"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2013. november 23., szombat

A hatodik mérföldkő - 6-6-9 / 6


Az előző mérföldkőnél (itt) láttuk:

Szeresd az URat!


Kinek kell tehát engedelmeskedni?

Ahogy láttuk az ÚR szólt, és parancsolt: "Szeresd az URat!"
"Maradjanak a szívedbe azok az igék, amelyeket ma parancsolok neked."
/5 Móz 6,6/

Parancsolt az ÚR, mit parancsolt? Szeressük ŐT!

"Szeresd az URat a te Istenedet 

teljes szívedből, 

teljes lelkedből, 

és teljes erődből!" 

/5 Móz 6,5/

Majd: beszélj erről, jöttödben jártodban, rokonoknak és ismeretleneknek. Sőt kösd azokat jelként a kezedre, és legyenek fejdíszként homlokodon, tehát egyáltalán ne szégyelld, hogy szereted az URat!
Írd azokat házad ajtófélfáira, és kapuidra!

Halld, lásd, beszélj, és írj róla.

Kinek kell - tehát - engedelmeskedni?

Az ÚRnak.

Nem embereknek.

---

6 = az ember száma
Mi az ember?


Sokszor a világban, ahogy járunk, összehasonlítva a Biblia tanításaival, azt látjuk, hogy az emberek nem az ÚR parancsa szerint járnak el.

Betekintve keresztény egyházak életébe, sokszor ott is azt látjuk maguk az egyházak sem, az ÚR parancsa szerint járnak el. Leginkább - ha figyelmesek vagyunk - beszédük is elárulja őket.

Cselekedetek tekintetében a jó - minősített jelzővel - az irgalmasság, és jóság cselekedetei, nem mindig leplezik le a cselekvő ember személyét. Jónak tűnő dolgok, vagy célok mögött is lehetnek rossz szándékú, - Isten előtt elítélendő - rosszból merítő, emberek.

Például nyilván ezerféleképpen meg tudják magyarázni, a keresztény intézményesített egyházak, hogy ebben a világban, miért használják a világ nem tisztességes eszközeit boldogulásukhoz (vagy nemes céljukhoz?).
Például: miért olvadnak egybe a világi államhatalommal? Miért kérnek a világi államhatalomtól létezésükhöz pénzt? Vagy, miért nem fizetnek adót a világi államhatalomnak, amikor Jézus erről is világosan tanított?

Nyilván tudják ezzel a technikával így maguk is nemcsak beszennyeződnek, de maguk is a világhoz hasonlókká válnak és bátran megítélve nevezhetjük őket a világ részének és nem Krisztus Testének, bár minduntalan - az én szempontomból: értelmetlenül és feleslegesen - újra Jézusra, vagy a kereszténységre hivatkoznak nemes cselekedeteik mögött húzódó szándékaikban. Miért?
Talán mondhatnák azt is: csak. Vagy: jónak lenni jó; vagy: csak mert emberek vagyunk.
De miért Jézusra hivatkoznak? Arra a szent emberre, prófétára, tanítóra, Istenre, aki ilyen hivatkozást egyáltalán soha nem kért magának egyetlen szeretetszolgálattól sem.
Hiszen mi laikusok is, már régen tudjuk: másról szól ez a dolog. Láttuk is. Nem Jézusról. Akkor mégis miért ez az erőltetés?

Mégis hadd írjak arról is, amit mindannyian tudunk:

A látszat nem minden, ami a szívben van, az számít.

Ahogy egy régi szép énekünk mondja: "Jónak tűnő tett is lehet bálványimádás."
Sőt, nagyon is úgy tűnik, előszeretettel bújnak jónak tűnő dolgok mögé, (keresztény(?) intézmények) hogy maguknak rabolhassanak?

Nos, hogy a világ jó-e vagy rossz?
A világot emberek alkotják. Jézus pedig azt mondta: egyetlen egy ember sem jó. Méghozzá is először ezt magára vonatkoztatva, mondván, miért mondasz engem jónak? Vagy miért kérdezel engem a jóról? Hiszen tudjuk mi mindannyian, te is, te gazdag ember: senki se jó. Miért is áltatnánk magunkat. Vagy hazudnánk egymásnak?

Jézus itt felhívta a gazdag ember figyelmét arra, hogy ő itt, most, ember, emberi testben. Kit és miért tévesztene meg a látszat? Egy gazdag embert? Egy gazdag embert főleg nem! Egy gazdag ember, a világi dolgokban: mindent tud; mi-hogy-merre-miért, főleg emberek szívének tekintetében tudja: Ember pedig nem lehet jó. Jézus ezért mondja neki, szinte provokatívan: hiszen te is tudod: Senki se jó, az egy Istenen kívül. (Mk 10,18) Miért kérdezel engem a jóról? Talán jó akarsz lenni? Kinek, miért, milyen értelemben? Hiszen a világ szemében már most jó vagy! Gazdag vagy, bőven adakozol, tiszteled a szüleidet, segíted a szegényeket, minden parancsolatot, születésedtől fogva megtartasz, sőt még áldott is vagy, dicsérnek az emberek, sőt még betegséged sincsen? Mit akarsz hát még Jézustól? Amid nincsen?

 "Az Úr azonban monda Sámuelnek: 
Ne nézd az ő külsőjét, se termetének nagyságát, mert megvetettem őt. 
Mert az Úr nem azt nézi, amit az ember. 
Mert az ember azt nézi, a mi szeme előtt van, 
de az Úr azt nézi, mi a szívben van.
/1 Sámuel 16,7/

Jézusi logikából következtetve tehát, minden ember gonosz. Még a jónak tűnők is. Még az a gazdag ember is. Látszat és valóság. Ami ember formájú, az ember, tehát nem jó.

De ne legyünk ennyire végzetesek, van mindenkinek lehetősége, hogy vegye a Szent Lélek ajándékát.

Szent Lélek?

Mihez juthatna még hozzá Jézuson keresztül, egy olyan gazdag ember, aki a világ szemében már így is jó?
Mi kellhetett volna még neki? Jézustól.

Jézus mihez ÚT? Mihez Ajtó?

Miért kell nekünk gazdagnak és szegénynek, a Szent Lélek, Akit Jézus által kapunk?

Hogy megtegyük a mennyei Fenséges akaratát, ami .

Tehát, akkor mi a ?

A gazdag ember, amikor meg tudta, hogy mi a JÓ megszomorodva elment.

Mert a jó szót használhatjuk ezerféleképpen, emberileg, de Jézus értelmében azt kizárólag, csak Isteni értelmében használhatjuk. Minden más 'jó'-ról való filozófiai meghatározás buta emberi próbálkozás. A JÓ csak úgy JÓ, ahogy Jézus mondta a gazdag embernek. Meg lehet tőle szomorodni, el is lehet menni, de ez az Igazság.

Mit  tegyünk, hogy jók legyünk?

"Térjetek meg, és keresztelkedjetek meg valamennyien 
Jézus Krisztus nevében, 
bűneitek bocsánatára, 
és megkapjátok a Szentlélek ajándékát. 
Mert tiétek ez az ígéret és gyermekeiteké, 
sőt mindazoké is, akik távol vannak, 
akiket csak elhív magának az Úr, 
a mi Istenünk." 
Apcsel 2,38-39




Jerikó bevétele


Józsué könyve 6. rész

Józsué 6,6 =
"Józsué, Nún fia tehát hívatta a papokat, és így szólt hozzájuk: Vegyétek föl a szövetség ládáját, hét pap pedig vigyen hét kosszarvból készült kürtöt az ÚR ládája előtt.

Józsué 6,9 =
"És úgy történt, ahogyan Józsué megmondta a népnek. A hét pap, aki a hét kosszarvból készült kürtöt vitte, az ÚR előtt vonult, és fújta a kürtöket. Az ÚR szövetségládája pedig utánuk haladt." 


És úgy történt.

Control = irányít

Magyarországon a kontroll szó, egyben hatalmi hűbéri uralkodást, negatív leuralást (érzelmi, fizikai/anyagi vonalon) is jelent. Pedig maga a control eredeti jelentésében jelenti: irányítani.
Józsué irányba vezette Isten népét. Ahogyan az Úr mondta, úgy cselekedett.
Jézus is a irányába vezeti népét.

Szabályoz, vezet, irányít, megfékez, felügyel stb szavak, amelyek egyébként a control szó jelentése, nem alapvetően vagyis nem elsődlegesen gonosz, vagy lealacsonyító jelentéstartalommal vagy árnyalattal bíróak. Lehet a Jóra is irányítani, vezetni.

Az irányítás, iránymutatás, egy dolog megtételére felszólító szó. Ezt a szót követi, vagy követheti az engedelmesség, amennyiben enged a szónak és az elhangzott Szó - az Isten Igéje - szerint cselekszik. Ellenben követheti engedetlenség is. Ha nem a Szó szerint cselekszik.

Józsué Istentől kapta az iránymutató szót. (Ekkor azt mondta az ÚR Józsuénak 6,2)
Izrael népe, pedig Józsuétól kapta a szót. (Józsué megmondta a népnek. 6,9)
Mindenkinek lett volna joga az irányt-mutató szó ellent mondani. Tehát nem engedelmeskedni.
Józsuénak Isten ellen közvetlenül.
Papoknak és Isten népének, pedig Józsué szava ellen.

Háború a lelkekért.

Mert harcaink nem földiek, vagy testiek ellen szól.

"Mert testben élünk, de nem test szerint hadakozunk; hadakozásunk fegyverei ugyanis nem testiek, hanem erősek az Isten kezében erődítmények lerombolására. Ezekkel rombolunk le minden okoskodást és minden magaslatot, amelyet az Isten ismeretével szemben emeltek, és foglyul ejtünk minden gondolatot a Krisztus iránti engedelmességre, és készek vagyunk megbüntetni minden engedetlenséget, amikor teljességre jut a ti engedelmességetek."
2Kor 10,3-6

Kié volt a dicsőség? Talán Nún fia: Józsué?
Ember embert dicsőíthet-e?
Bizony, ha embereket dicsőítenek, ott valamit nagyon elhallgatnak. Vagy inkább másképp mondom, elterelik a figyelmet Valakiről, Isten Igéjéről.
Minden ember mögött ott kell lennie egy szellemi hatalomnak és erőnek, ez pedig nem földi.
Több lehetőség pedig nincs is. Vagy Istené, vagy a Sátáné a dicsőség.

Isten népe azonban, Istenre tekint, beveheti hatalmasságok erődítményeit, Isten által, Isten dicsőségére, Isten parancsát megtartva.


Minden tettünkben az új parancs, a régi. Jézusban tökéletesre víve.

"Szeretteim, nem új parancsolatot írok nektek, hanem egy régi parancsolatot, amely kezdettől fogva megvan nálatok: ez a régi parancsolat az az ige, amelyet hallottatok." 1Jn 2,7

"Szeresd az URat a te Istenedet 

teljes szívedből, 

teljes lelkedből, 

és teljes erődből!" 

/5 Móz 6,5/


"Viszont új parancsolatot írok nektek: azt, ami igaz őbenne és tibennetek, hogy múlik a sötétség, és már fénylik az igazi világosság. Aki azt mondja, hogy a világosságban van, de gyűlöli a testvérét, az még mindig a sötétségben van." 1Jn 2,8-9

"Nem úgy kérlek téged, Úrnőm, mintha új parancsolatot írnék neked, sőt azt írom, ami kezdettől fogva a miénk volt: hogy szeressük egymást." 2Jn 1,5

"Ne szeressétek a világot, se azt, ami a világban van. Ha valaki szereti a világot, abban nincs meg az Atya szeretete.Mert mindaz, ami a világban van, a test kívánsága, a szem kívánsága, és az élettel való kérkedés, nem az Atyától, hanem a világtól van. A világ pedig elmúlik, és annak kívánsága is; de aki Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké." 1Jn 2,15-17

---

Szóval a nagy kérdés, ha az a bizonyos mennyei könyv nyittatik meg:
"Még egy könyv nyittatott ki, az élet könyve, és a halottak a könyvbe írottak alapján ítéltettek meg cselekedeteik szerint." Jel 20,12/

A szív gondolata és a cselekedet, fedi-e egymást? Íme ez az ítélet!

Ha a szíved tiszta, az ÚRra hallgat, minden cselekedetedben tiszta vagy. 
Ehhez hozzá sem kell tenned, mert megkaptad Istennek Szent Lelkének ajándékát.
"Minden tiszta a tisztának, 
de a fertőzötteknek meg a hitetleneknek semmi sem tiszta
sőt szennyes mind az elméjük, mind a lelkiismeretük." 
Tit1,15

Ha ellenben a szíved romlott minden jó (-nak tűnő) cselekedeted, hazug képmutatás, 
Istennek szükségtelen, vallásos/vagy filozófiai üres csacsogás.
"Ti igazaknak tartjátok magatokat az emberek előtt, 
de Isten ismeri a szíveteket. 
Mert ami az emberek előtt magasztos, Isten előtt utálatos." 
Lk 16,15

"Tisztítsátok meg a kezeteket, ti bűnösök, 
és szenteljétek meg a szíveteket, ti kétlelkűek."
Jak 4,8


Képmutatók, a szíveteket tisztítsátok meg.

"Ti farizeusok a pohár és a tál külsejét megtisztítjátok, 
de belül telve vagytok rablásvággyal és gonoszsággal. 
Esztelenek! Aki megalkotta a külsőt, nem az alkotta-e meg a belsőt is?" 
Lk 11,39-40  


---

"Jerikó olyan alaposan be volt zárva 
Izráel fiai miatt
hogy se ki, se be nem mehetett senki
Ekkor azt mondta az ÚR Józsuénak: Lásd! 
A kezedbe adom Jerikót és királyát vitéz harcosaival együtt." 
Józs 6,1-2


 És úgy történt.

A hét pap, aki a hét kosszarvból készült kürtöt vitte, az ÚR előtt vonult, és fújta a kürtöket. Az ÚR szövetségládája pedig utánuk haladt.

Isten  teljes fegyverzetét nyíltan megmutatta az ellenségének. Ez pedig nem más, mint az Ő Szava! Körbe-körbe.

----

Jézus azt mondta a gazdag embernek: "add el minden vagyonodat, oszd szét a szegényeknek, és kincsed lesz a mennyben; azután jöjj, és kövess engem." (Lk 18,22)

A középosztálybelieknek, szegényeknek, hasonlóan szólt, "aki nem gyűlöli meg apját, anyát... sőt még a saját lelkét is, nem lehet az én tanítványom."
(Lk 14,26)

Aki Krisztust akarja követni: semmije ne legyen. Kemény beszéd ez?

"Ekkor így szólt Péter: "Íme, mi elhagytuk mindenünket, és követtünk téged." 
Ő pedig ezt mondta nekik: "Bizony, mondom néktek, hogy senki sincs, aki elhagyta házát vagy feleségét, testvéreit, szüleit vagy gyermekeit az Isten országáért, hogy ne kapná vissza sokszorosát már ebben a világban, a jövendő világban pedig az örök életet." 
(Lk 18,28-30)


A RAJT VONAL.
A NULLADIK PONT.

Jézus azt mondja: mindenki, akit Ő küld ki, ugyanonnan induljon. 
Akinek van, ossza el. 
Senki ne kérkedjen, ha még van is valamid, mintha nem lenne. 
Úgy szolgálj vele, mintha közös lenne Jézusban testvéreddel. Ezzel kamatoztatod Istennek.

És a verseny? 
Nincs.
Nincs kinél másnál jobb edzőcipőd, futni se kell, hogy másokat lehagyjál.
Egy Út, egy versenypálya van, ahol testvérek között az erősebb megvárja a gyengébbet, sőt segít neki, hogy együtt menjenek a Menny felé, ha kell vállára veszi.


EZ A SZENT LÉLEK MUNKÁJA.




Nincsenek megjegyzések: