"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2011. január 20., csütörtök

Megjegyzés a január 20. napi bejegyzéshez

Engedelmesség.
Van egy hamis engedelmesség, és van egy igaz engedelmesség.
A hamis, hamis alázatból származik. Inkább megalkuvás. És csak embereknek, emberek felé szólhat.
Az igaz köntösébe burkolózik, kegyesnek tűnik, de mögötte csak kárhoztatás, és mindenféle undokság találtatik.

Vakengedelmesség vezetőinknek, és parancsolóinknak? Mert Jézus is engedelmeskedett?
Jézus 12 éves korában szüleinek engedelmeskedett, amire a mai Teréz anyai bejegyzés, Lk 2,51 ige utal.
Ha valóban engedelmeskedett volna a földi hatalmasságoknak, vagy csak a saját vallási vezetőinek, akkor a farizeusok és a főpap nem ölette volna meg. Az Igazságnak és az Atyának engedelmeskedett. És mivel így tett számtalanszor akarták megölni. Hiszen Isten gondolatai magasan felette állnak minden emberi bölcsességnek, vagy intézménynek, amelyben emberi hierarchiának lehet és kell engedelmeskedni.
Egy intézmény az Isten szerint járó embert sose fogja helyén értékelni, megérteni. Engedetlennek, lázadónak titulálja, esetleg ha jóindulatú különcnek vagy bolondnak, halála után pedig szentté avatják.

És mégis, én hiszek az engedelmességben. Mert Jézus mondja: Adjátok meg a császárnak, ami a császáré. De! Hozzáteszi, és Istennek, ami Istenné. - mondja akkor, amikor arról tanít minket, hogy hogyan viszonyuljunk a világi hatóságok, világi vezetők felé.
Mennyivel nagyobb Istennek megadni, amivel Istennek tartozunk! Ha pedig ellentétbe ütközik, mert a császár, vagy egy világi vezető Isteni tiszteletet, imádatot követel magának, - volt ilyen a történelemben és még lesz is - akkor az Istennek való engedelmesség mindig előrébb való, üldözés, börtön, vagy halál ellenére is. Ellenben legyünk okosak, mint a kígyók. Nem kell mindig felvenni a harcot a bolond, imádatot követelő vezetőkkel. Valamikor magától megoldodik nyereségünkre, Isten ítéletét hordozzák magukon.
De azt is mondja, közöttetek ne így legyen - az ő követői között - , senki ne legyen a szolgája a másiknak, hanem egymásnak kölcsönös szeretetben szolgáljunk. Sőt a nagyobb a kisebbnek, ahogy Ő megmutatta nekünk.

Engedelmesség. Számomra csak Istennek. Az Ő Lelke énbennem, és minden Őt követőben, elvezet a Teljes Igazságra. Már nincs szükségünk arra, hogy bárki - ember, mint pl. gyülekezetvezető, pap - tanítson, vezessen minket a hitéletben. /Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten gyermekei./ Hanem csak egy dolog maradt: hogy szeressük egymást. Közöttünk nincsenek zsarnokok és vezetők. Mi mindannyian Testvérek vagyunk.

bogi

Nincsenek megjegyzések: