"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2014. február 22., szombat

Amy Grant


Amy Lee Grant (Augusta, Georgia, 1960. november 25. –) Grammy-díjas amerikai keresztény-pop énekesnő, alkalmanként színésznő.

Amy iskolás korában kezdett el énekelni osztálytársainak csak úgy a maga örömére, emellett a templomi összejöveteleken is énekelt. Később a helyi fiatal keresztény ifjúsági életbe is bekapcsolódott. Szerető, összetartó, vallásos családban nőtt fel Nashvilleben. Későbbi életét és gondolkodásmódját is ez a vallásos háttér határozta meg.

Meseszerű változás történt Amy életében amikor is egy barátja és későbbi producere Brown Bannister megengedte hogy néhány felvételt készítsen családja számára stúdiójában. A Word lemezkiadótól éppen ott volt valaki aki meghallotta Amyt énekelni és nemsokára már meg is jelent első nagylemeze Amy Grant címmel (1977). Amy ekkor mindössze 16 éves volt. Zenéje új volt, friss és meggyőző, tele élettel. Egy fiatal lány elképzelései a világról, Istenről, hitről. Új zenei stílus született: Kortárs Keresztény Zene (Contemporary Christian Music,CCM). Ez nem a hagyományos gospel, hanem fülbemászó könnyűzene keresztény tartalommal. Innentől Amy élete utazással és koncertekkel telt. Következő albuma 1979-ben jelent meg My Father’s Eyes címmel. Ekkor találkozott későbbi férjével Gary Chapmannel, aki a címadó dalt is írta. Ezt követte 1980-ban Never Alone album, majd két koncertalbum. 1982-ben Amy és Gary összeházasodtak, az év másik nagy eseménye az Age to Age album váratlan nagy sikere volt. Amy megkapta első Grammy-díját (összesen 5 van). Az album leghíresebb dala: El-Shaddai, ami azóta is az egyik legkedveltebb dal Amytől. Rajongótábora egyre nőtt, ő lett az új zenei stílus vezető egyénisége. Straight Ahead címmel jelent meg 1984-ben a következő studióalbum, ami tovább növelete népszerűségét. Az albumon található Angels dal Grammy-díjat nyert, a dalt el is énekelte Amy a díjátadáson.




A Lead Me On 1988-ban készült el. Az album sokkal mélyebb, őszintébb és mélyreszántobb volt mondanivalójában mint a korábbiak. Amy meglepő módon megnyílt a hallgatók számára és bepillantást engedett lelkébe.

Talán ezért is ez az album nagyon sokak kedvence még ma is, bár azóta jó pár év telt el. Két évvel később Amy újabb kisbabának adott életet, első kislánya neve Gloria Mills (Millie). Az iránta érzett szeretet ihlette a következő album (Heart in Motion 1991) leghíresebb dalát is: Baby, Baby.




A legtöbben csak ezt a dalt ismerik Amytől hiszen ez tette őt igazán világhírűvé. Az album multiplatina lett, 5 dal került fel róla a slágerlisták élére, a videoklipek pedig elárasztották a zenetévéket. Amy hirtelen a szórakoztatóipar sztárjai között találta magát. Sok kritikát is kapott ezekben az időkben hogy elhagyta hitét és már csak a szerelemről és más lényegtelen dolgokról énekel. Amy azonban ezekben az időkben is ugyanannyi dalt írt Istenhez és a hitéről, mint régen. Koncertjein ugyanúgy énekelte régi dalait is. Csak a hirtelen jött nagy népszerűség hozzásegítette őt hogy még szélesebb rétegekhez tudja eljuttatni mondanivalóját.

A szöveg találati helye: http://hu.wikipedia.org/wiki/Amy_Grant

Az én kedvenc albumom tőle a My Father’s Eyes, a címadó dal tőle:



Nincsenek megjegyzések: