"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2017. április 21., péntek

Mt 20,1-19


Igehely: Mt 20,1-19
Meghallgatható: itt

A munkásokkal előre megegyezett a gazda, hogy naponta egy dénárral fogadja fel őket, a később felvett munkásoknak csak azt mondta, ami jogos azt adom meg. Tehát az utolsók nem tudhatták mennyit kapnak, mi a jogos? Itt egy szociális – munkanélküli – ellátást láthatunk, azokban, akiket a legkésőbb vett fel dolgozni egy órára. Az elsők tudták mennyit fognak kapni, az utolsók nem tudták. Az utolsók nagyon örülhettek, mert zsebpénzre számítottak ehelyett egy egész napos munkabért kaptak. Jézus olyanokat is meghív az Ő országába, akik az utolsók utániak. Jézus Igéje a legrászorultabbnak szól, akik legkésőbb hallják meg, de ők is bejuthatnak így a mennyek országába.

Jézus Izrael elveszett juhaihoz küldetett, akit átadnak a pogányoknak. Ezzel utalt arra, hogy az Ő saját közössége kiveti magából, bár azokat, akiket meg kellett találnia megtalálta, senki sem veszett el azok közül. Itt utal arra, hogy Ő az Ő közösségén kívül fog meghalnia.

Hogy lehet felkészíteni bárkit is arra, hogy meg fog halni? Hogyan készíti fel Jézus a tanítványait, a halálára. Jézus nemcsak flegmatikusan jövendölget, hanem konkrétan elmondja, hogyan fog meghalni.

Nincsenek megjegyzések: