"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2010. december 10., péntek

Betlehem...

szegény volt. Az emberek egyszerűek, hangosak, és szegények. A jászol is, ahol Jézus megszületett. Mária, egyszerű volt. Körülötte hangoskodók. Mit is mondhatott volna? Hogyan fejezze ki, hogy Isten angyala jelent meg neki? Melyik szegénynek, és milyen szavakkal? Ki hallgatta volna meg?
Szívünkben hordozzuk a Királyt. Tudjuk, mint Mária.
Szegény vagyok, Testvérem. Miért szépítsem? Szegénységem szégyellem. Könnycseppem, szívemből fakadt. Mert gazdagsággal fogadtalak volna téged, de szegénységembe kellett. Látod mellettem és körülöttem? Csak bántó körülményeket. Pedig én a legjobbat adnám neked. Sehol nem volt hely hol nyugodtan és gazdagságban elmondhattam volna, amit szívemben érzek. Mint Mária, mondta Betlehemben: csak ez a hely jutott, az Isten gyermekének?

Ahol Jézus élt, Názáret, szegény volt. Az emberek egyszerűek, hangosak, és szegények. Ismét szegénység. Hogy is mondhatta volna el Jézus, és kinek, hogy Ő Isten fia?
A szegénység, nem jó hely. Nem marad hely, ahol lehajthatnád a fejed. A forgatagtól szédülsz. Nincs hely. Nincs nyugalom. Asztalt sem teríthetsz, ünnepi díszbe öltözve, hogy fogadd az isteni vendéget. Az Isten fiának nincs hely. Gazdagságban kellett volna fogadnunk, mint az érseki palotákban vagy a vatikánban. De nézd, csak bolondok, rokkantak, és szegény emberek jutottak neki. És sok-sok hangoskodó gyermek, akik azt kiáltják neki: Hozsánna a Dávid fiának!
Hol hajthatta volna le a fejét? Hiszen a rókáknak van barlangja, de az ember fiának?

Hideg van. Szegénység ez is. Hogy fagyoskodnod kellett, én sajnálom a legjobban. Mint mindent a mai estében. Látod, csak sóhajom van. Gazdaságot adnék neked. Lábod elől a port is elfújnám.
De fagyoskodva mentél az utcán, és bizonyosan a szegénységről gondolkodtál. A paradoxonról, hogyan lehet gazdag valaki és mégis szegény? Csak reméltem vigasztalásul eszedbe jutott Betlehem és Názáret. Az Úr Jézus, ahogy csendesen elrejtve élt, és a szegénység, amelyet élete végéig viselt. Majd harminc éves kora után ezrek zaklatták naponta, hogy végül szegényen haljon meg.

Nincs semmim. Csak a PR nagyon jó. Lehet ezt mondani Jézusról is. Semmije se volt, semmit se adott az ember tömegeknek, mégis követték. Nem csinált reformokat, nem adott gazdagságot. A hangoskodók, hangoskodók maradtak. A szegények, szegények. Nem épített nagy városokat. Minden maradt a régiben... Betlehem, Betlehem maradt.

Csak egyetlen egy kérdést hagyott maga után, amelyet neki tettek fel: Te vagy az Isten fia?
És Ő így válaszolt:
 Te tudod.

bogi

2 megjegyzés:

Nelly írta...

köszönöm

Nelly írta...

Köszönöm, egy év után is