"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2014. február 24., hétfő

Dán törzséről és a száznegyvennégyezerről


Jákób áldásából:
"Dán ítéli a maga népét, mint Izráel bármely törzse.
Dán kígyó lesz az úton, vipera az ösvényen, 
a ló csüdjébe harap, és lovasa hanyatt esik."
1Móz 49,16-17


Mózes:
"Dán oroszlánkölyök, Básánból tör elő." 
5Móz 33,22

"A Dánnal kapcsolatban hangsúlyosan említett kígyó képe a Bibliában szinte mindig negatív összefüggésben szerepel, kezdve természetesen az édenkerti történettel. Az Újszövetség is a kígyóval azonosítja Isten ellenségét, az ördögöt: "a nagy sárkány, ama régi kígyó, aki neveztetik ördögnek és a Sátánnak…"(Jelenések 12:9). Egy másik próféciában Mózes úgy beszél Dánról, mint "oroszlánkölyök"-ről.(5Mózes 33:22) Ha e két kép (a kígyó és az oroszlán) mellé – írja a Zsidó Enciklopédia – odatesszük Jeremiás próféta szavait, érthető, hogy miért gondolták a keresztény egyházatyák közül is többen azt, hogy a történelem végén feltűnő Antikrisztus zsidó származású lesz, és Dán törzséhez fog tartozni. " (Szöveg innen)

Debóra:
"Dán mért időzik a hajóknál?"
Bír 5,17

Dán név jelentése = bíra

Dántól Beérsebáig = megnevezés Izrael egész népközösségét jelölte

A Dán törzs, főníciaikkal (Tírusz és Sidon, tengeri hajókereskedés) és a Szír-Arám kereskedőkkel tarthatott szoros kapcsolatot. Valamint a filiszteusokkal.
A filiszteusok elleni nagy harcos Sámson Dán törzséből származik.

"Ha a dániták jellemvonásait egy ember karakterén keresztül kellene bemutatni, azt talán Sámson személyében lehetne legjobban összefoglalni. Sámson természetesen Dán törzséből származott (Bír. 13:2-3, 24), és ő a Biblia egyik legnehezebben meghatározható hőse, akit mintha kettős személyiség uralna. Sámson egyrészt az Izrael érdekét szolgáló hit hőse, márészt pedig egy heves, szenvedélyek által hajtott férfi, aki nem képes ellenállni a harcnak és szerelemi élvezetnek. " (Szöveg innen)

A Dán törzs a főniciaktól, arámoktól, és a filiszteusoktól a mesterségeket és a kereskedelem tudományait felsőfokon tanulhatták meg, a Biblia szerint:
"Dánból származó asszony fiát, akinek tíruszi az apja, ő ért az arany, az ezüst, a réz, a vas, a kő, a fa, a piros és kék bíbor, a len és a karmazsin feldolgozásához, a különféle vésetek készítéséhez és mindenféle terv kiviteléhez, amivel csak megbízzák, a te mestereiddel és az én uramnak, apádnak, Dávidnak a mestereivel együtt."
2 Krón 2,13

Hová és miért tűnik el Dán törzse a Jelenések könyvének 12 törzsének felsorolásából, amikor az elpecsételt 144.000 (száznegyvennégyezer szentről beszél)?
Lásd: Jelenések könyve 7,5-8

Dán helyfoglalása Kánaánban:

"Azok tehát elvitték, amit Míká csináltatott, meg a papját is, aki nála volt. Azután rátámadtak Lajisra, a nyugalomban és biztonságban élő népre, kardélre hányták őket, a várost pedig fölperzselték. 
Senki se menthette meg őket, mert Szidóntól messze estek, és nem volt senkivel kapcsolatuk, mert a város Bét-Rehób völgyében feküdt. Azután újra fölépítették a várost és letelepedtek benne. 
Elnevezték a várost Dánnak, ősüknek, Dánnak a nevéről, aki Izráel szülöttje volt. Azelőtt Lajis volt a város neve. Azután felállították maguknak a dániak a faragott bálványt, és Manassé fiának, Gérsómnak a fia, Jónátán, meg az ő fiai lettek Dán törzsének a papjai, egészen az ország népének a fogságba viteléig. 
Így állították fel maguknak azt a faragott bálványt, amit Míká csináltatott, és ott volt ez mindaddig, amíg az Isten háza Silóban volt." Bír 18,27-31




"Eközben Jeroboám így gondolkozott: Hátha visszakerül a királyság Dávid házához! 
Ha feljár ez a nép, hogy Jeruzsálemben, az ÚR házában mutassa be áldozatait, akkor ennek a népnek a szíve urukhoz, Roboámhoz, Júda királyához hajol, engem pedig megölnek, és visszatérnek Roboámhoz, Júda királyához. Ezért elhatározta a király, hogy készíttet két aranyborjút. Majd ezt mondta: Eleget jártatok már Jeruzsálembe! Itt vannak isteneid, ó Izráel, akik kihoztak téged Egyiptomból! 
Az egyiket elhelyezte Bételbe, a másikat pedig Dánba vitette. 

De ez a dolog vétekre vezetett, mert a nép eljárt az egyikhez Bételbe, a másikhoz pedig Dánba."
1Kir12,26-30

Bételben az Isten prófétája megátkozza a felállított oltárt:

"De amikor Jeroboám az oltárnál állott és tömjénezett, Júdából Isten embere érkezett Bételbe az ÚR parancsára, és azt hirdette az ÚR parancsára az oltárnál: Oltár! Oltár! Így szól az ÚR: Egy fiú születik majd Dávid családjából, akinek Jósiás lesz a neve, ő majd föláldozza rajtad az áldozóhalmok papjait, akik most rajtad tömjéneznek, és emberi csontokat fognak elégetni rajtad! "1 Kir 13,1-2




Erre az oltárra mutatva lett leprás a keze Izrael királyának

"De nem tágított Jéhú Jeroboámnak, Nebát fiának a vétkeitől, 
aki vétekbe vitte Izráelt: az aranyborjúktól, 
amelyek Bételben és Dánban voltak." 
2Kir 10,29

A kitört ág

A pogányok beoltása Izrael olajfájába, Pál apostol megfogalmazásában:

"Ha azonban az ágak közül egyesek kitörettek, te pedig vad olajfa létedre beoltattál közéjük, és az olajfa gyökerének éltető nedvéből részesültél, ne dicsekedj az ágakkal szemben. Ha mégis dicsekszel: nem te hordozod a gyökeret, hanem a gyökér téged. Azt mondod erre: "Azért törettek ki azok az ágak, hogy én beoltassam." Mert ha Isten a természetes ágakat nem kímélte, téged sem fog kímélni." Róm 11,17-21

Milyen egyesek?
A kitört Dán ág helyére került: Efraim, és Manassé. ?
József két fia, akik pogány asszonytól születtek.

Jákób áldásában, (1Móz 48,9-20) amikor Efraimot és Manassét megáldja, bár Manassé volt az elsőszülött, Efraim pedig az ifjabb, ezért Jákób balkezéhez volt állítva. Jákób mégis Efraimot áldotta meg, keresztbe tett kezével a jobb kéz áldásával. Magyarázta: mert népek tömege származik belőle, Manasséból is nép lesz.

Efraim jelentése, kettős áldás. Egy időben Izrael kettészakadása után, a tíz törzs, északi rész Izrael nevét is jelölte. Kemény fedéseket kapott Istentől, bálványáldozatai miatt.

Efraim neve a Jelenések könyvében, nem szerepel a 12 törzs között, de lehet azonosítani József-fel, mert a Biblia hivatkozik Efraimra úgyis, mint azaz Józsefre. (Efraim József utódja, Jákób jobb kéz áldással pedig egyenes elsőszülötti jogot kapott. József neve: sokasító, megsokasít, növekedés; Efraim neve is hasonló: kettős gyümölcs, kétszeres termékenység, kettős örökség, utódok, termékenység)

A 144.000 közötti felosztásban - zsidó leszármazási genetikai szempontból - két törzs, félig pogány.
Efraim/József/ és Manassé.

Jelenések könyvében a 12 törzs felsorolásából Dán törzse hiányzik.

Hasonlatos, hogy Jézus 12 tanítványából, egy áruló lett, Júdás.

---

Jelenések könyvében az izraeli törzs nevek felsorolása:

1. Júda
2. Rúben
3. Gád
4. Áser
5. Naftali
6. Manassé
7. Simeon
8. Lévi
9. Issakár
10. Zebulon
11. József  - (Efraim?)
12. Benjámin

Hol van Dán?
Jákób 12 fiának adott áldásából ő lenne a 7. fiú.
(1Móz 49,16)
A fenti Jelenések könyvének felsorolásában József kétszer szerepel, egyszer a saját nevében, egyszer pedig Manasséban is. József mindkét fia tovább viszi az áldást.

Dán még utódaiban sem szerepel a felsorolásban.

Jelenések könyvében =>
Izrael 12 törzs x 12.000 /Jelenések így írja 7,4-ben "Izráel fiainak minden törzséből"/
De ez nem minden törzs, hiszen hiányzik Dán.

A 144.000 ember, egy különleges csoport, jellemzője:

- áron vétettek meg a földről
- nem szennyezték be magukat nőkkel, mert szüzek, ezek követik a Bárányt, ahova megy, ezek vétettek meg 
- áron az emberek közül első zsengéül az Istennek és a Báránynak,
és szájukban nem találtatott hazugság: ezek feddhetetlenek.
Jel 14,3-5

Tehát:
férfiak, 
szűzek, és 
Istennek különleges kegyelméből feddhetetlen életűek.

Dán törzséből ezek szerint ilyen nem találtatott.

A 12 törzs azonban nem egyértelműen csak mindkét szülő részéről zsidó származású embereket képvisel a Jelenések könyvében.
Efraimból és Manasséból megtértek közül is lesznek belőlük, a 144.000 ezért nem értelmezhető sem úgy, teológiailag, hogy csak pogány hívők, sem úgy, hogy csak zsidók.

A 144.000 szerintem nem feltétlenül csak az utolsó nagy nyomorúság egy meghatározott végidejében, egy egységes csoport egyidejű megjelenése, hanem Jézus Krisztus halálától kezdve a végig is értelmezhető, egy nagyobb átfogó időt. Akár jelenthet több ezer évet is, amíg a mennyei csoport száma be nem telik.

Ahogyan a Jelenések könyvében a 144.000 előtt említett vértanúk serege is, számának teljességére jutása is végignyúlhat 2000 évet, addig, amíg be nem telik számuk. Ez folyamatos, a történelemből is látjuk, hogy eddig is sok vértanú halt meg Krisztusért.

A nagy nyomorúságban maradnak hívők, (nem a 144.000), akik elpecsételtetnek, de nem feltétlenül fogják őket megölni, Jézus mondja, lesznek közületek, akiket megölnek, de lesznek, akik fogságba esnek.

"Fogtok hallani háborúkról, és hallotok háborús híreket. Vigyázzatok, meg ne rémüljetek, mert ennek meg kell lennie, de ez még nem a vég. Mert nemzet nemzet ellen és ország ország ellen támad, éhínségek és földrengések lesznek mindenfelé. De mindez a vajúdás kínjainak kezdete! Akkor átadnak titeket kínvallatásra, megölnek benneteket, és gyűlöl titeket minden nép az én nevemért. Akkor sokan eltántorodnak, elárulják és meggyűlölik egymást." Mt 24,6-10
"Ha valakire fogság vár, fogságra jut; ha valakinek kard által kell meghalnia, kard által hal meg. Itt van a helye a szentek állhatatosságának és hitének." Jel 13,10

De mondja, hű az, aki mindvégig kitart, és nem veszi fel a fenevad bélyegét.
A 144.000 a Jelenések könyve 14. fejezetben befejezett földi élettel, a mennyei Sionon áll, folytatásban azonban látható: a Földön még, - a nagynyomorúság idején - találhatóak Jézusban igaz hívők:
"Egy harmadik angyal is követte őket, és így szólt hatalmas hangon: "Ha valaki imádja a fenevadat és annak a képmását, és felveszi annak a bélyegét a homlokára vagy a kezére, az is inni fog az Isten haragjának borából, amely készen van elegyítetlenül haragjának poharában, és gyötrődni fog tűzben és kénben a szent angyalok és a Bárány előtt; gyötrődésük füstje száll felfelé örökkön-örökké, és sem éjjel, sem nappal nincs nyugalmuk azoknak, akik imádják a fenevadat és az ő képmását, és akik magukra veszik az ő nevének bélyegét. Itt van helye a szentek állhatatosságának, akik megtartják az Isten parancsait és a Jézus hitét.". Jel 14,9-12

Sőt!
kitudja? az is lehet, hogy a 144.000-ből ma már egyetlen egy sem él a Földön ...

A 144.000 elragadtatásáról, vagy megölésükről, - vagy egyáltalán megölték-e őket, vagy természetes halállal haltak - a Mennybe való költözésükről, vagy esetleg elragadtatásukról semmi tájékoztatás nincs a Bibliában. Amit biztosan tudunk felőlük: 

1. Dán törzséből nem voltak közöttük
2. áron vétettek meg a földről
3. nem szennyezték be magukat nőkkel, mert szüzek, ezek követik a Bárányt, ahova megy, ezek vétettek meg 
4. áron az emberek közül első zsengéül az Istennek és a Báránynak,
5. és szájukban nem találtatott hazugság: ezek feddhetetlenek.



Nincsenek megjegyzések: