"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2012. november 30., péntek

Isten Auschwitzba megy


Ismét aktuális, úgy látszik mindig aktuális, hogy beszéljünk az antiszemitizmusról.
Magyarország 2012.


Az "Isten Auschwitzba megy" című munkában, amelyben e korszak szemtanúi "a zsidó népen elkövetett tömeggyilkosság dimenzióiról" nyilatkoznak, záradékként Kart Barthnak az "Ökumenikus testamentum" című 1960-as könyvéből olvasunk egy figyelmeztetést: "Nem felejthetjük el, hogy végül is egy valóságos, nagy ökumenikus kérdés van: a zsidósághoz való viszonyunk." És a Héber Egyetem zsidó professzora, Dr. David Flusser mondta egy 1976 augusztusában rendezett zsidó-arab-keresztyén találkozón, Jeruzsálemben, az Olajfák-hegyén:

"Okvetlenül szükséges, hogy a keresztyének lassan, tisztességes pásztorok vezetésével kezdjék olvasni az Új- és az Ószövetséget. Manapság szükségszerű a Biblia végidőkkel foglalkozó kijelentéseivel foglalkozni. A zsidók ezt megteszik, a keresztyéneknek pedig annál inkább kellene tenniük, ha kiválasztottságukat nem szeretnék eltékozolni. Feltételezésem, hogy a végidő igen közel van... Látom, hogy jön az elszakadás, amelyben nemcsak hogy sokan elszakadnak a hittől, hanem az is meg fog mutatkozni, hogy maga, az úgynevezett "keresztyénség" lesz az antikrisztusi szellem hordozója. Jézus tanításait úgy ki fogják forgatni, hogy az annak ellentéte lesz. Ezért fenyegeti ma nagy veszély a keresztyén egyházakat... Ennek az útnak a végén rendkívüli sötétség uralkodik, a pokolba zuhanás veszélyével!

    Én úgy látom, hogy a még rendelkezésünkre álló idő rövid. Ma az Újszövetség ajúdaikus (zsidótlan) vagy antijúdaikus (zsidóellenes) értelmű hamis interpretációja a "keresztyén" intelligencia kezében van!

    Meg kell mondanom Önöknek, hogy ma szükségszerű, s a komoly keresztyéneknek kötelessége a zsidó nép iránti szolidaritás kinyilvánítása. Az én népem számára egyáltalán nem ilyen döntő jelentőségű, mivel Izraelnek Isteni ígéretei vannak a jövőre vonatkozólag. Méghozzá, amint Pál mondja, Izraelnek mint egésznek. Ellenben a nemzetek - mint egész - nem rendelkeznek isteni ígéretekkel és áldáskilátásokkal...

    Én most szeretnék - mivel talán már az "utolsó napokat" éljük - a nemzeteknek segítséget felkínálni, hogy miként menekülhetnek meg: hívőkké kell válniuk, bízniuk kell a Bibliában és szolidárisaknak kell lenniük Izráel gyermekeivel. Különben el fognak veszni."


Idézet Norbert Lieth, Jónás könyvének próféciai utalásai című könyvből
hivatkozása: Ernst Schrupp, Izráel és a Messiás, Wuppertal 1997


Nincsenek megjegyzések: