"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2017. április 20., csütörtök

Mt 19,1-30


Igehely: Mt 19,1-30
Meghallgatható: itt
Időtartam: 32,19

A házasság. A férfi szerepe óriási egy nő életében. Régebben gazdasági okai is voltak, hogy a férfi kezességet vállaljon a nőért, ha feleségül vette. Ma már azonban a nők önálló létfenntartást tudnak elérni, ami jó is. A házasságnál egy olyan szerződésről van szó két ember között, amit nem lehet felbontani, esetleg közös megegyezéssel, vagy mert az egyik fél kilépett belőle, egy harmadikkal. Itt is megmutatkozik a szavak és ígéretek komolysága, hogy igenünk legyen igen. Vagy ne mondjunk semmit. Amit esküvel fogadtunk, akár halálunkig, akkor ahhoz hűségesnek kell lenni. Ha megromlik egy ilyen szövetség mind a két félnek dolgoznia kell rajta, hogy helyreálljon. Ennek a szövetségkötésnek szellemi vetülete is van. Isten asztalán van. Jézus említi, hogy a Mennyek Országáért valaki alkalmatlanná teheti magát a házasságra. Ilyenkor az Igehirdetésének szövetségére ’házasodik’.

Bármi, ami elválaszt Isten szolgálatától, még ha oly nagy és nemes is, mint apánk, anyánk, gyermekeink, házunk, mindaz, ha akadályként emelkedik fel, az Isten szolgálatunk előtt, akkor hagyjuk el. Fájdalmas döntés, jutalmunk százszoros lesz, megörököljük az örök életet. És bár földi életünkben tekintélyünk ugyanúgy áll Isten előtt, de nem lett nyilvánvaló az emberek előtt, hiszen az apostolokat is, szegényen, bűnösökként végezték ki, azonban Jézus, amikor visszajön maga állítja helyre az igazságot, trónszékre ültet minket, megmutatja, hogy hol volt és van a helyünk.


Nincsenek megjegyzések: