"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2012. április 23., hétfő

Sebek hordozása


"A szemmel látható sebek adománya volt Szent Ferenc útjának megkoronázása. Addig az óráig, míg meg nem kapta Jézus sebhelyeit - mintegy felkészülésként -, számtalan, szemmel láthatatlan seb borította el őt: a szív sebei, azok a fájdalmak, megaláztatások, csalódások, amelyek rendtársai részéről, és az egész rend részéről érték; sebek a testében azokban a gyötrő fájdalmakban, amelyeket el kellett viselnie. Lelke is mélyen megsebződött, amikor látta, hogy Istentől kapott megbízatásként végzett egész életműve gyakorlatilag romokban hevert, és úgy tűnt, hogy Isten sem váltja be az ígéreteit.

    Most az ő sebei - mind a láthatatlanok, mind a láthatók -, egy kihívást hordoznak a számunkra: hogy mi is készek legyünk sebeket hordozni! Mi is, Assisi Szent Ferenchez hasonlóan, legyünk készek olyan utakon járni, ahol sebeket fogunk kapni, ahol csalódások érnek bennünket, ahol mások megbántanak minket és megsebzik lelkünket. Olyan utakra, amelyeken testi, fizikai fájdalmak érnek minket, és sebeket fogunk kapni. Hordozzuk ezeket önként, készségesen, a Jézusnak, az Isten ártatlan Bárányának való odaszánásban, Aki miérettünk engedte, hogy sebek borítsák be Őt. Mi, bűnösök, megérdemeljük a szenvedést és a sebeket. Így tehát, hordozzuk azokat alázatosan, mint ahogy ez illendő is, hiszen - mekkora kiváltság - a Jézussal, a Fájdalmak Férfijával való szeretetközösségben tehetjük ezt!

    Igen, tanuljunk Szent Ferenctől, és sebeinket a Jézus iránti szeretetből viseljük, hálákat adva azért, hogy méltókká tétettünk arra, hogy Jézussal együtt testünkben, lelkünkben, szívünkben fájdalmakat szenvedhetünk, és sebeket hordozhatunk. Ha a Jézus iránti szeretetből szenvedjük el azokat, tisztelet hozó jelekké válnak számunkra. És akkor életünkön keresztül győzelem, erő és áldás sugárzik át a környezetünkre. Ha rövid földi életünkben helyes módon viseljük sebeinket, akkor meg fogjuk ízlelni azt az áldást is, amely a sebek hordozásából fakad. Így abban a megtiszteltetésben lesz részünk, hogy osztozhatunk a Jézus útjában, a szenvedés útjában, és így egy napon majd részesülhetünk abban a kimondhatatlanul nagy dicsőségben, amely ott fenn a Mennyben lesz nyilvánvalóvá a számunkra.

Mondjuk tehát:

Legdrágább Uram!

    Feltártad előttem a sebek erejét, azt, hogy a vérző sebek milyen mélyreható áldások hordozói, milyen gazdag gyümölcsöt teremtenek.

    Ezért kész vagyok én is sebeket viselni, egyre jobban vágyakozva utánuk.

    Egy napon majd vég nélküli dicséretet hozok Teeléd érettük, óh, Uram, amikor mindaz a gyötrelem, és fájdalom, amelyeket ezek a szenvedések hoztak a számomra, dicsőségre változnak, és azok a sebek, amelyeket Veled együtt hordoztam, a tisztelet jeleiként, a legdrágább ékszerekként ékesítenek majd!

    És ott, a Mennyben majd csodálatos fény ragyoghat az én életemből is.

    Amennyi fájdalom és gyötrelem égette sebet kellett itt lenn hordoznom, olyan nagy ragyogással töltöd majd be életemet ott fenn.

    Sebei minél inkább egyesítettek Veled itt lenn, a legtisztább szeretetben, annál inkább egy leszek Veled, óh, Legdrágább Úr, ott fenn, a Mennyben.

A sebek titka!
Jézussal együtt sebeket hordozni, ebben a megtiszteltetésben lehetett része Szent Ferencnek,
sebeket, amelyek dicsőséggel teljesek,
sebeket, melyek a szeretet jelei,
az Ő szenvedésében való részesülés jelét,
sebeket, melyekből isteni élet áradt az egész világra.
Kérlek, vonj be engem is a Te szenvedésedben való részesedés közösségébe, óh, én Uram Jézus!

IMÁDSÁG

Köszönjük Neked, Urunk Jézus,

    hogy itt, ezen a helyen újra a mi Megváltónkként jelentetted ki Magadat, megmutatva számunkra, hogy Te, a mi örök üdvösségünkért hordozod a sebeket, és hogy arra vágytál, hogy szenvedéseid jelei, a legnagyobb tisztesség megnyilvánulási formái azt a lelket is ékesítsék, aki Téged szeret.

    Segíts nekünk, hogy - Szent Ferenchez hasonlóan - azokon az ösvényeken járjunk, amelyek Isten jótetszése megtapasztalásához vezetnek - azokon az ösvényeken, amelyeken megbocsátó szeretet árad ki az életünkből, és amelyeken megbékélünk azokkal, akik megsebeztek bennünket, ahol elfogadjuk a megaláztatásokat, készen állva meghajolni Isten és ember előtt, és bocsánatukért esdekelni: a teljes lemondás és az áldozathozatal útjain.

    Kérünk, mutass rá bűneinkre, és taníts arra, hogy, Szent Ferenchez hasonlóan, megsirathassuk azokat a sebeket, amelyeket mi ejtettünk Rajtad, Úr Jézus. Ezen az úton, készíts fel bennünket, hogy elfogadhassuk azokat a sebeket, amelyeket a Te fenyítéseid ejtenek rajtunk. Kérünk, vigyél be bennünket a Te szenvedéseidben való részesülésünkbe. Add meg kegyelmed által, hogy a mi, Irántad való szeretetből hordozott szenvedéseinkből is, gazdag áldás harmatozhasson.

Ámen."

/M. Basilea Schlink: Szent Ferenc világa c. könyvből/

Nincsenek megjegyzések: