"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2011. március 25., péntek

A Nap

Álmomban: dolgozni mentem, egy szokásos reggelen. A nap egészen délután egy óráig rendben ment, ahogy minden nap telik. Amikor is délután egy óra után, a Nap, mint égitest visszafelé kezdett haladni a pályáján. Kb ugyanannyi idő alatt, amelyben előre kellett volna mennie, kelet felé ment. Visszament egészen reggel nyolc óráig és ott megállt, majd teljesen elsötétedett, mintha letakarták volna valami zsákkal.
A Föld forgásában teljesen megállt.
Az emberek akkor megzavarodtak, mert nem tudták hogy most hány óra is van. Dolgozni menjenek vagy aludni? Amikor este nyolc órának kellett volna lennie, reggel nyolc óra volt. Ezért mindenki átállította az óráját, aszerint ahogyan a Nap az égbolton állt, reggel nyolc órára. Én akkor mentem hazafelé, a vonatállomásról, anyukámmal. Ő nyugtatott engem, "semmi baj nem lesz, minden rendben lesz, majd meglátod." - mondta. Ahogy mentünk az utcánkon, benéztem oldalt az egyik utcába, ahol a Hold - teli hold alakjában - egészen közel jött a Földhöz. Kb. húszszorosa (vagy nem tudom meghatározni hányszorosa, de nagyon nagy) volt a jelenlegi nagyságának, de nem zuhant a Földbe, mint ahogy rendesen a gravitációtól kellett volna, hanem lebegett, vakító fehérségében, mint egy rendes éjjel. Félelmetes volt.
Amikor felébredtem mély rettegés volt rajtam, nagyobb mint egy rémálom után, mert a jövőben megtörténő igaz dolognak éreztem. Ugyanakkor szokatlan volt ez a félelmem, hiszen az ÚR mindig kedvességekkel halmozott el - kényeztetett - engem álmaimban. 
Ezért az ÚRat kértem, ha Tőle volt ez az álmom, vegye el tőlem a félelmet, de emlékezzem az álmomra. Abban a pillanatban megszűnt a félelmem és rögtön visszaaludtam. Ez csoda volt. Reggel bizonyságként megőriztem az álmot magamnak és azt, hogy egy szavamra elvette tőlem a félelmem, tehát az Úr békességben fog megőrizni azokban a félelmes napokban is.
Amikor reggel felébredtem, teljes egészében emlékeztem az álmomra, arra, hogy megszabadított a félelmemtől, és hogy azonnal visszaaludtam. A Bibliában kikerestem az álmomhoz hasonló igéket. "Azokban a napokban, azután a nyomorúság után, a Nap elsötétedik, és a Hold nem fénylik." Mk. 13,24
"És lesznek jelek a Napban, Holdban és csillagokban és a Földön nemzetek szorongása a kétség miatt, mikor a tenger és a hab zúgni fog. Mikor az emberek elhalnak a félelem miatt és azoknak várása miatt, amik e Föld kerekségére következnek, mert az egek erősségei megrendülnek. És akkor meglátják az Embernek Fiát eljőni felhőben, hatalommal és nagy dicsőséggel. Lk. 21,25-27
"A Nap sötétséggé változik, és a Hold vérré, minekelőtte eljő az Úrnak ama nagy és fényes napja. És lészen, hogy mindaz, aki az Úrnak nevét segítségül hívja, megtartatik." Apcs. 2,20-21
bogi
Az alábbi cikket, teljességében a http://zsidok-keresztenyek.eu/honlap2/ találod meg.
Részlet:
Vérholdak és napfogyatkozások a 2014-2015-ös években bibliai jelek?
Vérholdak
Mi az a vérhold? Ez tulajdonképpen egy teljes holdfogyatkozás. Természetesen a totális holdfogyatkozásnál sem láthatatlan a Hold - sokkal inkább a barna-narancsszínű fény variációjában jelenik meg.
Az elkövetkező 2014-2015-ös években 4 vérhold lesz megfigyelhető, ami további évszázadokig nem fog bekövetkezni. A 16., 17., 18. és 19. évszázadokban nem volt e jelenség. A 20. században kétszer fordult elő, mégpedig 1949-50-ben Izráel államalapítása(!) (1948) után és 1967-68 Jeruzsálem felszabadítása(!) (1967) után.
E különös, négy egymást követő sorozata a vérholdaknak 2014-ben és 2015-ben következik be újra:
2014. április 15. és október 8.
2015. április 4. és szeptember 28.
Ezek érdekes tények és figyelemmel kellene követni, ha az ember tudja, hogy az Örökkévaló az égitesteket mint jeleket teremtette a számunkra. Ez egy nagyon ritka jelenség. Még figyelemre méltóbb az a tény, hogy minden alkalommal peszah/páska vagy szukkot/lombsátrak ünnepekor jelenik meg.
Napfogyatkozások
A 2015-ös év egy egészen különleges év lesz, mert két napfogyatkozás lesz benne: március 20. és szeptember 13. Ez az égi jel ezt az évet egyedivé teszi.
Bibliai kalendárium
A fentiekben megnevezett dátumok nagyobb jelentőséget kapnak, ha a bibliai kalendárium fényében tekintjük meg őket. Ez a bibliai kalendárium tulajdonképpen az Örökkévaló/JHWH kalendáriuma, amit sajnos sem a keresztények sem a zsidók nem követnek.
A mai zsidó kalendáriumot a 4-ik században a farizeusok számolták ki, azonban a 11-ik században vezették be, és idegen kultúrák elemeivel áthatottak, különösen a babiloni exil idejéből. Ez a zsidó naptár nem felel meg a bibliai naptár kritériumainak. A bibliai naptár kizárólag a Hold után irányul és úgy a holdévhez mint a napévhez orientálódik.
A legtöbb országban a Gregoriánus kalendáriumot használják, amit a 16. században készítettek és ez a Juliánus kalendáriumot váltotta fel a húsvét időpontjának problémája miatt. Ez a (Gregoriánus) kalendárium a Naphoz orientálódik.
A bibliai kalendárium alapján az év tavasszal az árpa érésekor kezdődik.
2.Móz. 12,2: Ez a hónap legyen néktek a hónapok feje! Első legyen ez néktek az esztendő hónapjai között. (Ezen első hónap neve: Abib, jelenti az árpának azt az érettségi fokát, amikor pörkölve már ehető, de még nem aratás érett. Megj. ford.) A Bibliában ez a hónap az Abib kalászhónapnak van nevezve, és az Örökkévaló fontos ünnepeket rendelt el benne. Ebben a hónapban volt az első peszah/páska:
... A hónak tizedikén mindenki vegyen magának egy bárányt az atyáknak háza szerint, házanként egy bárányt. 2.Móz. 12,3
És legyen nálatok őrizet alatt e hónap tizennegyedik napjáig, és ölje meg Izráel községének egész gyülekezete estennen. 2.Móz. 12,6 És legyen ez a nap néktek emlékezetül, és ünnepnek szenteljétek azt az Örökkévalónak; örök rendtartásként nemzetségről nemzetségre. 2.Móz. 12,14
Az Örökkévaló ezen rendelkezését ugyanazon részben háromszor is megismétli 17-ik és 24-ik versek és mint "szolgálat!" nevezi meg. Ez nem csak Izráelre vonatkozott, hanem az idegenekre is, akik az Egyiptomból való kivonuláskor velük tartottak: Egy törvénye legyen az ott születettnek és a jövevénynek, aki közöttetek tartózkodik. 2.Móz. 12,49
További két ünnepét a bibliai kalendáriumnak a keresztények nagy része nem veszi figyelembe: Jom Kippur/Ki-engesztelés napja, és a Szukkot/Lombsátrak ünnepe.
A 3.Móz. 16,29-31-ben az Örökkévaló a Jom Kippur-al kapcsolatban beszélt Mózessel: Örökkévaló rendtartás legyen ez nálatok: a hetedik hónapban, a hónapnak tizedikén alázzátok meg lelketeket/magatokat (böjtöljetek) és semmi munkát ne végezzetek, se a benszülött, se a közöttetek tartózkodó jövevény. Mert ezen a napon engesztelés lesz értetek, hogy megtisztítson titeket; minden bűnötöktől megtisztultok az Örökkévaló előtt. Szombatok szombatja ez néktek, alázzátok meg azért leketeket/magatokat (böjtöljetek) - örökkévaló rendtartás ez.
3.Móz. 23,26-28: És beszélt az Örökkévaló Mózeshez, mondván: Ugyanennek a hetedik hónapnak tizedikén az engesztelés napja van. Szent gyülekezéstek legyen néktek, és alázzátok meg lelketeket/magatokat (böjtöljetek), és tűzáldozattal áldozzatok az Örökkévalónak. Semmi dolgot/munkát ne végezzetek azon a napon, mert engesztelésnek napja az, hogy engesztelés legyen érettetek az Örökkévaló előtt, a ti Istenetek előtt.
Ez egy különösen fontos ünnep, a sabbat sabbat-ünnepe! Ugyanebben a részben szól tovább az Örökkévaló: Szólj Izráel fiainak, mondván: Ugyanennek a hetedik hónapnak tizenötödikén a lombsátorok ünnepe legyen az Úrnak hét napig. 3.Móz. 23,24
Lombsátorokban lakjatok hét napig, minden benszülött lombsátorokban lakjék Izráelben. Hogy megtudják a ti nemzetségeitek, hogy lombsátorokban lakattam Izráel fiait, a mikor kihoztam őket Égyiptom földéről. Én vagyok az Örökkévaló, a ti Istenetek. 3.Móz. 23,42-43
A nemzetekből való hívők fel kell hogy ismerjék, e hét napon át tartó ünnep számukra is jelentőséggel bír, hiszen a jövőben az ő részükre is ünnep lesz: És lészen, hogy a kik megmaradnak mind ama népek közül, amelyek Jeruzsálem ellen jőnek: esztendőről esztendőre mind felmennek, hogy hódoljanak a Királynak, a Seregek Urának, és megünnepeljék a lombsátorok ünnepét. Zak. 14,16
Még egy észrevétel a bibliai kalendáriummal kapcsolatban: Mint mondottuk ez hold-kalendárium. A 2.Móz. 12,2-ben a következőt olvassuk: Ez a hónap legyen néktek a hónapok elseje; első legyen ez néktek az esztendő hónapjai között. A héber szövegben hachodes újhold-at jelent. Ez a chadas szóból származik, ami megújítás-t jelent. Tehát az új év akkor kezdődik, amikor az újhold mint vékony sarló az égen látható lesz, mégpedig röviddel az árpa érés előtt, ami Izráelben kora tavasszal van.
Mivel a bibliai kalendárium és a bibliai ünnepek a holdciklusokhoz ill. az újholdakhoz igazodnak, szükséges, hogy figyelemmel kísérjük, ha a jelek a Holddal összefüggésben vannak.
Vérholdak és az Örökkévaló ünnepnapjai
A 2014-2015-ös években a vérholdak sorozata nem esik összhangba az általunk használt Gregoriánus kalendáriummal.
Ha azonban az összefüggést a bibliai kalendáriummal figyeljük meg, akkor valami megdöbbentőt fedezünk fel! Mindegyik dátum bibliai ünnepre esik!
2014-ben két teljes vérhold (totális holdfogyatkozás) lesz: április 15-e és október 8-a. Az április 15-e pontosan 15 nappal azután jön miután a Hold 'megújult', mert március 30-án lesz újhold. Az újhold látható megújulása, azaz a vékony holdsarló, a következő napon, 2014. március 31-én lesz látható. 15 nappal később április 15-én van a páska ünnepe. Tehát a páska ünnepe 2014. április 15-én lesz, és ezen a napon megjelenik a Hold vérvörösen!
Most a 2014. október 8-ai, ezen év második vérholdjával foglalkozunk. Ez a nap a hetedik holdciklus (ill. hetedik hónap). Pontosan e napon október 8-án van a szukkot/lombsátrak ünnepe! Ezuttal ugyancsak egy vérhold szignáljával!
És nem csak ez: A következő évben ugyanezek a vérholdak ugyanezeken az ünnepnapokon lesznek! Ezenkívül röviddel ezelött, március 20-án egy totális napfogyatkozás lesz!
Ezen a helyen itt az ideje annak, hogy e két - páska és szukkot/lombsátrak - ünneppel foglalkozzunk.
Mint előzőleg már említettük, a páska az a nap, amikor minden család Egyiptomban egy bárányt levágott. A vérét felkenték az ajtófélfára és a homlokfára. Az Örökkévaló népe ette e báránynak a húsát - az őrködés éjszakáján - mégpedig nem egy kulináris ünnepi étkezésként - hanem a szabadulás várakozásában. És ilyen módon egyétek azt meg: Derekaitokat felövezve, saruitok lábaitokon és botjaitok kezetekben. És nagy sietséggel egyétek azt. Mert az Örökkévaló páskája ez. 2.Móz. 12,11
Később Jesua mint a páska-bárány beszélt magáról; az Ő vére amit értünk ontott, védelmünk az éjszakában, amikor az Örökkévaló ítéletét Egyiptom istenein - azaz e világon - végre hajtja. A páska szó jelentése: Isten ítélete áthalad - ami jönni fog. Ezek a vérholdak jelek lennének arra nézve, hogy az ítélet közel van?
A szukkot/lombsátrak ünnepe ellenben az öröm ünnepe, hiszen a termés betakaríttatott! 5.Móz. 16,13 Hét napon át ünnepelnek és a nyolcadik nap egy pihenőnap 3.Móz. 23,36
Az ünnep utolsó nagy napján pedig felállt Jesua/Jézus és kiáltott, mondván: Ha valaki szomjúhozik, jőjjön én hozzám, és igyék! Aki hisz én bennem, amint az Írás mondotta, élő víznek folyamai ömlenek annak belsejéből. Ján. 7,37-38
A 2015-ös évben mindegyik vérholdat egy napfogyatkozás jelenti be. Van-e jelentősége ezen égi jelek e különleges halmozódásának?
Bibliai kijelentések és előrejelzések az égi jelekről
Lásd, az Örökkévalónak napja jő szörnyű búsulással és izzó haraggal, hogy a Földet kietlenné tegye, és annak bűnöseit elveszesse arról. Mert az ég csillagai és csillagképei nem ragyogtatják fényöket! Sötét lesz a nap feljövetelekor, és a Hold fényét nem tündökölteti. És meglátogatom a Földön a gonoszságot, és az istenteleneken az ő bűneiket, és megszüntetem az elbizakodottak kevélységét, és az erőszakoskodóknak gőgjét megalázom. Ézs. 13,9-11
Megremeg előttük a Föld, és megrendülnek az egek; a Nap és Hold elsötétednek, a csillagok is bevonják fényüket. És megzendül az Örökkévalónak hangja az Ő serege előtt, mert felette nagy az Ő tábora; mert hatalmas az ő Szavának végrehajtója. Bizony nagy az Örökkévalónak napja és igen félelmetes! Ki állhatja ki azt? Joél 2,10-11
A megújított szövetség írásaiban mondja Jesua a Máté 24-ik részében, ami 'Kis Jelenések/Kinyilatkoztatások'-ként is ismeretes:
Mindjárt pedig ama napok nyomorúságai után a nap elsötétedik, és a hold nem fénylik, és a csillagok az égről lehullanak, és az egeknek erősségei megrendülnek.
És akkor megjelenik az Ember Fiának jele az égen; és akkor sír az ország (Izráel!) minden nemzetsége, és meglátják az Embernek Fiát eljőni az ég felhőiben nagy hatalommal és dicsőséggel. Máté 24,29-30
Azután láttam, mikor a hatodik pecsétet felnyitotta: és egy nagy földrengés lett, és a nap fekete lett mint a szőrzsák, és az egész Hold olyan lett, mint a vér; Jel. 6,12
Márk újra idézi Jesua kijelentését: De azokban a napokban, azután a nyomorúság után, a Nap elsötétedik, és a Hold nem fénylik, Mk. 13,24
Lukács ugyancsak tudósít erről: És lesznek jelek a Napban, Holdban és csillagokban és a Földön nemzetek/pogányok szorongása a kétség miatt, mikor a tenger és a hab zúgni fog. Mikor az emberek elhalnak a félelem miatt és azoknak várása miatt, amik e Föld kerekségére következnek, mert az egek erősségei megrendülnek. És akkor meglátják az Embernek Fiát eljőni felhőben, hatalommal és nagy dicsőséggel. Lk. 21,25-27
Szokkot/lombsátrak ünnepén idézte Péter Joél próféciáját: 20. A Nap sötétséggé változik, és a Hold vérré, minekelőtte eljő az Úrnak ama nagy és fényes napja. És lészen, hogy mindaz, aki az Úrnak nevét segítségül hívja, megtartatik. ApCs. 2,20-21
A Jelenésekben János kibővíti ezt a próféciát: Azután láttam, mikor a hatodik pecsétet felnyitotta: és egy nagy földrengés lett, és a nap fekete lett mint a szőrzsák, és az egész Hold olyan lett, mint a vér; És az ég csillagai a Földre hullanak, miképen a fügefa hullatja gyümölcseit, mikor nagy szél rázza. Jel. 6,12-13
A 2014-2015-ös napfogyatkozások és vérholdak hogy mit jeleznek nem tudjuk. Azonban nagyon figyelemre méltó, hogy az Örökkévaló ünnepeivel összhangban állnak, mely ünnepeknek jelentőségük van az utolsó napokban. Figyeljünk az idők jeleire!
Forrás: Kol Hesed
Fordította: Katharina Becker

Nincsenek megjegyzések: