"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2014. február 20., csütörtök

Már megint politika?


Mire nagy nehézségek árán eldöntöttem kire fogok szavazni, Vágó Gáborra, hát másnap nem lemondott. ? Ilyen az én szerencsém.
Gondoltam, akkor most üresen hagyjuk ezt a döntést. Egy ideig.

A politika a hatalmaskodók játékszere. Nem komoly dolog. Vagy pont ezért, mégis?

Olyan érdekes, hogyha egy társasházi képviselőről kiderülne, hogy lopja a társasház vagyonát, meglincselnék a lakók. Evidens lenne a felháborodás, nem? De az biztos, hogy jó messzire elküldenék.

A keresztény - Krisztus követő - ember számára majdnem minden, ami a világban van, a világiak játékszere meghagyjuk nekik: a homokozót. Mivel tudjuk, az ember, eredendően, mindig megpróbálja átlépni a tisztesség kereteit. A dobálódzásban nem veszünk részt.
Ellenben az ember, ha azt mondja keresztény, és mégis megpróbálja átlépni tisztesség kereteit, akkor valójában nem is keresztény, csak a PRje a kereszténységéről szóló szövege.
Ilyenkor minden tisztességes ember felhorkan, ha rájönnek, hogy átverték Jézus nevével.

A keresztények eléggé nagyon csalódtak az álszövegekben. Átlátnak rajta, és megundorodva fordultak el a politikától, főképp a kereszténységre alapozott politikától, mint az emberek többsége. A kereszténynek mondott állami politikától is.

A világban kormányok és tagjaik a saját maguk által hozott törvényeket hágják át. Tudjuk. Semmi új.
Mit tehet itt egy keresztény, mit tehet itt egy egyszerű, de becsületes állampolgár, lobogtatom a 10 parancsolatot?
Kilépek az országból? Lemondok a magyar állampolgárságról?

Érdekes, hogy sem Jézus Krisztus, sem Pál apostol nem mondott le a zsidó nép állampolgárságáról pedig elég keményen megmondták róluk a véleményüket. Sőt Pál apostol a Római Birodalom állampolgárságáról sem mondott le.

A közösségben való élés, nem egyenértékű azzal, hogy egyetértek a közösség minden cselekedetével, vagy ne adj Isten bűneivel.
De visszautasítjuk azt, hogy azért mert ebben a közösségben élünk nem prédikálhatunk erkölcsről, Isten törvényei alapján, mivel a magyar nép múltja tele van erkölcstelenséggel.

Nos, az megint érdekes, és elgondolkoztató, hogy egy állami vezetés miért húzza magára, olyan emberek életét, döntéseit, akik már régen meghaltak, jelen esetben Horthy Miklós rossz döntései mellett miért úgy viaskodik, mintha még élne? Miért akarja Horthy Miklóst arkangyalnak ábrázolni?
Továbbá, azt se ártana tudni, ha a Német megszállás nem történik meg, a nyilas magyar hatalomátvétel akkor is jó eséllyel megtörtént volna.
Ha a fél Magyarország bűnös volt a világháborús politikában, a másik fele persze, hogy nem biztos, hogy bűnös volt. Szerintem külföldön nem kellene ezért a kormánypolitikának kardoskodnia, hiszen evidens, hogy a ma élő magyarok a múlt kormánypolitikája miatt nem bűnösek. Kivéve, ha szimpatizálnak vele, éltetik, és visszaállítani igyekeznek, de akkor is csak azok, akik ebben igyekeznek és ez jelenleg csak pár százezer honfitársunkra korlátozódik. Csupán elenyésző hangos kisebbség, látszatra olybá tűnhet, mintha milliók lennének.

Ez olyan, minthogy vannak jó cigány emberek, meg vannak, akik bűnözők közöttük. De hát ez minden népre, csoportra, közösségre igaz. Semmi újat nem mondtunk. Ami idegesítő, az az, hogy az erkölcsről való beszédet, kampányfogásnak minősíti a kormányoldal. Nos, én egyik párt tagja se vagyok. Sőt kisebbséghez sem tartozom. A magam nevében beszélek. A választásokon sem indulok. Beszélhetek? Vagy én már nem vagyok magyar?

Ki azonosítja magát jelenleg Magyarországon a horthysta, zsidókat deportáló államhatalommal, talán egy egész ország népe? Nyilván, hogy nem. Ellenben érdekes úgy beállítani Magyarországot a világszínpadán a kormánypolitika részéről, mintha egy egész világ ugrott volna nyakunkra, mert az egész országunk máról holnap megint horthysta lett. Úgy viselkedik az állami kormányzatunk, mintha általánosságban kimondták volna ránk, a magyar népre, hogy antiszemiták vagyunk.? Nem. Általánosságban a világ közvéleménye, sem a honi zsidó szervezetek sem mondtak ilyet Magyarország 10 millió lakosáról. A világ közvéleménye a kormánypolitika antiszemitának tűnő jelen döntéseiről mondott véleményt, és arról, az értetlenségéről, hogy a jelenlegi magyar kormány miért nem határolódik el a II. világháborús bűncselekményektől.
(Mai hírben olvasom Orbán Viktor, "kormányaim, az előző és a mostani is, zéró toleranciát hirdetnek az antiszemitizmussal szemben, nyitottsággal, együttérzéssel fordul az áldozatok, az emlékezni akarók és az emberi méltóság hívei felé". - kevés a szó, ha nincs mögötte tett. Sőt, tegnap éppen másról hallottam beszélni Kövér László urat, a tévében, éppen arról, hogy milyen csúnyák ezek a zsidó szervezetek, mert mennyi kárt okoznak Magyarország megítélésében a bojkottjukkal. Szerinte az egész merő politika a baloldal megerősítésére. Ezzel egyáltalán nem értek egyet, meg szerintem még jó sokan nem. Az a 'politikai játszma', amit a kormányoldal jelenleg csinál, Orbán Viktor miniszterelnök úr vezetésével. A Szabadságtérre tervezett emlékmű elleni tiltakozásnak semmi köze a választásokhoz.)

Mindenki tudja, hogy nem minden magyar volt antiszemita, és jelenleg sem minden magyar antiszemita. Például én nem vagyok az. Tehát egyet máris találtunk. (Most ezért engem a jobbikosok meg fognak ölni??? Mert nekem például ez a félelmem. De e mai nyilatkozatával elkezdhet ettől félni Orbán Viktor is. Főleg, ha még jobban körülírná a népnek, hogy milyen áldozatok? és kikre akar emlékezni?)

Olyan jó lenne néhány embernek belegondolni abba, hogy az elhurcolt zsidó emberek tisztességes állampolgárok voltak. Közöttük gyerekekkel, és öregekkel, de természetesen a felnőtt emberek sem jelentéktelenek. Olyan jó lenne, ha a magyar emberek többsége megértené, hogy a népirtás, az népirtás. Mi alapján hozták ezt a döntést, annak idején? És miért nem beszélnek erről most? És miért azonosítják magukat a gyilkos döntéseket hozó államvezető férfivel? Mintha őt kellene védeni, 70 év múlva?

Egy vesztes háború.

Kérem szépen, Magyarország vesztett a II. világháborúban. Sorozatos rossz döntéseket hozott az állami vezetés. Kezdetektől fogva beállt egy gonosz ideológia zászlaja alá. Kezdetektől fogva, nem 1944. március 19. napján erőltették ezt az országra.

Ennyire nehéz ezt megérteni?

De hát mi közünk a múlthoz? A kormánypolitika úgy definiál jelenleg, mintha ezeknek az embereknek, a vesztes háborúba vezető politikusoknak, mi magyarok tartoznánk, hogy megköszönjük nekik, hogy a nyakunkra hozták a fasizmust, továbbá, hogy országunk elvesztette a világháborút.
Ahelyett, hogy elgondolkoznának, mi lett volna, ha Horthy nem küldi el a magyar a hadsereget a Don-kanyarba. Hanem, ha Magyarországon állomásoztatták volna, itthon lettek volna, lett volna saját hadsereg, ami megvédje a hazát, a németektől is, és az oroszoktól is. Legalább az esélye megmaradt volna az ellenállásnak, más színezete lenne a visszaemlékezésnek is. No komment. Ez már pedig Horthy és a kormánya bűne, és nem az enyém. Sajnálom. Ezért a súlyosan rossz döntése miatt, pedig nem fogok Horthy előtt fejet hajtani, mert ő is a saját döntéseinek az áldozata.

Inkább mutathatna a Szabadságtéri emlékmű 
egy harakirit, 
jobban illene a valósághoz.

---

Szóval vannak ezek a Krisztus követők, akik állandóan felszólítják az embereket, hogy 'jobbítsátok meg útjaitokat'. Ez politikai közbeszédnek hangzik. Mi köze a Krisztus követőnek a politikához? Sok. Ugyanis az Igehirdetés maga is politika (a szó valódi értelmében).
Az Igehirdetés maga a fennálló rendszer ellenségeinek beszéde. (Egyébként is minden keresztény egyháznak illik ellenzékinek lenni. cikk itt)

Az Igehirdetésért - elvileg - ma nem jár hatósági büntetés, de például a kommunizmusban, államérdek elleni tevékenységnek minősült (ma is, a diktatúrákban). Vagyis az Igehirdetés valójában mindig tömény politikának van definiálva az állami rendszer részéről. Ami felé vagy pozitívan, megengedően, vagy negatívan, büntetőleg lép fel. Lásd Kínát, a keresztények ellen; vagy lásd most például Magyarországon Iványi Gábor ellen, hogyan lép fel a magyar kormány. Mondván, hogy Iványi ne politizáljon. Még állampolgárként is, eredendően megtehetné, de hogyan ne politizáljon, amikor evidensen ő egy Igehirdető? Az pedig maga a Krisztusi politika!

Mindegy mit tesz a fennálló hatalom a Jézus Krisztus evangéliumát hirdetővel, mert az Igehirdetőnek beszélnie kell, Isten megbízásából, akkor is, ha lehazugozzák, akkor is, ha tönkreteszik, akkor is, ha börtönbe vetik, akkor is, ha megölik ezért. Amíg bír beszél. Ez a jellemzője egy Krisztus követő Igehirdetőnek.

Az Igehirdetés egy másik Országba navigáltat. Melyikbe? Krisztus Országába, a Mennyeibe. Ott pedig tisztességes, és becsületes emberek vannak. 

Krisztus Országa lehet közöttünk, nehogy már, engedjem, hogy valaki bebizonyítsa nekem, hogy nem lehetséges becsületesnek lennem keresztényként! És ráadásul egy kereszténynek mondott államhatalom akarja ezt bebizonyítani nekem???

Mit hiszünk? Ha kinyitjuk a szánkat mi keresztények automatikusan politizálunk. Ma is.
Ám, hogy hitelese-e szavunk, a Biblia mércéjéhez igazodik-e, csak az életünk mutathatja meg.

Két lehetőségünk maradt, vagy beszélünk, vagy befogjuk a szánkat.

--

Alternatív javaslat:

Én nem tudom a tutit, hogy kire szavazzunk, és hogy egyáltalán szavazzunk-e, most találtam egy pártot, ami felekezetközi keresztény politikai pártként indul a 2014-es választásokon Magyarországon. A Válasz szövetség. http://avalasz.hu/

Érdemes lesz figyelemmel kísérni őket, a jó reménység jegyében.

Urbán Zsombort 1995-1997-ig személyesen ismerhettem. Honlapja: http://urbanzsombor.hu/magamrol/

Jó szívvel ajánlom őket szíves figyelmetekbe.

Ajánlom ezt a videot is tőlük.

Hit és politika:



"A VÁLASZ Szövetség egy keresztény közéleti mozgalom, 2013-óta A VÁLASZ Párt néven bejegyzett politikai párt Magyarországon. Kiemelt célja, hogy Isten Magyarországra vonatkozó akarata a politikában is megvalósuljon: felálljon egy működésének minden látható és láthatatlan elemében gyakorlóinak hitét bizonyító (megvalló), keresztény politikai erő, mely sikeresen működik és alkalmas meghatározó befolyást gyakorolni az országra. A VÁLASZ Szövetség önálló politikai programjával és választási kampányával elkötelezett amellett, hogy a társadalom vezetői erkölcsi kötelességtudattal és felelősséggel Istentől kapott hatalmukat a rájuk bízottak javára gyakorolják. Magyarországnak a szó legklasszikusabb értelmében vett nemzeti érdeke, hogy keresztény állampolgárai kilépjenek önként vállalt passzivitásukból, összefogjanak egymással és értékrendjükkel azonosuló honfitársaikkal, és népüket új irányba vezessék.

...

Alapelvek
Az egyes közösségek és a mozgalom viszonyára a felekezetköziség jellemző. Olyan keresztény egyének szerveződéséről van szó, akik nem egyházakat és keresztény közösségeket képviselnek.
A mozgalmon belül nincsenek teológiai ellentétek. Közös alap a Jézus Krisztusban való hit és az egymás szeretése. Programjuk keresztény értékeken alapszik, mégis az egész társadalomnak szól, amelyben a közjót, a társadalom egészének érdekeit kívánják megjeleníteni."

...

Ha érdekel olvasd tovább itt: itt

Nincsenek megjegyzések: