"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2012. április 22., vasárnap

Téged követve


    "Ferenc belső eltökéltséggel állt a Jézus oldalára, szíve érte égett, érte dobogott, lénye minden rezdülésével Őt szerette. És a Jézus útja vajon nem a megszégyenítés és a szenvedés útja volt? Most Ferenc szíve vágya csak ez volt: követni Őt ezen az úton, az Ő oldalán maradva. Így szívbéli ujjongással töltötte el a boldog tudat, hogy a szégyen és a fájdalmak közepette egy kicsit hasonlóvá válhatott Urához. Ez a tudat a keserűt édessé változtatta számára.

    Szent Ferencnek ez az életpéldája a következőkre világít rá a számunkra:
A Jézusért való szenvedés, az Érte elviselt szidalmak, legjobb barátainktól, szeretteinktől való elválásunk, a tőlük kapott sebek kimondhatatlan, számunkra eddig ismeretlen örömmel töltenek el bennünket, amely öröm nem ebből a világból való. Ekkor megnyugszik rajtunk az Isten dicsősége. Ez a végtelen öröm sugárzott Ferencből is.
    Szent Ferenc példája felteszi a kérdést:
"Hol vannak a sebek az életedből? Azok a sebek, amelyeket akkor kaptál, amikor Jézusért emberektől, bizonyos dolgoktól kellett elszakadnod? Jézus a sebeket keresi az életünkön. Ugyanis éppen a sebek erősítik meg a Számára, hogy mindenekfelett szeretjük Őt, és hogy készek vagyunk Érte szenvedni. Iránta való szeretetünk kifejeződési formái, ha Érte kapunk sebeket az Ő követésének útján. Ezért mennyei öröm, és az Isten dicsősége sugárzik majd belőlünk, mely sokaknak jelent majd segítséget.
     Kik ruháztatnak fel hatalommal ahhoz, hogy gyógyulást hozzanak belülről bomlandó, széthulló társadalmunknak? Nem az erőszakos forradalmárok, hanem Jézus igaz tanítványai, azok, akik az Ő követésében sebeket hordoznak. A szenvedés az a talaj, melyből egy új világ szökken szárba - erre tanít bennünket Ferenc testvér élete.

IMÁDSÁG

Uram Jézus,
    segíts meg, hogy készségesen elfogadhassam az otthonomban, hivatásom gyakorlásában, vagy bárhol máshol ért bántást és megvetést, csak mert a Te oldaladon állok, és őszintén követlek Téged. Köszönetet szeretnék mondani azért, hogy ekkor abban a kegyelemben részesülök, hogy elkísérhetlek utadon, és egy kicsit hasonlíthatok Rád, és így áldássá válhatok a környezetem számára. Szívemből magasztaló ének száll feléd, amiért örök jutalmat és dicsőséget ígértél azoknak, akik a Te utadon járnak. Hiszem, hogy már itt a földön örök élettel ajándékozol meg engem, azaz túláradó örömmel töltöd meg szívemet, és kegyelmet adsz arra, hogy még buzgóbban szerethesselek Téged, és embertársaimat. Mily kimondhatatlan boldogság az, ha Érted szenvedhetek. Tudom, hogy Te fogod a keserűt édessé tenni a számomra. Szent Ferenc életében is megcselekedted ezt, és ezért nekem is megadhatod, ha hittel, és bizodalommal várom Tőled."

/M. Basilea Schlink: Szent Ferenc világa c. könyvből/




Nincsenek megjegyzések: