"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2011. április 5., kedd

A Holdról 3. befejező rész.

Holdjainkra nem találtunk elfogadható magyarázatot. Akármerről közelítettük meg, nem találtunk magyarázatot arra, miért ünnepelte Jézus a Páskát azon a napon, amelyen megtörte a kenyeret tanítványainak.
A szombat dolgában, Mandi meggyőzött. A farizeusok szerint akkor szombat volt, és még el is fogadhatom, hogy lehet, Jézus naptára szerint is. De azt már nem értem, Jézusnál miért volt egy nappal hamarabb a Páska a Biblia szerint:
"Elérkezett a kovásztalan kenyerek napja, amikor fel kellett áldozni a húsvéti bárányt. Jézus ekkor elküldte Pétert és Jánost ezt mondva: "Menjetek el, és készítsétek el nekünk a húsvéti vacsorát, hogy megehessük. ... akkor elmentek, és mindent úgy találtak, amint előre megmondta nekik; és elkészítették a húsvéti vacsorát. Amikor eljött az óra, asztalhoz telepedett az apostolokkal együtt, és ezt mondta nekik: Vágyva vágytam arra, hogy szenvedésem előtt megegyem veletek a húsvéti vacsorát." Lukács evangéliuma 22,13
Ez megtalálható, Márkban, és Mátéban is. Míg János apostolnál ez van írva:
"Jézust Kajafástól a helytartóságra vitték. Kora reggel volt. Akik vitték maguk nem mentek be a helytartóságra, hogy ne legyenek tisztátalanokká, hanem megehessék a húsvéti vacsorát." Jn 18,28
Tehát, Jézus kivégeztetői másnap este vágták le a Páska bárányt. Mindannyian zsidók voltak Jézus is és az ellenségei is. Elvileg egyszerre kellett volna ünnepelniük. Ha előbb fogyasztották el Jézus és a tanítványok, akkor a tanítványok miért nem kérdezték meg Jézust, miért kéred, hogy egy nappal hamarabb készítsük el? Nem kérdezték, hanem számukra evidens volt, eljött a húsvét napja, azt kérdezték, hogy hol készítsék el a Húsvéti vacsorát. A tanítványok is tudták hogy a 14. nap este kell levágni a bárányt. Vagy véletlenül előbbre jártak a napokban és tévedtek, vagy tudatosan ülték a 13. napon, vagy a farizeusok naptára volt rossz.

Akárhogy forgatjuk vagy a farizeusok naptára volt rossz, vagy Jézusé. Erre mondtam azt, hogy szerintem Jézusé volt jó, de persze erre lehet az is válasz, hogy a farizeusoké, és Jézus azért hozta előrébb egy nappal a húsvétot önkényesen, hogy kifejezze felette van a mózesi Páska báránynak, mivel Ő az Igazi Bárány, hogy lehetősége legyen a Páska napján meghalnia. Ez az elmélet így tetszetős, viszont a Páska bárányt estefelé kellett levágni. Jézus Krisztus viszont háromórakor, a bárány levágása előtt halt volna így meg.
Erre mondtam én, hogy nem férne a fejembe, hogy Isten ne a Páska bárány ünnepi napján adta volna helyettünk a Fiát. Nekem jobban elfogadható az, hogy Ő azon az estén törte meg a kenyeret, amikor a bárányt valóban le kellett vágni, és az időpontokban a farizeusok tévedtek. Jézus szenvedései a kenyér megtörése után kezdődtek, miután elfogyasztották a Páska bárányt, amely Őreá mutattak.

Másik elmélet: Jézus előbb költötte el a Páska bárányt, slusz-plasz. Nem kell ezen ennyit rágódni. Ő így tartotta jónak.

Minden leírt elméletem, igaz lehet, és nem tudjuk, melyik lehetett az igaz. Bizonyítékokat nem fogunk előbányászni. Amely bizonyos, hogy a Páska bárány ünneplése, a hét bármelyik napjára eshetett volna, kedd, szerda, csütörtök, stb. abban az esetben, ha nem az év első újholdjától kezdték a hét napjainak megnevezését, hanem folyamatosan követték egymást a napok, az évek során. Természetesen ilyen esetekben az újholdak - melyeket ünnepként kellett megemlékezni, - követhette közvetlenül egy szombatot, vagy akár a hét 16., 17. stb. napja lehet szombat. Tehát lehetséges volt, hogy az év 14. napja ne szombatra essen.
E tekintetben, tehát belátom, tévedhettem is. Bár én, a rabbik helyébe, úgy számolnám a hetek napjait, hogy az év újholdjától kezdődjön. Vagyis újra indítanám az évet. Nem az előzőnek a folytatását vinném. Hiszen nincs jelentősége, úgy igazából, annak a pár napnak, amely fennmarad még az évből. A mostani zsidónaptáron viszont megdöbbentem! Hogyan lehetséges, hogy az én keresztény szombatom az ő szombatjuk is? Ez már tényleg nem megy be a fejembe, hogyan lehet, úgy kezdeni az évet, hogy: kedd. Véletlen miatt esik ebben az évben így, hogy az év minden zsidó szombatja a keresztény szombatra esik? Kutatnom kell majd korábbi naptárakat is. Nem mintha ennek jelentősége lenne, csak meglepő számomra. Vagy, ha valaki tudja a választ segítsen nekem.

Amire viszont tántoríthatatlanul tartom magam: a keresztény húsvét nem jó helyen van. A keresztények a húsvétot egész más szempontok szerint számolják ki, pl. a teliholdtól, mindig konkrét napokra kell esnie: csütörtök, péntek, szombat, vasárnap. Nem az év újholdjától előre 14 napot számolnak, lényegtelen milyen nevezetű napra esik, ahogyan a Biblia szerint szükséges lenne /most nem foglalkozzunk azzal, hogy szerintem szombatnak kéne lennie/.
Ez a jelenlegi keresztény gyakorlat a Húsvét kiszámolásához nekem elfogadhatatlan. Még azt is jobban megbocsájtanám, ha a fenti vita miatt, esetleg a 13. napon emlékeznénk meg Jézus Úrvacsorájáról, és azon vitatkoznánk, hogy Jézus a 14. vagy a 15. napon halt-e meg, ahelyett, hogy teliholdtól számoljunk és ragaszkodjunk a csütörtök, péntek, szombat, vasárnaphoz.
Persze kinek mi tetszik.

---

Tudom fárasztó volt, nem várom, hogy valaki velem együtt számoljon. Nem jutunk úgyse közelebb a megoldáshoz. Bocsánat, hogy három hétig fárasztottam mindenkit, hamarosan visszaérkezem a Holdról, ... bocsánat, bocsánat, bocsánat, és köszönöm, hogy velem együtt gondolkoztatok, és megbocsájtottátok bűneimet, túlkapásaimat, tévedéseimet.

bogi

Nincsenek megjegyzések: