"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2013. március 8., péntek

Nick Vujicic: Élet korlátok nélkül




Nick Vujicic, Élet korlátok nélkül című könyvét olvasom.
Egyik jó barátomtól kaptam kölcsön, aki maga is koraszülöttség miatt kerekesszékben van. Lelkesítőleg hatott rá. Ahogy olvasom rám is.
Így bátran ajánlom mindenkinek.







"Mindannyiunknak vannak korlátai. Én soha nem leszek NBA sztár, de nem baj, mert arra inspirálhatom az embereket, hogy a saját életükben legyenek sztárok. Nem szabad annak élned, amid nincs. Inkább élj úgy, mintha bármit megtehetnél, amiről álmodsz. Még ha balszerencse vagy tragédia ér, gyakran annak is van egy váratlan, teljesen valószínűtlen és abszolúte lehetetlen haszna, amit valóra kell váltanod. Lehet, hogy nem megy azonnal. Időnként néha eltűnődsz rajta, mi jó sülhetne ki belőle, de higgy benne, hogy az egész azért történt, hogy jó származzon belőle - néha a tragédiákból is lehet diadal.

Deszkára fel!

2008-ban Hawaii-on tartózkodtam egy előadás miatt, amikor találkoztam a világklasszis szörfözővel, Bethany Hamiltonnal. Talán emlékszel rá onnan, hogy elveszítette a bal karját, amikor megtámadta egy tigriscápa 2003-ban. Még csak tizenhárom éves volt, amikor az történt. Bethany neve már a cápatámadás előtt is jól ismert volt a szörfösök között, de miután kiheverte azt a tragédiát, és visszatért a sporthoz - dicsérvén az Istent, és hálát adva a szerencséjéért -, nemzetközileg is csodálni kezdték bátor szelleméért és csodálatos hitéért. Ma már hozzám hasonlóan ő is utazgat a földgolyón, és hirdeti a hitét.
     A célja, mint mondotta:
     - Beszélni akarok az Istenbe vetett hitemről, és mindenkinek a tudomására akarom hozni, hogy Isten őt is szereti, s el szeretném magyarázni, nekem Isten mennyire gondomat viselte azon a napon. Elvileg most nem is lehetnék életben, hiszen aznap reggel elveszítettem a vérem hetven százalékát.
     A találkozásunkat megelőzően sosem hallottam a teljes történetét, és nem is sejtettem, hogy ez a hihetetlen ifjú hölgy mennyire közel járt a halálhoz. Elmesélte, hogy imádkozott, miközben a 45 percnyi távolságban lévő kórházba siettek vele, és hogy suttogta a rohammentős a hit bátorító szavait a fülébe:
- Isten nem hagy el, sosem hagy cserben - mondogatta neki a férfi.
     Elég cefetül álltak a dolgok. Mire végre a kórházba értek, és előkészítették őt a műtétre, kiderült, hogy az összes műtő foglalt. De ki nem találnád, ki mondta le az éppen kezdődő térdműtétjét, hogy az orvosai megoperálhassák Bethanyt.
     Bethany saját apja!
     Csodálatos, nem? A műtétjét már előkészítették, és már bemosakodtak, így csak le kellett cserélni az apát a lányára, és kezdették is. Az operáció megmentette az életét.
     Mivel egészséges, sportos lány volt, akinek hihetetlenül pozitív hozzáállása van, Bethany hamarabb felépült, mint bármelyik orvosa várta volna. A cápatámadás után három héttel már ismét szörfözött.
     A látogatásunk alatt Bethany elmondta nekem, hogy Istenbe vetett hite juttatta arra a végkövetkeztetésre, hogy az Ő terve volt, hogy elveszítse a karját. Ahelyett, hogy sajnálni kezdte volna magát, elfogadta a tényt, és tovább lépett. A világ legjobb szörfözőnői ellen vívott első versenyén a harmadik helyen végzett - félkarral! Azt állítja, hogy a karja elvesztítése sok szempontból áldásnak bizonyul, mert amikor jól teljesít egy versenyen, azzal más embereknek is azt sugallja, hogy az életükben nincsenek korlátok!
     - Isten meghallgatta azon imámat, hogy hadd legyek az eszköze. Amikor az emberek meghallgatják a történetemet, Ő szól hozzájuk - állítja. - Sokan azt mondják, hogy közelebb kerültek Istenhez, hinni kezdtek Istenben, reményt találtak az életükben, vagy ihletet kaptak, hogy legyőzzék az előttük álló nehézséget. S én dicsérem Istent, amikor ezeket hallom, mert nem én vagyok az, aki tett értük bármit - Isten az, aki segít nekik. Olyan boldoggá tesz, hogy Isten tervének a részese lehetek.
     Bethany hihetetlen lelkesedése akaratlanul is magával ragad. Kevesen vethették volna a szemére, ha a cápa támadása után abbahagyta volna a szörfözést. Újra meg kellett tanulnia, hogyan egyensúlyozzon a szörfdeszkán, de ez sem szegte kedvét. Hitt benne, hogy bár szörnyű dolog történt vele, jó származik majd belőle.

A hullámokon nyargalni

Ne felejtsd el ennek a bámulatos lánynak a történetét, ha az élet rádveti magát, és kiharap egy darabot a terveidből és az álmaidból. Mert meg fog történni. Időnként mindannyiunkat ledönt egy váratlan hullám. Megvan rá az esély, hogy neked nem egy cápa lesz a problémád forrása, de bármi is dönt le, gondolj erre a bátor, tizenéves lányra, aki nemcsak túlélte a természet egyik legkegyetlenebb ragadozójának a támadását, hanem eltökéltebb lett, mint valaha, hogy egy nagyszerű életet éljen.
     Bethany annyira megihletett engem, hogy megkértem, segítsen megtennem valamit, amit mindig is ki akartam próbálni. Megkértem, hogy tanítson meg szörfözni. Legnagyobb meglepetésemre azonnal felajánlotta, hogy kivisz Waikiki Beach-re.
     Marhára feldobott, hogy egy olyan történelmi helyen láthatok neki a szörfözés elsajátításának, ahol hawaii királyok és királynők lovagoltak először a hullámok tetején. De nem kevésbé voltam ideges. Miközben Bethany elkezdett nekem egy szörfdeszkát viaszolni, bemutatott Tony Moniz és Lance Hookano szörfbajnokoknak, akik majd mellénk szegődnek a vízben.
     Mint már említettem, ha azon tűnődsz, meg tudod-e tenni mindazt, amit kell, hogy elérd az álmodat, bízz azokban az emberekben, akik segítő kezet nyújtanak, hogy kalauzaid legyenek. Én is éppen így tettem, hogy elérjem a célomat. Jobb szörfös cimborákat elképzelni se tudtam volna. A fűben elkezdték velem gyakoroltatni a deszkán való egyensúlyozást."



Idézet, A Kiadó engedélyével
Nick Vujicic, Élet korlátok nélkül, 93., 94., 95., 96. oldal










Nick Vujicic 2013. április 19-20-án Magyarországon:
http://ezazanap.hu/nick-vujicic-magyarorszagon



Feleségével


Gyermekével





Bethany Hamilton szörfös lány történetéről film: Életem a szörfhttp://filmtrailer.hu/film/soul-surfer/



Nincsenek megjegyzések: