"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2012. január 2., hétfő

Tartalomjegyzék Jakab levelének magyarázatához

Willem J. Ouweneel
Hit és cselekedetek
Jakab levelének magyarázata


A könyv a testveremnek.blogspot.com-on, 
a 'Willem J. Ouweneel: Hit és cselekedetek' címke 
alatt található

    Jakab levele nem az Isten Gyülekezetének, hanem Izráel elszórtan lévő tizenkét nemzetségének íródott. Keletkezésének ideje egy átmeneti időszak, a törvény korszakának a vége, és a kegyelem korszakának a kezdete közötti idő.

    A levél arról szól, hogyan tudnak az Úr Jézusban hívővé lett  zsidók bizonyságot tenni a környezetüknek, elsősorban nem hívő társaiknak.

    Mi is végidőben élünk, a kegyelem korszakának a végén. Ma is nagy kérdés, hogy Isten gyermekei, hogyan tudnak bizonyságot tenni a Jézus Krisztusban nyert hitükről.

    Jakab levele öt fejezetből áll. A könyv írója ennek megfelelően osztatta fel magyarázatát öt fejezetre.

Bevezetés
http://testveremnek.blogspot.com/2011/07/jakab-levelenek-magyarazata-bevezetes.html

    Az 1. fejezet a "világosságok Atyjáról" (17. v.) beszél, és vele kapcsolatban egy új teremtésről, amelynek első zsengéi mi vagyunk. Jakab itt arra az új világra utal, amely majd az ítéletet követi. Mi már ennek az új teremtésnek vagyunk a zsengéi. Ennek az új világnak a törvénye a szabadság törvénye.

1. fejezet 1. rész A kísértésekről

1. fejezet 2. rész Az Igazság igéjéről

1. fejezet 3. rész Az új világ

    A 2. fejezet az istenség személyéről szól, a "dicsőség Uráról" (1.v.). Ezzel kapcsolatban beszél ennek az eljövendő országnak az örököseiről és a hitről, amely erre az új világra vonatkozik. A hívők közül sokan csupán azt látják ebben a fejezetben, hogy hitünket cselekedeteinkkel kell igazolnunk, de azt nem látják, hogy miféle cselekedetek ezek. Olyan cselekedetek, amelyek az új világgal kapcsolatosak.

2. fejezet 1. rész
http://testveremnek.blogspot.com/2011/07/2-fejezet-1-resz.html

2. fejezet 2. rész
http://testveremnek.blogspot.com/2011/08/2-fejezet-2-resz.html 

2. fejezet 3. rész

2. fejezet 4. rész

    A 3. fejezetben Krisztust látjuk, mint Isten Bölcsességét, és ezzel kapcsolatban az új ember gyakorlati megjelenését.

3. fejezet 2. rész

3. fejezet 3.  rész

3. fejezet 4. rész

    A 4. fejezetben Isten Szelleméről olvashatunk, aki bennünk lakozik, és ezzel kapcsolatban a régi világ teljes megítéltetéséről. Ez közvetve ismét arra az új világra mutat, amely majd eljön.


4. fejezet 2. rész

4. fejezet 3. rész

    Végül az 5. fejezet világos utalásokat tartalmaz az utolsó napokra, amelyekben élünk, és az Úr közeli visszajövetelére. Ezzel kapcsolatban fontos tanításokat olvashatunk gyakorlati magatartásunkra nézve. A Jakab levél tehát mindenestől gyakorlati levél.

5. fejezet 1. rész

5. fejezet 2. rész

5. fejezet 3. rész

5. fejezet 4. rész

5. fejezet 5. rész

5. fejezet 6. rész

5. fejezet 7. rész


Nincsenek megjegyzések: