"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2013. július 28., vasárnap

Márta



Most látom, holnap Márta napja lesz. Július 29.

Jelentése: hölgy, úrnő, parancsoló asszony, tanítónő
A Bibliában Lázár és Mária nővére, Betániában lakott (Lk 10,38-42; Jn 11,1)

"Lukács evangéliuma beszél az első találkozásról, amikor Márta befogadta házába Jézust és tanítványait, ennivalót készített nekik, miközben húga, Mária a Mester lábához kuporogva hallgatta Jézus szavait. Márta egy idő után méltatlankodva szólt Jézushoz: miért nem törődik vele, hogy amíg ő egyedül szolgálja vendégeit, Mária elmélkedve hallgatja az Urat; szóljon rá Máriára, hogy segítsen neki. De Jézus így válaszolt: "Márta, Márta! Sok mindennel törődöl, sok minden nyugtalanít. Pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta. Nem is veszti el soha."Jézus mondanívalójának lényege itt az, hogy Márta a tevőleges, húga viszont az elmélkedő életformát választotta, vagyis emlékezteti őt: az aktív cselekvés elterelheti az embert Istentől, az elmélkedő magatartás viszont közelíti Hozzá. Lázár halála után is Márta az, aki sírva Jézus elé fut, hogy a halott feltámasztását kérje tőle, Márta a háziasszonyok és a szolgálók védőszentje, továbbá az itáliai vendéglátóiparban dolgozóké, a pincéreké, pincérnőké és szakácsoké. A művészeti alkotások háziasszonyként ábrázolják, kezében guzsallyal vagy a házimunka valamely más jelképével, például kulcscsomóval." 
Szentek Kislexikona, Kristin E. White

Erről a kulcscsomóról eszembejutott, hogy az elmúlt hetekben, megállás nélkül a kezemben volt, ahogy közlekedtem a lakások között. :) A munkások miatt, ahogy jöttem mentem, egyedül a portán, mindig zártam magam után mindent. Ténylegesen én voltam a ház elfoglalt parancsoló úrnője, Márta.

Szóval, álmomban volt 'Jakab fia'.
Jakab napján volt nálam Kristóf. Egyébként előtte való este történt egy szörnyű vasúti baleset is, Spanyolországban, ami azért elgondolkoztató, mert ott Jakab napja nagy ünnep. Helyette hétnapos gyászt hirdettek. Szent Jakab Spanyolország védőszentje.

Volt Taddeus (Jakab fia) 26-án és itt van Márta, 29-én.
Márta, aki álmomban nagyon elfoglalt volt.

---

Még mindig az álmomon gondolkozom, ki lehet Taddeus (Szent Júdás), és mit jelenthet a kiszáradt folyó, valamint kit kell kifognom? Milyen professzort?

Takarítás közben találtam egy régi írásom:

"2001. február 21.
Tegnap este, már kiszáradt folyómederhez hasonlítottam magam: úgy éreztem, se én nem tudok szólni Istenhez, se Ő én hozzám. Azt olvastam valahol, Isten az apukánk és ez azt jelenti, közvetlenek vagyunk Hozzá. Sokáig nem értettem, mit jelent ez. Az imáról olvastam, hogy hogyan is lehet imádkozni, milyen fajták vannak, és végül is, hogyan ragadjuk meg az imát, hogy az ne valami sablonos, száraz dologgá lényegüljön. Mikor feküdtem ágyamban, gondolkoztam ezek felől. Rájöttem, nem szoktam beszélgetni Atyámmal. Minden reggel imádkozom ugyan, de sose beszélgetek Vele. Legalábbis egy ideje.
Visszapergettem az időt, oda, ahol forrásvíz fakadt még szívemből. Igen! Pattant fel bennem a gondolat, hát persze, szüntelenül jártamban-keltemben megszólítottam, dícsőítettem, hálát adtam, még a legkisebb, legapróbb, legjelentéktelenebb dolgokért is. Hát persze!
Azon mód, meg is szólítottam Uramat, magamban. Nehezen ment, szinte idegennek tűnt előttem, hogy ilyen kapcsolatban is lehetek Istennel. Éreztem, ahogy szeretete átárad testembe. Oh szívemnek kútfeje megtisztult, örömömben oly izgatott lettem, hogy az álom és a fáradtság is elment szememről. Végül lecsendesítettem lelkem, és hálákat adva aludtam el. Éjjel mézédesen aludtam, még azt se vettem észre mikor férjem hajnalban felkelt. Reggel pedig lehajtottam fejem Előtte, kértem bocsásson meg, amiért ily tudatlanul éltem és nem beszélgettem vele."


Lehet, hogy álmomban a kiszáradt folyómeder az én vagyok?
Ahol régen hajók jártak?
Az a kiszáradt folyómeder én vagyok?
Ahogyan Márta és lehet Jakab fia is. Taddeus: a bátor és merész?
Lehet én vagyok a professzor is, a nyilvános tanító?

Na majd a névnapomon (1-én) belenézünk a tükörbe. 
Mert a szem a Lélek tükre.

---


Ma ezt hallgattam meg:

Folyóról, azaz a Szent Szellemről. Ezékiel könyve alapján.

http://www.youtube.com/watch?v=UkFmf_lwl8Y

Ahogy hallgattam vizipaci jutott eszembe, de ezt csak te tudod. 
Ne tapicskoljunk a sárban, menjünk a jó mély vízbe. 




Nincsenek megjegyzések: