"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2011. december 17., szombat

5. fejezet 1. rész

    Ahogyan az első fejezet kulcsszava a "világosság", a másodiké a "szeretet", a harmadiké a "bölcsesség", úgy ennek a fejezetnek a kulcsszava a "türelem" ill. "állhatatosság". Ezeket a kifejezéseket ötször találjuk az 5,7-11-ben. De hát nem a béketűrésnek és a kitartásnak kell különösképpen jellemeznie a hívőket ebben a végső időben? A világosság és a szeretet olyan dolgok, amelyeket pünkösdtől kezdve minden keresztyén embernek fel kell mutatnia. A bölcsesség már inkább a végső időre vonatkozik. Mennyire szükségünk van erre a bölcsességre, amikor felmerül a kérdés: "kicsoda bölcs és okos köztetek?" (3. fejezet). Ez a kérdés olyan korban keletkezik, amikor Isten népe naggyá lett, de nehezen található közte igazán bölcs és értelmes ember. De talán nálunk megtalálható ez az utolsó ismertetőjegy: türelem vagy kitartás?

    Ennek a szónak két jelentése van, s itt az Ige mindkettővel részletesen foglalkozik. Elsősorban azt jelenti: béketűrés (türelem) az Úr eljövetelére nézve. Kitartunk-e, amikor úgy tűnik, hogy az Úr halogatja a visszajövetelét? Másodszor azonban vonatkozik itt a béketűrés kiváltképpen a testvérek egymás közötti kapcsolatára. Mennyire fontos ez mostani rohanó korunkban, amikor az embereknek alig van idejük arra, hogy elgondolkodjanak, és amikor az élet olyan, mint a pára, amely egy kis ideig látszik, azután eltűnik (4,14). Ebben a korban kiváltképpen nehéz tudni és megvalósítani, hogy mi a türelem, nemcsak az Úr visszajövetelére nézve, hanem az Isten népének egymáshoz való viszonyában is.

W.J.O.

Nincsenek megjegyzések: