"Mert minden ember, akit megsértettünk és megbántottunk, egy azok közül, akiket Jézus testvéreinek nevezett. Amit pedig ellene követtünk el, azt Isten ellen követtük el. Minden ember a Krisztus testvére."

2010. november 26., péntek

A Pusztában 4.

Kedves Testvérem!

Folytatom az Úrvacsoránál. Pontosabban még nem, hanem, hogy jól lássad gondolataimat, az Úrvacsora témájában, egészen messze kell kezdenem. A szövetségkötésnél.
Mind a négy szövetségkötés, amit a Biblia említ, lényegesen beépült a lelkembe. Ennek a fényében szeretném, ha látnád, amit írok majd az Úrvacsoráról.

Az első szövetség, Noé szövetségkötése:
"Ez a jele a szövetségnek, amit én szerzek veletek és minden élőlénnyel, amely veletek van, minden nemzedékkel örökre:
szivárványívemet helyezem a felhőkre, az lesz a jele a szövetségnek, melyet én a világgal kötök. Amikor felhőt borítok a földre, és feltűnik az ív a felhőn, akkor visszaemlékezem a szövetségre, amelyet kötöttem veletek és minden élőlénnyel, amely testben él, és nem lesz többé a víz özönvízzé minden test pusztulására. Ha ott lesz az ív a felhőn, látni fogom és visszaemlékezem az örök szövetségre, amelyet Isten kötött minden élőlénnyel, amely testben él a földön." (I. Móz. 9:12-15)

Ez volt a világgal kötött első szövetsége Istennek. Noé még nem a zsidók közül származó, hanem az emberiségből származó ember volt, akit az Úr családjával együtt kiválasztott. Noé leszármazottaiból származik később minden ember. Ábrahám is, Mózes is, te is és én is.
A szövetségkötés lényege: "szövetségre lépek veletek és utódaitokkal, meg minden élőlénnyel, amely veletek van: madárral, állattal és minden földi élőlénnyel, mindennel, ami a bárkából kijött, minden földi élőlénnyel. Szövetségre lépek veletek, és semmi sem pusztul el többé özönvíz miatt, mert nem lesz többé özönvíz a föld elpusztítására." (I. Móz. 9:9-11)

A szövetségkötés így tehát érvényes rád is, és rám is. Azért írom mindezeket, hogy ízlelgesd magát a szövetségkötés lényegét, erősségét, örökérvényűségét.
Manapság nem tudják az emberek mit jelent szövetséget kötni. Mind barátságban, mind házasságban ismeretlen fogalom, vagy rosszul értelmezik. Nem a te hibád, hogy ha eddig még nem fogtad fel igazán ennek a szónak a mélységeit, értékeit, valóságát.
Isten nem azért teremtett embert, hogy elpuszítsa. Isten meg akarja menteni az embert. Amíg nem látjuk Isten szentségét tisztán, nem érthetjük meg, hogy miért A szövetségkötés a módja, a mi megmentésünknek, és nem valami egyszerűbb, vagy valami bonyolultabb, ahogy mi emberileg elképzelnénk.
Isten szent, fenséges és Ővé a föld teljessége. Az ember pedig bűnös lett.
A szövetségkötés bevezetője ez: "Szaporodjatok, sokasodjatok, és töltsétek be a földet! Féljen és rettegjen tőletek minden földi állat és minden égi madár, kezetekbe adom őket minden földi csúszómászóval és a tenger minden halával együtt. Minden ami mozog, ami csak él, legyen a ti eledeletek. Nektek adom mindezt éppúgy, mint a zöld növényt. De húst az éltető vérrel együtt ne egyetek! A benneteket éltető vért pedig számon kérem. Minden élőlénytől számon kérem azt, az embertől is. Számon kérem az ember életét: egyik embertől a másikét. Aki ember vérét ontja, annak vérét ember ontja. Mert Isten a maga képmására alkotta az embert." (I. Móz. 9:1-6)

Ugye mennyire visszhangozza az Újszövetséget ez a szövegrész? Gondolj arra, amire én gondoltam, amikor ezt a részt olvastam. Jézus Krisztus a kereszten függ, a nép így kiabál: vére rajtunk, és a mi gyermekeinken, Jézus pedig így sóhajt fel: Bocsásd meg nekik Atyám, nem tudják mit cselekszenek.
Tudod, igaz az, hogy ha megbocsájtod mások vétkeit, Isten is megbocsájtja azokat.
Jézus feloldozást kért az őt kivégzőkre. Melyet az Atya elfogadott. Te is kérhetsz feloldozást a téged üldözőkre. Nem vallási ájtatosságból, hanem mert ereje van a megbocsájtásodnak. Az Atya feloldozza a bűnösöket, ha megbocsájtasz nekik, és könyörögsz értük.
A másik amire gondoltam, hogy íme itt is, itt van a Vér! A vér előfog jönni, még majd az Ábrahámi, aztán a Mózesi szövetségkötésben, és Jézus Krisztus utolsó vacsorájában.
Mózesnél a frigyládára öntötték a papok. Jézus azt kéri, igyuk meg. A vért? Igen. Vajon miért?
Lehetséges, hogy a frigyláda, Bennünk van?
Hitem szerint igen. Hiszen maga Isten jelentette ki, még az Ószövetségben a próféták által, később Jézus által, és az apostolok által, hogy az Ő Lelke Bennünk van. Mi vagyunk Isten temploma.


Noé szövetségkötésének érvényességének jele a szivárvány. Ég és föld között. Kifeszítve. Mint Krisztus a kereszten.
Noé szövetségkötésének lényege: hogy emlékeztesse Istent, az örök szövetségre, hogy nem lesz többé özönvíz az élőlények pusztulására.
Jézusban kötött szövetségünknek is ez a lényege, hogy emlékeztesse Istent, hogy nem öli meg az embert.
Jézus helyettünk itta ki azt a kelyhet, amely bűnösségünk állapotjáért minden embernek ki kellene innia Isten előtt.

A kereszt nem nekünk lett embereknek felállítva. Hanem Istennek. Istent emlékezteti. De ahogy Jézus mondta, ha valaki hisz Őbenne (Jézusban), az Atya, már nem Ő (Jézus) miatta fogja meghallgatni, hanem mert önmagunkért szeret minket az Atya. Jézusban hinni, nagyobb, mint a szövetségkötés jele.
A jel áll. Kifeszül ég és föld közé. Mindenki láthatja. Ott van. De hogy ki hiszi el, hogy Isten szól általa, és önmagának rakta emlékeztetőül, már más kérdés. Sokan látják Isten emlékeztetőjelét, sokan hallanak róla, de kevesen hisznek benne. Ki foglalkozik a szövetségkötéssel, ember és Isten között?

folyt...

bogi

Nincsenek megjegyzések: