"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2013. augusztus 4., vasárnap

5. rész


Ezt az alábbi kis írást, egy adott cikkre írtam. Katolikussal leveleztem arról, hogy miért is szólíthatunk, vagy nem szólíthatunk lelkivezetőt, Atyának.


Atyának se szólítsatok senkit?



A cikk (katt ide, ha olvasni akarod: atyának se? ) szerintem jó, de még az alábbi igék eszembejutottak.

Tisztában vagyok, hogy ezt a zsidó népnek írta az apostol, mégis, úgy tartom, hogy Péter apostol levelében lévő ige rávilágít, hogy ez minden Isten gyermekére vonatkozik. Számomra ez csak annyira fontos, hogy a hitben folyamatosan növekedjünk! Tiszteletben pedig mindig különbnek tartsuk a másikat, kiváltképp, akire a tanítói adomány bízatott. Mégis minden mindenekben egy Krisztus Testében. Vannak adományok, ilyen például a tanítói, - vagy katolikusoknál a papi – amelyek különösen fontosak. De ugyanilyen fontos, hogy minden Isten gyermeke Istentől tanuljon, növekedjen, és maga is Isten papjává legyen.

Zsid. 5.12
Ugyanis ennyi idő múltán már tanítóknak kellene lennetek, mégis arra van ismét szükségetek, hogy titeket tanítson valaki az Isten beszédeinek alapelemeire, mert olyanokká lettetek, mint akiknek tejre van szükségük, nem kemény eledelre.

1Pt. 2.9-10
Ti azonban választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet vagytok, Isten tulajdonba vett népe, hogy hirdessétek nagy tetteit annak, aki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket; akik egykor nem az ő népe voltatok, most pedig Isten népe vagytok, akik számára nem volt irgalom, most pedig irgalomra találtatok.

A lelkiatyaság, a protestánsoknál is van, vannak is belőle problémák, az a bizonyos vallási felsőbbrendűség, és sajnálatos módon bálványimádásba is átmehet. Erre ugyanaz vonatkozik, mint a szobortisztelet, vagy bálványimádás különbségére. Egyetértek a cikkben írtakkal, fontos az érzékeny, de világos különbségtétel.
„Végtére is Isten a mi legfelsőbb védelmezőnk, aki mindenben gondunkat viseli és vezet minket. Ennek megfelelően hiba lenne bárki mást a mennyei Atyán kívül úgy tekinteni, mintha ő is tudná mindezeket nekünk nyújtani.”

A lelkiatyáknak való engedelmeskedésre vonatkozólag szerintem még az alábbi két igét kell, mint a hitben megerősödötteknek szem előtt tartaniuk. Én nagyon hiszek abban, hogy Isten mindenkit tud saját maga vezetni! Mert Isten Szent Lelke csodálatos adomány. Aki keres talál.J
S mégis, Krisztus Teste sóvárogva várja az igaz tanítókat, akik életét bátran követhetjük. (Krisztus követése szegénység, lemondás, és alázat, kevesen élik)
Én úgy látom, nagyon kevés az olyan tanító, aki Isten Igéjét teljes valójában hirdeti és éli meg. Tehát, hogy hiteles. Isten mégis ennek ellenére mindenkit eszközként használhat.J Áldott legyen az Ő neve!

ApCsel. 5.29
Péter és az apostolok így válaszoltak: „Istennek kell inkább engedelmeskednünk, mint az embereknek.

Zsid. 13.7
Ne feledkezzetek meg vezetőitekről, akik az Isten igéjét hirdették nektek. Figyeljetek életük végére, és kövessétek hitüket


***

Ezt pedig Jézus mondta:

"De ti ne hívassátok magatokat mesternek, mert egy a ti mesteretek, ti pedig mindnyájan testvérek vagytok. Atyátoknak se szólítsatok senkit a földön, mert egy a ti Atyátok, aki a mennyben van. Ne hívassátok magatokat tanítóknak se, mert egy a ti tanítótok: a Krisztus."
Mt 23,8-10





Nincsenek megjegyzések: