"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2011. augusztus 8., hétfő

Pokolról

Pokol (Hades) (amit nem láthatunk).

A halottak helye vagy állapota.
Megfelel a héber 'seol'-nak, amit 'sír'-nak vagy 'pokol'-nak fordítanak.
Az ÚSZ-ben legtöbbször az örök gyötrelem helyét jelenti, de jelzi a halál komor és örömtelen oldalát is (Csel 2,27; Jel 1,18; 6,8; 20,13-14).
Hangsúlyozhatja a megfizetés gondolatát is (Lk 16,23).

Jelenti továbbá a megváltatlan emberek büntetésének helyét és módját;
örökkétartó (Mt 18,8-9);
olthatatlan tűz (Mt 3,12; Mk 9,44);
kínok (Jel 14,10) és a külső sötétség helye (Mt 8,12; 22,13; 25,30).

'Seol'. Az ÓSZ-ben az elhunytak lelkeinek tartózkodási helye, amelynek megfelel az ÚSZ-i hades; ha a szót 'pokol'-nak fordítják, akkor a büntetés helye; a legvilágosabb bizonyságtételt a seol körülményeiről Jézusnak a gazdagról és Lázárról szóló történetében kapjuk (Lk 16,19-31)

Az angyal neve, aki a pokol mélysége felett uralkodik: Abaddon (héberül); Apollüon (görögül) vagyis a Pusztító. (Jel 9,11)
Abaddon jelentése: pusztulás, megsemmisítés, bukás; pusztító, tönkretevő; mélység, pusztulás helye.
Jób 31,12-ben azt jelenti: 'megemészteni';
Jób 28,22-ben 'halál' a jelentése.

"A fenevad, amelyet láttál, volt és nincsen, fel fog jönni az alvilágból, de elmegy a kárhozatba. És csodálkoznak a föld lakói, akiknek nincs beírva nevük az élet könyvébe a világ kezdete óta, amikor látják, hogy a vadállat volt és nincsen, de megjelenik."
Jelenések könyve 17,8


Jézus Krisztus a pokolról:

tüzes kemence Mt 13,41
"Az Emberfia elküldi angyalait, és összegyűjtenek országából minden botránkozást okozót és gonosztevőt, és a tüzes kemencébe dobják őket: ott lesz majd sírás és fogcsikorgatás."

külső sötétség Mt 8,11-12
"Mondom néktek, hogy sokan eljönnek napkeletről és napnyugatról, és asztalhoz telepednek Ábrahámmal, Izsákkal és Jákóbbal a mennyek országában; akik pedig Isten országa fiainak tartják magukat, kivettetnek a külső sötétségre, ott lesz majd sírás és fogcsikorgatás."

Mt 22,11-14
"Amikor a király bement, hogy megtekintse a vendégeket, meglátott ott egy embert, aki nem volt menyegzői ruhába öltözve; így szólt hozzá: Barátom, hogyan jöhettél be ide, hiszen nincs menyegzői ruhád? Az pedig hallgatott. Akkor a király ezt mondta szolgáinak: kötözzétek meg kezét-lábát, és vessétek ki a külső sötétségre; ott lesz majd sírás és fogcsikorgatás. Mert sokan vannak az elhívottak, de kevesen a választottak."

"Örüljünk és ujjongjunk, és dicsőítsük őt, mert eljött a Bárány menyegzője, felkészült menyasszonya, megadatott neki, hogy felöltözzék fényes, tiszta gyolcsba. Ez a gyolcs a szentek igaz cselekedeteit jelenti." Jelenések könyve 19,7-8

Egy jó összefoglaló anyag:
http://www.bibliatanitasok.hu/bibliatanitasok.hu/Bibliaiskola/Entries/2013/1/8_A_holtak_helye_files/MBS107hu.pdf

Nincsenek megjegyzések: