"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2013. november 7., csütörtök

Békés-Dalos Újszövetséget olvasom 2. rész


Máté evangéliuma folytatás 8-18-ig, szavak, kifejezések és gondolatok, amik olvasás közben megragadtak a Békés-Dalos fordításból.


 Isten és az Ördög 

Mit ad az Isten és mit ad a Sátán tanítványainak/gyermekeinek?


Jézus: "Hatalmat adott nekik, hogy kiűzzék a tisztátalan lelkeket és meggyógyítsanak minden betegséget és minden bajt." /Mt 10,1/


Ördög: "megmutatta neki a világ valamennyi országát és azok gazdagságát. "Mindezt neked adom, mondta, ha leborulva imádsz engem."  /Mt 4,8-9/
A Sátán mindig hazudik: megmutatta, igaz, de amikor azt mondja: neked adom: hazudik.

---

Jézus mondja:
"Takarodj, sátán!" /Mt 4,10/ /Ref: "Távozz tőlem, Sátán!"/
"Takarodj előlem Sátán! Terhemre vagy" /Mt 16,23/ /Ref: "Távozz tőlem, Sátán, botránkoztatsz engem"/


---

"Mi miért nem tudtuk kiűzni azt?"  
/Mt 17,19/

"Mert gyönge a hitetek." 
/Mt 17,20/

---

Jézus: "Legyetek ártatlanok, mint a galambok" /Mt 10,16/


Jézus: "Ha a családatyát Belzebubnak csúfolják, mennyivel inkább a házanépét?" /Mt 10,25/
Tehát itt Jézust Belzebubnak csúfolták, tanítványait is így fogják, amennyiben azzal a hatalommal cselekszenek, gyógyítanak, tanítanak, amit Jézustól kaptak. Erre a gúnyolódásra a vallásos képmutatók és az emberek (Mt 10,17) részéről - úgy tűnik - fel kell készülnie Jézus tanítványának.


Jézus: "De a lelket nem tudják megölni." /Mt 10,28/


Jézus: "Aki meg akarja találni életét, elveszíti azt, de aki érettem elveszíti életét, megtalálja azt." /Mt 10,39/


Ki a legnagyobb a Mennyek országában?

"Aki tehát kicsinnyé lesz, mint ez a gyermek, az a legnagyobb a mennyek országában." /Mt 18,4/


Kicsinyekről:

"Aki csak egyet is bűnre csábít a bennem hívő kicsinyek közül, jobban járna, ha malomkövet kötnének a nyakára s a tengerbe dobnák." /Mt 18,6/ /Ref: megbotránkoztat/ "Jaj a világnak a botrányok miatt!" /Mt 18,7/

---

Az Atya, Jézusról: "Ez az én szolgám, akit kiválasztottam, szeretett fiam, akiben kedvem telik. Rálehelem lelkemet, és hirdetni fogja az igazságot a népeknek. Nem vitatkozik s nem kiabál, szavát sem hallják a tereken. A megroppant nádat nem töri el, a füstölgő mécsbelet nem oltja ki, míg csak győzelemre nem viszi az igazságot. Az ő nevében bíznak a nemzetek." /Mt 12,18-21


Növény: 

"Tövestül kitépnek minden növényt, amelyet nem mennyei Atyám ültetett. " /Mt 15,13/

"A tövisek közé hullott pedig az, aki meghallgatja az igét, de a világi gondok és a csalóka gazdagság elfojtják az igét és meddő marad."  /Mt 13,22/

Konkoly: hamis tanítók és azoknak hamis tanításai, amik a világba vannak vetve, tűzbe vetik /Mt 13,24-től/

"Hagyjátok, hadd nőjjön föl mindkettő az aratásig. Aratáskor majd megmondom az aratóknak: Előbb a konkolyt szedjétek össze és kössétek kévébe, hogy tűzre kerüljön, a búzát pedig gyűjtsétek csűrömbe." /Mt 13,30/

---

Búzából kenyér:
"Óvakodjatok a farizeusok és szadduceusok kovászától." /Mt 16,11/

Farizeusoknak mondta:
"Ha értenétek mit jelent: Irgalmasságot akarok és nem áldozatot, - sohasem ítélnétek el az ártatlanokat." /Mt 12,7/

---


Kutya:

"Ott egy kánaáni asszony" /Mt 15,22/
Feltehetőleg okkult, varázsló asszony volt. Jézus szóra sem méltatta. /Mt 15,23/
Tanítványai kérlelték, de Jézus még mindig visszautasította.
"De az odajött és e szavakkal borult le előtte: Uram, segíts rajtam!"
Jézus így szólt: "Nem helyes, ha elveszik a gyerekek kenyerét s a kutyáknak dobják."  /Mt 15,26/

A Isten gyermekeinek kenyere, a szent gyöngyök! Isten gyermekeié. A gyógyítások is.
Ha érdemes: "ki ott az érdemes ember, és maradjatok nála, amíg tovább nem utaztok." /Mt 10,11/;  "Ha valóban érdemes rá az a ház, szálljon rá békességtek" /Mt 10,13/

A kánaáni asszony, ő csak egy varázsló, helyesen látja magát: "Hiszen a kiskutyák is esznek az uruk asztaláról lehulló morzsákból." 
A kánaáni asszony Isten Fiához és az Ő tanítványaihoz képest, ő csak egy kiskutya (pitiáner pogány varázslóasszony); felismeri, hogy Isten Fia Jézus, szüksége van Rá, mert kegyetlenül gyötri az ördög a lányát.

Tudjuk, hogy 10 leprásból csak Izrael fiai nem mentek vissza, köszönetet mondani Jézusnak. Egyedül csak az idegen. Jézus tehát nem a vérségi származás miatt tesz különbséget, tart valakit érdemesnek - vérség alapján nincs zsidó, vagy nem zsidó - hanem hit, szándék és szív alapján.
http://testveremnek.blogspot.hu/2013/10/tizbol-kilenc.html

A zsidó származású vallásoskodó képmutatókról ezt mondja:

"Ez a nép ajkával tisztel engem,
De szíve távol marad tőlem.
Hamisan tisztelnek engem,
Tanításuk csak emberi parancs."
/Mt 15,8-9/

Továbbá, Jézus Galilea vidékén gyógyított, tanított.  Később Kapernaum környéke

"Zebulon földje és Neftalim földje,
A tengermenti út a Jordánon túl,
pogányok Galileája,
A nép, mely sötétségben ült,
Nagy világosságot pillantott meg,
És világosság támadt azoknak,
Akik a halál árnyékában és országában laknak."
/Mt 4,15-16/

Később mondja Jézus, Kapernaumra: "Te meg Kafarnaum! Vajjon az égig emelkedel? A pokolba süllyedsz." /Mt 11,23/

Majd később, az itt lakó népről: "Így jár ez a gonosz nemzedék is." /Mt 12,45/
Amíg Jézus közöttük szolgált megtisztultak, meggyógyultak, taníttattak, azonban, ha Jézus elmegy visszaesnek bűneikbe, sőt utóbbi állapotuk hétszer rosszabb/gonoszabb lesz, mint az első.




Gyümölcs:

"Ha jónak mondjátok a fát, tartsátok gyümölcsét is jónak, de ha rossznak mondjátok a fát, tartsátok a gyümölcsét is rossznak, hiszen gyümölcséről ismerhető föl a fa." /Mt 12,33/

"Szavaid alapján fognak igaznak ítélni" /Mt 12,37/

---

"Az Emberfia is a föld szívében három nap és három éjjel" /Mt 12,40/
Nem a Pokolt mondja, ahogy az Apostoli hitvallásban szerepel: "alászállt a Poklokra".

Jézusnál vannak a Halál és a Pokol kulcsai. (Jel 1,18)
Péter apostolnak adta a Mennyek országának kulcsait.
"Neked adom a mennyország kulcsait." (Mt 16,19)

Nem vitatkozom, az Igével; ha Péter apostol áll majd a kapuban, Péter apostol áll ott, és nála lesz a kulcs! Elfogadom, hogy nem én nyitom ki az ajtót.  De az biztos, hogy ez a Mennyei kapuban álló Péter apostol, nem a Földön tartózkodó katolikus egyház foglya.  És nem is a papok rángatják, alulról, hogy kit engedhet be, vagy sem.

Még szerencse, hogy a Mennyország - a Magasság - egy gyönyörű tágas hely Krisztus igaz követőinek. Erről később, most:



Az alvilágról

Meglátásom szerint a Biblia, az Alvilágot két részre osztja: 

1. Seol / Sír / Sírgödör - itt alusznak a lelkek, itt nem dicsőítik Istent (Zsolt 6,6) az utolsó napi ítéletükre várnak az emberek. Azok vannak itt, akik nem hittek Jézus nevében. Életükben adott cselekedeteik és szavaik alapján fognak megítéltetni.
Sötétség. Jézus ebbe a részbe ment, mikor hirdette az evangéliumot, azok az ószövetségi emberek támadtak fel, akik várták az Ő eljövetelét, és mikor felébresztette őket, felismerték, hogy Ő az! Hittek és feltámadtak. (Mt 27,52-53) Jézussal együtt - feltámadásakor - Vele együtt bementek a városba. A többi 'alvó, halott lélek', akik nem ismerték fel, hogy Ő az Isten Fia, nem támadtak fel. Alszanak tovább, az ítélet napjáig.

Én az egyes szintet azért neveztem el Seolnak, mert Dávid a zsoltáraiba így mondja. Más fordításokban sírnak van fordítva.


2. Pokol / Hádész / Gyehenna / Gyötrelmek helye - itt nagyon is aktívak a lelkek, gyötrődnek, gyötörtetnek és gyötörnek. Tűz lángja. (Lk 16,21) Örök büntetésükre várnak. Az utolsó napi ítéletkor kapják meg örök büntetésüket. Addig is itt fogságban vannak. (2Pt 2,4)
Külső sötétség (Mt 8,12)
Erre a részre nem volt szükség lemenni Jézusnak, sem azért, hogy Ő ott szenvedjen, hiszen nem volt sem gyilkos, sem bűn benne. Sem azért, hogy hirdesse ott az Igét, hogy lelkeket mentsen, mivel itt ebben a részben a gonosz emberi és démoni lelkek vannak, valamint gonosz mennyei fejedelemségek láncokkal megkötözve. (2Pt 2,4)
Az alvilág Pokol részéből jön majd fel a tengeren keresztül a fenevad, és a földön keresztül a vadállat/másik fenevad. (Jel 17,8; Jel 13,1; Jel 13,11) Amikor ezt megengedi nekik Isten.
Babilon, a nagy parázna is a nagy víznél ül, szellemi értelemben (Jel 17,1)

Az alvilágot tehát kétszintes gyűjtőhelynek fogom fel, két kapuja van. Először a Halál kapuja, ezután a haláltorka, ami lefelé visz. A Seol után lejjebb egy másik kapu, a Pokol kapuja, ami mögött a Pokol. A két hely tehát különválasztva egymástól.
Ennek a két helynek mind a két kulcsa Jézusnál van!!!
Ezeket a kulcsokat angyaloknak adja. Az egyik ilyen angyal kezében lánc van, amivel megkötözi a Sátánt és leveti majd ugyanebbe a mélységbe. (Jel20,1-4) Az ördög (és neki némely angyala) ugyanis nincs azaddig a Pokolba zárva, mint a többi gonosz fejedelemség, hanem keresztül kasul jár a szellemi, és mennyei világban. (Jel 12,1-9) Amíg a Mennyből a Földre nem taszítják.

Az alvilág egyéb megnevezései a fordításokban: Mélység, Feneketlen Mélység.
Az utolsó napokban a Feneketlen Mélység meg lesz nyitva.
Ebből jövő sáskák hadának királya, a Mélység angyala: Abaddon/Apollion, a Föld felszínére jönnek.


A megnevezések fordításonként változik, de ezen a beosztáson, és a bennük lévő tartalmon nem változtat. Ha valaki a Purgatóriumot keresi, - a katolikus egyház Tisztítótűzét - nekik mondom, az a Földön van. Ha Isten egyszer megadja nekünk, akkor lesz majd egy külön bejegyzés, Igékkel bebizonyítom. Sőt rajzolunk is, hogy könnyen átlátható legyen. Katolikus értelmében a Szellemi Valóságban a halál után nincs Purgatórium, a Bibliában nem található ilyen leírás.
Ellenben van tüzes kemence az életünkben. Ami pontosan a megtisztulásunkat szolgálja.

Két út van, egyik felfelé vezet, Jézus útja, egyenesen a Mennybe.
A másik lefelé, a széles út, az Alvilágba.


Nincsenek megjegyzések: