"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2011. december 14., szerda

5. fejezet 4. rész

    A végső időben nem hivatkozhatunk a kezdeti idő alapelveire. A végső időnek megvannak a maga alapelvei, amelyeket meg kell ismernünk. Sok hívő nem tud helyesen az órára nézni. Ilyen volt Géházi: nem tudta, hányat ütött az óra. A 2Királyok 5,26-ban azt mondja neki Elizeus: "Most az ideje, hogy szerezz ezüstöt, és hogy végy ruhákat, olajfákat, szőlőket, juhokat, barmokat, szolgákat és szolgálóleányokat?" Vajon ezek az utolsó napok arra valók-e, hogy csak e hamar elmúló világ dolgaival törődjünk? Nem a legfőbb ideje, hogy a hamarosan visszatérő Úrra figyeljünk? A hívőkkel is megeshetnek olyan dolgok, mint amiről itt a 4-5. versben olvasunk, ha nem elég éberek. Már a 2,6-7-ben olvastuk: "Nem a gazdagok hatalmaskodnak-e rajtatok (ott a szegényekhez szólt az ige), és nem ők hurcolnak-e titeket a törvény elé? Nem ők káromolják-e azt a szép nevet?" Itt látjuk, mit tettek a gazdagok a szegénnyel. Nem tudták, hányat ütött Isten órája. S ha mi tudnánk ezt, gyakran másként viselkednénk. Az egyetlen igazi vonatkoztatási pontra néznénk, Őreá, aki hamarosan eljön.

W.J.O.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Igaz dolog ez, megtörtént. 2004-ben egy cégnél dolgoztam, ahonnan közös megegyezéssel, közös felmondással távoztam. Be kellett látnom kölcsönösen nem voltunk jók egymásnak, mivel én nem bírtam a tisztességtelen elbánásmódokat az ügyfelekkel, főnökeim pedig az én kedves, barátságos hozzáállásomat ugyanezen ügyfelekhez.
Még mikor megkaptam az első fizetést rákérdeztem, bejelentettek-e a hivatalos szerveknek ahogyan kell? A válasz - képmutató és álszent módon - igen volt. Amikor eljöttem utánanéztem ennek. Akkoriban jött be az az elektronikus rendszer amellyel a munkavállalók megnézhetik, hogy valóban bevannak-e jelentve. Mivel nem voltam, felszólítottam a volt munkaadómat tegye meg. Mivel nem tették, újra és újra kértem - csökönyös módon 'csak' a nyugdíj, és tb járulék befizetésemért hajtottam. Aztán mivel más nem volt, ügyvédhez fordultam. Az ügyvédi felszólításra az ügyvédnek írtak egy levelet, ha tovább erősködöm beperelnek, azzal, hogy 500.000.- Ft-tal megkárosítottam a céget. Ez persze vérlázító hazugság volt. De tudtam hamis tanúkat ezerrel tudnak megfizetni és a bíróság is bizonnyal melléjük állna - befolyásos családocska. Így mondtam az ügyvédnek hagyjuk a dolgot, főképpen mert mivel már az apehnak is bejelentettem, a dolgot, elküldtem az írásba foglalt munkaszerződésem és a felmondási levelet. Az apeh, az éppen akkor alakult új gyakorlatának megfelelően, tájékoztatott, hogy a továbbiakban mit fog tenni, és szó nélkül szinte azonnal leemelte a járandóságomat a cég számlájáról.
Itt, ezt a visszaperléses dolgot akarom kidomborítani, hogy micsoda szemét eljárások vannak a munkaadók részéről. Dolgozol nekik és a végén örülj, ha nem te jártál rosszul. A magyar munkavállalókat védő ilyen apeh eljárások pedig nagyon lassan alakultak ki, és kérdés bennem, hogy mennyire ismerik/ismerték egyáltalán az emberek. Sokkal erősebb - és midnenki által jól ismert - állami védelem kellene, hogy a fizetéseiket az emberek megkapják. Egyszerűbbé tenni a bejelentéseket. Nagyobb büntetést adni az erőfölényükkel visszaélő munkaadóknak. Magyarországon hihetetlen módon elburjánzottak az igazságtalanságok.