"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2010. november 28., vasárnap

A Pusztában 6.

Kedves Testvérem!

Valami nagyon szépet Istenért! Kell ehhez intézmény? Teréz anya is éppenséggel egyedül lépett ki a kolostor ajtaján, a haldoklók és a leprásak közé. Nem tartott vele senki, még a katolikus egyház sem, hogy így mondjam. A saját bőrét vitte vásárra. Kicsiny kezdet. Az Úr a kicsiny kezdeteket áldja meg. Kicsiny embereket választ, nagy feladatokra. Lásd Dávidot. És kicsiny falukat, nagy dolgok helyszínéül. Mert hiszen származhat valami jó Betlehemből és Názáretből?
Arra bátorítok mindenkit ne várjon senkire, tegye meg, amit a szívében érez. A szeretet, a szegények szolgálata, az idősek támogatása, a gyerekek felkarolása és minden szeretet-szolgálat kedves az Úrnak. Akármilyen kicsiny dolgot is teszünk, megáldja az Úr, és naggyá növekszik. Merjünk szeretni Testvérem, ahogy te mondtad! Ezekben a kicsiny szeretet cselekedeteinkben pedig nem kell várnunk nagy intézményekre. Mi magunk, ott ahol élünk meg tudjuk tenni mindazt, amit éppen megtudunk. Az a baj a világgal, hogy mindenki valami nagyobbra vár, miközben ha mindenki maga megtenné a kis segítő tetteit jobbá válna a világ.
És mégis, nem fűzök nagy reményeket felhívásomhoz. Krisztus nem a világhoz szólt, amikor azt mondta: szeresd felebarátodat mint tenmagadat, hanem sajátjaihoz. A világ, az ország, a társadalom építi önmagát ahogy építi, mi viszont itt Isten országában élünk. Krisztus parancsa szól hozzánk, szeretnünk kell, tennünk kell a jót. És ha elvégeztük, csak szolgák voltunk. Sem bér, sem jutalom nem illet.
Ne várjunk mást. Nincs önkormányzat, nincs állam, nincs szociális munkás, nincs pap ki helyettünk elvégezné a ránk váró munkát. És ha elkezdjük kicsiny szeretet-szolgálatunkat a segítség számunkra, nekünk, akik Őbenne bízunk Tőle van. Mert Őhozzá kötődünk.

A történelem ezerszer bebizonyította, Isten a kicsiny, alázatos munkát áldotta meg. Felettébb, mint ahogy azt elindítója valaha is gondolta volna. Hullámokat vetett az időtengerében, és hatása túlnyúlt halálán is. Élővé tette, és szentekké avatta, a rég elhunytakat. Mert cselekedeteik jók voltak. Nem kell ahhoz nagynak lenni, hogy egy egész világot felforgassunk, elég piciny dolgokat tennünk, nagy nagy szeretettel. Mintha minden pillanatban az Úrral magával lennénk.

Szeressünk! És bátran lépjünk ki a Pusztába, ahol nincs intézmény a hátunk mögött, hogy segíthetne. Az Úr maga lesz velünk. Segítőket és támogatókat ad, amikor szükséges, hogy utunkat végigjárjuk. Csak higgy és bízz Benne, nem fogsz elsüllyedni.

Ahhoz, hogy Krisztust kövessük, nincs szükségünk senkire. Bátran állhatsz mellette, egyedül is, mert Ő mindig melletted áll. És ezt mások is látni fogják, hogy kövessenek téged.

folyt...

bogi

Nincsenek megjegyzések: