"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2013. január 14., hétfő

Rovásírás


Annak idején, amikor Babilon történelmével foglalkoztam, akkor találkoztam azzal, érintőlegesen, hogy a sumér nyelvvel milyen sok közös szava van a magyar nyelvnek.
Körülbelül abban az időben kezdtek beszélni a tatárlakai korongokról, arról, hogy ezek a korongok az eddigi legrégebbi írásos emlékei a világnak, korukat C14-es vizsgálattal 7.500 évvel ezelőttire becsülték. Valójában annak idején ebből nagy szenzációnak kellett volna lennie.

Később észrevettük, hogy a környező faluk, városok névtáblái mellett megjelennek azok rovásírásos  megfelelői. Talán ez volt az, ami nem feledtette el velem, hogy a rovásírással még majd foglalkoznunk kell.

Biztosra veszem, hogy a magyar nép - híres és régi - intelligenciájával összefügg a korai írásbeliségünk.
A múlt homályába veszik az erről szóló bővebb információ, de természetesen érdemes kutatni, és várni újabb régészeti feltárások eredményeit. Hiszem, hogy a magyar nép még most feltáratlan hagyatékában olyan bölcsességekre lelünk, amelyek segítenek majd minket a kilengő mérőingánkat nyugvópontra helyezni.

Ebben a kérdésben is törekedni kell a megfelelő bölcsességre. Az, hogy okkult, pogány szellemvilágokat is megnyitottak az ezzel foglalkozó emberek, nem jelenti azt, hogy ez - a kereszténység előtti - múltunk eleve rossz, vagy, hogy egy kereszténynek az egészet ki kell hajítania.
Mindent megvizsgáljatok, ami jó, megtartsátok.

Én a magyar nyelv szépségében találok olyan bölcsességeket, amelyek segítenek a Biblia értelmezésében.
Szavaink régi tőgyökerét visszakeresve, sok fogalom tisztul le. A mindennapi élethez nyújt segítséget. Mert a hit megélése, a mindennapi életünk. A szavak pedig ennek a hitben való élet kifejezése.
Nem mindegy, hogy helyesen beszélünk-e. A szavak valódi értelmében. Ha pedig nem tudjuk a szavak valódi értelmét miképpen tudnánk helyesen beszélni?!
Egy általános beszédtisztulásra szorulunk, hogy a szavak értelme szerint beszéljünk és éljünk. A szavak értelmének vizsgálata abban is segít, hogy jobban megértsük saját gondolatainkat és érzéseinket. Mintegy horgonyként szolgál zilált életünkben. Segít gondolataink korrigálásában, kiigazításában, módosításában, vagyis segít egy Istentől való igaz, jó gondolatvilághoz való közeledéshez. Egészen mélyre ható hatása van, lehet, főleg, ha a Bibliával - vagyis az ÚR szavának kutatásával - együtt műveli valaki. Igazodási pontként szolgálhat.

Tehát a régészeti, történelmi múlt-feltárásokban, így a rovásírás kutatásában is a szavak jobb megértését, és így a gondolataink tisztulását és helyesebb megfogalmazásának reményét látom.
Még gyerekcipőben jár ez a tudomány, de reménykedjünk.
Úgy tudom, más népek tudósai sokkal többet foglalkoznak ezzel, mint mi.












Nincsenek megjegyzések: