"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2012. július 21., szombat

Hitel - kölcsön, igék



Egy igei gyűjtésem 2005-ből. Akkor, baráti kérésre, gyorsan kerestem ki a hitel és kölcsön témakörére az Isten népére vonatkozókat. Ezeket az Igéket ma már jobban ki tudnám egészíteni. Most még így hagyom. Lesz még alkalmam, hogy írjak erről a nagyon fontos dologról részletesebben.



"Adjátok meg mindenkinek, amivel tartoztok: akinek az adóval, annak az adót, akinek a vámmal, annak a vámot, akinek a félelemmel, annak a félelmet, akinek pedig tisztelettel: a tiszteletet.
Senkinek se tartozzatok semmivel, csak azzal, hogy egymást szeressétek; mert aki a másikat szereti, betöltötte a törvényt."
Róm. 13.7-8


"A köztetek élő jövevény mindinkább föléd kerül, te pedig egyre alább hanyatlasz.
Az fog neked kölcsönadni, nem te kölcsönzöl neki, az lesz az első, te pedig az utolsó.
Rád szállnak mindezek az átkok, üldöznek és kísérnek téged, míg el nem pusztulsz, mert nem hallgattál Istenednek, az ÚRnak a szavára, nem tartottad meg parancsolatait és rendelkezéseit, amelyeket megparancsolt neked."
5Móz. 28.43-45


"A gazdag uralkodik a szegényeken, és az adós szolgája a kölcsönadónak."
Péld. 22.7


"Bizony megáld téged Istened, az ÚR, ahogyan megígérte neked. Te kölcsönadsz a többi népnek, de magad nem szorulsz kölcsönre; uralkodsz a többi népen, de azok nem uralkodnak rajtad!"
5Móz. 15.6


"Megnyitja az ÚR gazdag kincsesházát, az eget, és idejében ad esőt földedre, és megáldja kezed minden munkáját. Te kölcsönadsz a többi népnek, de te nem szorulsz kölcsönre."
5Móz. 28.12


"Kölcsönt kér a bűnös, és nem adja vissza, de az igaz könyörületes és adakozó."
Zsolt. 37.21


"A jó ember könyörületes, és kölcsönt ad, ügyeit törvényesen intézi."
Zsolt. 112.5


"És ha azoknak adtok kölcsönt, akiktől remélitek, hogy visszakapjátok, mi a jutalmatok? Bűnösök is adnak kölcsönt bűnösöknek, hogy visszakapják azt, ami jár nekik.
Ti azonban szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót, és adjatok kölcsön, semmit sem várva érte: nagy lesz akkor a jutalmatok, és a Magasságos fiai lesztek, mert ő jóságos a hálátlanok és gonoszok iránt."

Lk. 6.34-35


"Ha pénzt adsz kölcsön a népemből való szegény embernek, ne légy neki uzsorása, ne vessetek ki rá uzsorát!"
2Móz. 22.24


"Aki kér tőled, annak adj, és aki kölcsön akar kérni tőled, attól ne fordulj el.”
Mt. 5.42


"Mindenkor könyörül, és kölcsönad, gyermeke áldott lesz."
Zsolt. 37.26


"Bízzál az ÚRban, és tégy jót, akkor az országban lakhatsz, és biztonságban élhetsz.
Gyönyörködj az ÚRban, és megadja szíved kéréseit!
Hagyd az ÚRra utadat, bízzál benne, mert ő munkálkodik:
világossá teszi igazságodat, jogodra fényt derít."
Zsolt. 37.3-6


"Mert ha megvan a készség, az aszerint kedves, amije kinek-kinek van, nem aszerint, amije nincs. Ugyanis azért, hogy másoknak könnyebbségük legyen, nektek ne legyen nyomorúságotok.
Ellenben az egyenlőségnek megfelelően a mostani időben a ti fölöslegetek pótolja azok hiányát, hogy máskor azok fölöslege is pótolja majd a ti hiányotokat, hogy így egyenlőség legyen; amint meg van írva: „Aki sokat szedett, annak nem lett többje, és aki keveset, annak nem lett kevesebbje.”
2Kor. 8.12-15


Nincsenek megjegyzések: