egészen értelmetlen lenne, hiszen Jézus egy személyként állt az Atya elé, az egész elhívott népért, nép helyett. Mégis, nem lehet valami örökérvényű, aztán mégis semmis. Hogy lehet a test szerint adott Ábrahám utódainak Mózesi törvényei, azután azoknak, akik ebbe kiválasztott népbe belekereszteltetnek, Jézus Krisztus által, már nem kell megtartani az örökérvényű parancsolatokat? Van itt valami ellentmondás?
Szerintem nincs. Mert mivel a váltságot egyedül Jézus Krisztus fizette ki az Ő népéért, ahhoz hozzátenni nem lehet, csak méltón élhetek ehhez az elhíváshoz.
Felteszem a kérdést tehát még egyszer, az Isten népében élve, ha már nem kell betartanom a parancsolatokat, mert Jézus betöltötte azt, hogyan élhetek méltón ahhoz az elhívásomhoz, hogy Isten gyermeke vagyok?
„Mert nyilvánvaló, hogy ti Krisztusnak a mi szolgálatunk által szerzett levele vagytok, amely nem tintával, hanem az élő Isten Szellemével van felírva; és nem kőtáblára, hanem a szívek hústábláira.” 2 Kor 3,3
No tehát, a szívek hústábláira lettek felírva a parancsolatok, az én hússzívemre is, nem tintával és nem vésve, hanem Isten Szent Szellemével, amelyet Jézus Krisztus küldött el a benne hívőknek.
Péter apostol mondja, aki zsidó törvények alatt állva, zsidó emberként ezt mondja a zsidókból álló gyülekezetének:
"Ellenben abban hiszünk, hogy mi is az Úr Jézus kegyelme által üdvözülünk. Éppen úgy mit ők." (apcsel 15,11) Kicsodák? Ők, tehát a pogányok. No hiszen, amiképpen a pogányok Jézus Krisztus által üdvözülnek, azonképpen a zsidók is, a test szerinti Ábrahám utódai. Micsoda csavar van ebben a péteri mondatban, ugye észreveszed? A zsidók - mózesi törvényeikkel - éppen úgy tudnak csak üdvözülni, mint mi, pogányok, Jézus Krisztus által.
Mindannyian tudjuk ezt, semmi újat nem írtam. De bennem mégis itt van ez a kérdés, hogy lehet a tíz parancsolatot, amely a mi hússzíveinkre lett írva, valóságosan is betartani? Csak nem azért írta oda Isten, hogy ne foglalkozzunk vele? Csak nem dísznek?
Ha másért nem, azért akarom tudni erre a választ, hogy fáradt lelkiismeretünket felmentsük, és felszabadítsuk a boldog hitéletre, hogy mindenféle innen onnan jövő vallási törvényektől hemzsegő kényszereknek ellenálljunk, amelyek azt hirdetik magukról, hogy ők az egyedül üdvözítő karámok. (Milyen sok ilyen üdvözítő karám is létezik a világban!)
Például a szombat megtartása. Mivel senki se tudja mikor van szombat, hát ezt megtartani egészen nehéz is lenne. (Biztos valaki tudja, de én még nem találkoztam vele, nyilván ha tudnám, akkor se tudnám megtartani, ahogyan írva van, mivel fel kellene mondanom a munkahelyemen, az a szombat nem esne ugyanis mindig munkaszüneti napra. Egyedi okoskodásom ez, amelynek tehát nem sok értelme van, csak azért teszem, hogy gondolatokat fakasszak. Előzőekben már kimutattam, hogy Isten szombatja, amely a Hold fázisait követi, semmiképpen nem esik egybe a mi gergely-naptári szombatjainkkal.)
Csak azért hoztam elő így a szombat kérdését, mert jól megvilágítja a keresztények, teológusok, és nagy és kis egyházak vezetőinek zűrzavaros tyotyorászását a tíz parancsolat körül. A széles keresztény körök tanításai szerint, ugyanis, a tíz parancsolatból csak kilencet kell megtartani. Számomra ez igen érdekes, mivel tudok olvasni, és olvasom a Bibliában, hogy a szombatot is meg kell tartani, a tíz parancsolat szerint.


Szóval, azt tudjuk mivel az örökérvényre hozott törvényt - tíz parancsolatot - senki se tudja betartani, bűn alatt vagyunk. Mi is, akik Jézus Krisztus keresztváltáságát elfogadtuk, és már örökéletünk van, folyton folyvást bűnt követünk el, az örökérvényre hozott törvényeket lépten nyomon megszegjük. Hiszen ember nincs is, aki képes lenne betartani. Ez nem is kérdés. Ergo, Isten egész elhívott szent népe, bűnös, Isten örökérvényű parancsolata alapján.


Aki a törvények betartását lehetővé teszi és világosságra hozza nekünk, az Úr Jézus Krisztus, ha visszatért közénk, mint Király, az országában ezek lesznek a parancsolatok, a törvények, amelyet állampolgári jogunk és kötelességünk lesz megtartani. Jogilag fogalmazok. Nyilvánvaló, hogy annak az országnak, annak a törvényeit könnyű lesz betartanunk, megváltozott körülmények, megváltozott gondolkodásunk, és újjáteremtett testünk oka folytán is, de elsősorban azért, mert olyan Királyunk lesz, aki lehetővé teszi, ezeknek a törvényeknek a törvényes betartását. Isten nem törölte el törvényeit, mivel, ha eltörölte volna, akkor saját igazságát, szentségét törölte volna el.
Addig, csak úgy tudjuk megtartani például a szombatot is, mint az összes többi parancsolatot, fogyatékosan.
Hu. Ezt nagyon szeretném még nagyobban írni. Akár tetszik nekünk, akár nem: Krisztus egyháza, jelenlegi földi tartózkodásában fogyatékos, még nem jutott el a teljességre, és az Úr Jézus Krisztus nélkül nem is fog.
Ezért csak egy dolgot tehetünk. A parancsolatok megtartásának krisztusi módja után kutakodunk, amíg várakozunk Krisztusra.
Ehhez az Efezus 4. és 5. fejezeteket, tehát az Újszövetséget használtam: Még mielőtt végigolvasod vedd figyelembe, hogy Krisztus Testében mindenki "gondoskodik önmaga növekedéséről" (Ef 4,16), vagy másképpen önmaga növekedéséről, mindenki gondoskodjék! Krisztus parancsolatai szerint. Mindenki épüljön szeretetben!
Ha mindezeket megtartjuk, Istentől jövő elhívásunkra, kiválasztatásunkra nem hozunk szégyent:
A keresztény törvények


- legyél teljesen alázatos
- legyél szelíd
- legyél türelmes
- viseld el embertársaidat szeretettel
- tartsd meg a Lélek egységét testvéreiddel a békesség kötelékével
- ne gondolkodj és ne élj a pogányok hiábavaló gondolkodása szerint
- erkölcsi érzéked legyen igen éles és tiszta
- szívedet ne keményítsd meg
- semmilyen tisztátalan nyereségvágy ne csalogasson
- semmilyen csalárd, semmilyen gonosz kívánság ne legyen benned
- minden nap újuljál meg lelkedben és elmédben, az új embered szerint, aki Isten által teremtetett benned, valóságos Igazságban és szentségben
- mondj mindig igazat
- ha haragszol is, ne vétkezz
- nap ne menjen le a haragoddal
- többé ne lopj
- ne hazudj
- ne káromkodj
- csak akkor szólj, ha az jó, a szükséges építésére
- ne szomorítsd meg Isten Szentlelkét
- ne legyél keserű
- ne legyél indulatos
- ne legyen benned harag
- ne kiabálj
- ne káromold Istent
- ne tégy semmi gonoszt
- legyél jóságos
- legyél irgalmas
- bocsáss meg minden ellened vétkezőnek
- legyél Isten követője
- éljél szeretetben
- ne legyél parázna
- a gonoszt és gonosz tetteket még szádra se vedd
- szemérmetlen, ostoba, és kétértelmű beszéd távol legyen tőled
- adj hálát mindenért
- légy háládatos
- ne legyél nyerészkedő
- ne legyél bálványimádó
- teremd a világosság gyümölcseit: jóság, igazság, egyenesség
- a sötétség cselekedeteit bátran leplezd le
- ne élj esztelenül, hanem bölcsen
- ne légy meggondolatlan
- kutasd az Úr akaratát
- ne részegeskedj
- telj meg Szentlélekkel
- mondjál testvéreidnek zsoltárokat, Isten dicséreteket, énekeket
- szívedben folyamatosan dicsérd az Urat
- adj hálát Istennek, az Atyának mindenkor
- ha házasságban élsz, engedelmeskedj házastársadnak, szeresd házastársadat
- ha gyermek vagy, tiszteld apádat és anyádat
- ha szolga vagy, tiszta szívvel engedelmeskedj földi uradnak, mint a Krisztusnak, ne látszatra szolgálj
- szeresd az igazságot
- igazulj Istened szentségéhez
- békességben élj mindenkivel
- higgy Istenben
- adj hálát örök életedért
- olvasd Isten beszédét
- mindenkor imádkozz és könyörögj Lélek által
- legyél mindenkor éber és állhatatos az imádságaidban
+1
- menj és hirdesd az Igét, akár alkalmas akár alkalmatlan az idő, hogy Isten általad is megtalálja a már eleve kiválasztott gyermekeit. Jézus Krisztus mondja: "Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet" Mt 28,19 "Hirdetni kell az ő nevében a megtérést és a bűnbocsánatot minden nép között." Lk 24,47
Ez minden Isten gyermekének kötelessége. Emígyen a keresztény, krisztusi törvények, Isten Szent Lelke általi betöltése nem más, mint Isten szíve szerinti szombat és minden más örökérvényű parancsolatának megtartása, a Krisztus Királyra váró időszakban.


Így tehát Isten szent elhívott népe, Jézus Krisztus által már egyszer betöltötte a törvényt, Isten Szent Lelke által, pedig folyamatosan betölti.
"Ezért tehát, míg időnk van,
tegyünk jót mindenkivel,
leginkább pedig azokkal,
akik testvéreink a hitben."
Gal. 6,10
Jövel Uram Jézus!
bogi

Nincsenek megjegyzések: